Prezident Zeman v otázce Ruska přiznal, že se mýlil

430
Zeman
Prezident Miloš Zeman / Foto: Jiří Ovčáček, Tiskový odbor Kanceláře prezidenta

Prezident Miloš Zeman ve svém dnešním [24.2.] projevu uvedl, že se mýlil, když si myslel, že Rusko nenapadne Ukrajinu. Rozhodnutí Ruska označil za iracionální a dle jeho názoru je třeba na Rusko uvalit co nejtvrdší sankce.

„Jedná s o akt nevyprovokované agrese, který je zapotřebí důsledně odsoudit. A to nikoli pouze slovy, ale také činy. Mám rád ruskou kulturu. Vážím si obětí ruského lidu ve II. světové válce, ale to neznamená, že budu souhlasit s tím, aby na území suverénního státu bez vyhlášení války vstoupila cizí armáda,“ řekl prezident Zeman v pětiminutovém projevu občanům ČR na adresu Ruska.

Covid vystřídá energetická krize. Rusko napadlo Ukrajinu

V něm dále uvedl, že domnělé nebo skutečné chyby, jako bylo bombardování Jugoslávie nebo vstup do Iráku, nemohou být ospravedlněním chyb vlastních. Rusko se svým napadením Ukrajiny dle jeho slov dopouští zločinu proti míru.

„Před několika dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a že na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil,“ uvedl prezident s tím, že iracionální rozhodnutí vedení Ruské federace způsobí významné škody samotnému ruskému státu.

„Domnívám se, že je načase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány. A mám tím na mysli především sankci v oblasti takzvaného Swiftu. Což je mezinárodní bankovní či finanční síť, která by znamenala vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl prezident.

Rusko se bojí odříznutí ze systému Swift, říká mladý ekonom

Dodal, že šílence je zapotřebí izolovat. A nebránit se vůči němu pouze slovy, ale konkrétními opatřeními. Zároveň upřesnil, že zítra odpoledne se zúčastní videokonference hlav států Severoatlantické aliance, k níž přizve premiéra Petra Fialu [ODS]. To proto, že i když se dle jeho slov liší například v názoru na státní rozpočet, za této vážné situace chce postupovat naprosto jednotně.

„Hluboce lituji, že k tomu [napadení Ukrajiny Ruskem, pozn. red.] dochází. Ale musíme se chovat jako stateční lidé, kteří si nenechají ve vlastním zájmu agresi líbit,“ řekl prezident Zeman.

Zeman svá slova proti Rusku řekl pozdě, tvrdí někteří

Politický geograf z katedry politologie Institutu politologických studií FSV UK a Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov v České televizi [ČT] uvedl, že slova prezidenta Miloše Zemana jsou správná, ale nejsou věrohodná.

„Já bych jeho slovům zatleskal v roce 2014 [rok anexe Krymu Ruskem, pozn. red]. Tehdy měla zaznít tato slova. […] Ta jeho slova jsou obecně v pořádku. Avšak znějí strašně pozdě z úst Miloše Zemana. A já bohužel musím říci, že nejsou věrohodná. Všichni víme, jakou má za sebou Miloš Zeman minulost,“ uvedl Romancov.

Romancov: Že USA krachují, tvrdí ruští komunisté od roku 1917

Podle jeho názoru je aktuální projev Miloše Zemana jeho další politickou prohrou: „Prostě ten způsob nazírání na svět, který Miloš Zeman v minulosti zastával, se teď pod tíhou událostí hroutí.“

Jako další politickou prohru uvedl Romancov například podporu Miloše Zemana politice šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Sankce zabolí obě strany, říká Cyril Svoboda

Někdejší ministr zahraničních věcí za KDU-ČSL, dnes diplomat, Cyril Svoboda v ČT vyjádřil souhlas s dnešním projevem prezidenta Miloše Zemana. Nicméně uvedl, že nesouhlasí s větou, že napadení Ukrajiny Ruskem je iracionální rozhodnutí. Podle něj je to rozhodnutí arogantní a zcela promyšlené.

Zřetelně se pak vyslovil pro ostrou reakci Západu proti Rusku. A to ze strany EU, ale i Severoatlantické aliance. To proto, aby ve věci byly co nejvíce zaangažovány i Spojené státy. A to jako další supervelmoc, jak řekl.

„Je potřeba, aby Putin slyšel reakci pevného valu. […] Carský režim se mění tím, že ti, kterým vládne, jsou sami ohroženi. Proto musejí přijít tvrdé sankce. […] A sankce musí a budou bolet na obou stranách. Na české a evropské straně, ale musí bolet hlavně na straně ruské,“ upřesnil.

Cena plynu jen od začátku roku stoupla o 21 %, varuje ekonom

Podle zpravodaje ČT v Rusku Karla Rožánka vyjadřuje většina Rusů smutek a frustraci nad současnou situací na Ukrajině a řešením, které si vybral prezident Vladimir Putin. Na druhé straně jeho kroky, jak uvedl zpravodaj Karel Rožánek, podporuje více než 73 procent Rusů.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here