Ukrajinci nebudou pracovat za nízké mzdy, tvrdí personalisté

8278
personaliste_a
Ukrajinci utíkají před ruskou válkou ve své vlasti. / Foto: UNHCR

Pracovní místa plánují uprchlíkům z Ukrajiny nabídnout více než dvě třetiny tuzemských výrobních firem. Personalisté je ale upozorňují, že běženci nebudou v Česku pracovat za o moc nižší mzdu, než nyní pracují Češi.

Vyplývá to z průzkumu personální agentury Hofmann Personal mezi 158 personalisty z výrobních, velkoobchodních a logistických firem. 57 procent personalistů si přitom myslí, že by ukrajinští občané mohli pomoci firmám zaplnit pozice, které se jim nedařilo dlouhodobě obsadit. Neočekávají však, že se tito pracovníci spokojí s výrazně nižšími mzdami, než mají Češi. Tedy, že by srazili mzdy v České republice.

„Všechny legální agentury musí ze zákona dodržovat srovnatelné podmínky. To znamená, že agenturní i kmenoví zaměstnanci tedy musí za svou práci obdržet srovnatelnou mzdu i benefity. V případě zaměstnání přes agenturu tedy nehrozí, že by se v České republice mzdová úroveň nějak pohnula,“ říká ředitelka společnosti Hofmann Personal Gabriela Hrbáčková, aniž by upřesnila, kolik peněz si z mezd agenturních pracovníků pracovní agentury u nás vlastně vezmou.

Průměrná mzda ve 4. kvartále reálně klesla o 2 procenta

Dále platí i to, co před nedávnem uvedl pro FinTag.cz jeden z majitelů výrobní firmy ve Středočeském kraji. Ten ještě před válkou na Ukrajině legálně najal ukrajinské pracovníky. Jeden z nich u něj v práci po čase skončil s následujícím vysvětlením.

„Pracovat načerno se mi u vás vyplatí víc než legálně, protože tolik, co mi vezme z platu váš stát, mi z platu nevezme ani naše mafie,“ řekl majiteli české firmy Ukrajinec.

Firmy chtějí více otevřít pracovní trh lidem ze zemí mimo EU

Gabriela Hrbáčková v této souvislosti dál uvádí, že pracovníci z Ukrajiny Čechům nijak nekonkurují a neberou jim práci. Což potvrdil průzkum mezi personalisty, v němž přesvědčení o konkurenci Ukrajinců Čechům vyjádřila pouhá čtyři procenta dotazovaných. Zdůraznila i známý fakt, že tuzemský trh práce dlouhodobě trpí nedostatkem uchazečů o zaměstnání. Poptávka po nich dlouhodobě převyšuje nabídku.

Personalisté potvrzují problém v automobilovém průmysl

Válka na Ukrajině se podle průzkumu negativně dotkne až 72 procent dotázaných podniků. Pouze devět procent společností se domnívá, že je ruská válka na Ukrajině nijak neovlivní. Největší problémy pocítí zřejmě automobilový průmysl a obecně menší podniky.

„Stejně jako v době pandemie se i nyní zpomaluje automobilová výroba, a to zejména z důvodu nedostatku komponentů a čipů. Svou roli hrají také logistické komplikace a energetická náročnost výroby,” připomíná Hrbáčková.

Český trh práce čekají změny. Malé firmy jsou na tom nejhůře

Mimo automobilového průmyslu se negativních důsledků války na Ukrajině obávají obecně průmyslové podniky a výrobci ze strojírenství. Mnohé z nich přesto plánují nábor mezi Ukrajinci. Průzkum ukázal, že pracovní místa jim nabídne až 68 procent dotázaných podniků. Dalších 14 procent o tom uvažuje. Většinou se ale jedná o jednotky či maximálně desítky pracovních míst na jednoho zaměstnavatele.

Častěji půjde o větší zaměstnavatele z oblasti výroby a strojírenství. Tyto obory nabízí práci vhodnou zejména pro muže. Mezi uprchlíky je však přes 80 procent žen a právě těm se nyní snaží podniky pomoci a postupně modifikují své procesy tak, aby i je mohly zapojit,” tvrdí Hrbáčková.

Firmy ocení nekvalifikovanou i kvalifikovanou sílu

Nejčastěji firmy plánují uprchlíkům nabídnout nekvalifikované pozice. Dvě třetiny uvažují i o nabídce kvalifikovaných pozic. Podle Hrbáčkové je to dobře. Mnoho u nás pracujících cizinců má totiž potřebnou kvalifikací a splňuje všechna kritéria.

„A v podnicích jsou s těmito lidmi obvykle nadmíru spokojení,“ dodává s tím, že problémem zůstává jazyková bariéra.

Trh práce: Mladí se přeceňují a staří mají zatuhlou mysl

Té se obává přibližně čtvrtina firem zapojených do průzkumu. Podle Hrbáčkové jsou to zejména firmy, které dosud se zaměstnáváním cizinců nemají zkušenosti, ale v praxi většinou zjistí, že se obávaly zbytečně.

–RED–

6 KOMENTÁŘE

  1. To jsou zase výmysly a polopravdy teoretiků 😀

    “Všechny legální agentury musí ze zákona dodržovat srovnatelné podmínky. To znamená, že agenturní i kmenoví zaměstnanci tedy musí za svou práci obdržet srovnatelnou mzdu i benefity. V případě zaměstnání přes agenturu tedy nehrozí, že by se v České republice mzdová úroveň nějak pohnula,“

    Krásné PRko lidí z HR, realita je ovšem jinde. Nedodržení srovnatelných podmínek je jedním z nejčastějším prohřešků agentur. Nemluvě o tom že i ony “srovnatelné podmínky” je při návštěvě OIP velice těžko prokazují – bohatě stačí zaměstnance evidovat na stejné pozici, jako pracují kmenoví brigádníci kteří dělají za minimálku a podmínka srovnatelných podmínek je splněna. Zbytek se okecá. A kdo zná zákon tak ví, že i v zákoníku práce jsou paragrafy které umožňují obejít to čemu se tu říkají “srovnatelné podmínky”. Pokud má agentura alespoň trochu schopného právníka tak jí na srovnatelných podmínkách nikdy nikdo nenachytá.

    A zhoršení mzdové úrovně bude probíhat hlavně díky agenturám, které často vlastní Ukrajinci nebo Rusové, které mají netransparentní financování (zapomeňte na věci jako zveřejněné účetní uzávěrky), na rozdíl např. od fabrik které někde reálně stojí jsou nedohledatelné, sídlo mají na pražských adresách s 5000+ dalšíma sročkama. Nemluvě o jejich přístupu k zaměstnancům, který by si regulérní zaměstnavatelé jen stěží dovolili. Přičtěte k tomu fakt že Ukrajinci neznají zákon, jazyk a jsou v zoufalé situaci.

    Ještě se nám tu “HR specialisté” budou snažit namluvit že díky Ukrajincům mzdy vzrostou 😀

    Dotazovat se na agentury práce lidí z agentur práce je totální nesmysl a vypovídající hodnota tohoto článku se tím snížila asi tak na absolutní nulu. Jakákoliv možnost alespoň minimální objektivity vyletěla komínem… nebo snad někdo čekal že někdo z agentury práce řekne “jo, agentury často vykořisťují zaměstnance, zejména pak cizince, nedodržují zákoník práce atd. atd.”?

    Co takhle dotázat se inspektorátů práce nebo odborových svazů jaké jsou jejich zkušenosti? Vlastně se ani nemusí nikdo ptát, inspektorát práce každý rok vydává poměrně tučné výroční zprávy kde problém agentur zmiňuje.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here