Skupina Rotpirk otevřela 4 nové fondy kvalifikovaných investorů

913
Rotpirk
Ilustrační foto: Pixabay.com

Skupina Rotpirk představila čtyři nové fondy kvalifikovaných investorů. Tři z nich jsou založené v Česku. Čtvrtý fond sídlí v nejmenším státě Evropské unie – na Maltě. Za fondy stojí Aleš Jakým.

Správcem českých fondů je Codya, investiční společnost se sídlem v Brně. Ta aktivně spravuje zhruba šest miliard korun. Depozitářem nových fondů je Česká spořitelna [ČS]. Správcem maltského fondu je pak AQA Capital, auditorem je společnost Deloitte.

„Profesionálnímu investování na finančních trzích se věnuji více než 14 let. Nikdy jsem nešel s hlavním proudem. Vždy jsem hledal vlastní cestu, jak využít často opomíjené zákonitosti trhu a dosáhnout relativně bezpečných nadstandardních výnosů,“ uvedl zakladatel skupiny Rotpirk Aleš Jakým.

Fondy kvalifikovaných investorů poskytují možnost investovat do aktiv, do kterých nemůže investovat retailový fond. Správce fondu má volnější investiční limity. Nicméně i ty se odvíjí od statutu fondu. Fondy kvalifikovaných investorů jsou tak primárně určeny pro již zkušenější investory. Což by měla zajistit podmínka minimální výše investice jeden milion korun, respektive 125 000 eur. Z pohledu regulace nicméně zůstávají hlavní požadavky stejné. Je to hlavně audit a depozitář.

Do čeho investují nové fondy Rotpirk

Skupina Rotpirk aktuálně otevřela tři české fondy Rotpirk CZ Fund SICAV, a.s. – Rotpirk Convertible podfond, Rotpirk Medical podfond a Rotpirk IPO podfond. Kvarteto doplňuje již zmíněný maltský fond Rotpirk Algo Fund. Všechny fondy jsou určeny pro kvalifikované investory, tedy minimální investovaná částka činí jeden milion korun.

„Velmi si vážím důvěry klientů a uvědomuji si zodpovědnost za jejich investované peníze. Proto investuji do všech našich investičních produktů také svůj vlastní kapitál,“ uvedl u příležitosti otevření fondů Jakým.

Rotpirk Convertible podfond se zaměřuje na investování do konvertibilních firemních dluhopisů a jejich ETF. Ty v sobě zahrnují jak akcie, tak dluhopisy.

Rotpirk Medical podfond cílí přímými investicemi do akcií a ETF na oblast Medical-Healthcare [například Pfizer, Merck, Johnson&Johnson]. Investuje dále i do sektoru biotechnologií.

Rotpirk IPO podfond využívá takzvaného IPO efektu. Těží z růstu cen akcií v době, kdy velcí institucionální investoři nakupují tyto akcie do svých portfolií a kdy tak jejich cena roste.

Zcela unikátní je podle Jakýma maltský fond Algo Fund, který se spoléhá na umělou inteligenci. Aktiva nakupuje podle vlastního algoritmického modelu, na jehož vývoji se podílely české vysoké školy. Loni fond dosáhl výnosu přes 12 procent. V jeho případě je minimální investovaná částka 100 tisíc eur.

Co dělá Aleš Jakým a Codya investiční společnost

Skupina Rotpirk je mezinárodní skupina, která působí v Česku a Nizozemsku. V Česku zahrnuje ještě další dvě společnosti – Rotpirk One a Rotpirk Services. Ty nabízejí finanční a IT služby především v oblasti finančních trhů. Jednatel je Aleš Jakým.

Ten tvrdí, že jeho skupina staví na vlastním know-how, zkušenostech a striktním risk managementu. Zkušenosti má s vývojem algoritmů pro obchodování na burze, kvantitativní analýzou a zpracováním dat. V oblasti IT zpracovává softwarová řešení pro hedge fondy, tvoří a spravuje databáze a nabízí individuální řešení v oblasti kryptoměn. Jeho vzorem je Jim Simons, americký matematik, manažer hedgeových fondů a filantrop židovského původu.

Codya investiční společnost vznikla v roce 2018. Podle informací na stránkách firmy její zakladatelé i vrcholový tým společnosti za sebou mají dlouholeté působení v oblasti kolektivního investování. Ať již z investičních nebo penzijních společností, tak z nemovitostního segmentu. Specializuje se na fondy kvalifikovaných investorů, hlavní část jejího portfolia tvoří nemovitostní fondy. Základní kapitál firmy činí 4 500 000 korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here