Český trh práce čekají změny. Malé firmy jsou na tom nejhůře

4311
trh_prace
Utečenka z Ukrajiny utíká před válkou do zemí EU. Zda se vrátí do své vlasti, neví ani ona sama. / Foto: UNHCR

Český trh práce čekají změny. Ovlivní ho dopady války na Ukrajině do ekonomiky i příchod dalších pracovníků z Ukrajiny. Část zaměstnavatelů již nyní plánuje propouštění. Více jich ale stále hledá nové lidi.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti ManpowerGroup. V něm tazatelé položili více než půl tisícovce tuzemských zaměstnavatelů otázku, zda se chystají zaměstnance v letošním druhém čtvrtletí nabírat nebo propouštět. Výsledek je:

  • 33 % zaměstnavatelů očekává nárůst počtu zaměstnanců,
  • 21 % zaměstnavatelů předpovídá jejich snížení,
  • 40 % zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny.

Zvyšování počtu zaměstnanců předpovídají pro druhé čtvrtletí roku 2022 velké, střední a malé podniky. Naopak snižování počtu zaměstnanců předpokládají pouze mikropodniky s počtem do deseti zaměstnanců. Podle analytiků je to pochopitelné, protože právě malé firmy nemají tolik síly, aby ustály bez potíží poslední roky proticovidových opatření. A teď pro změnu rychle rostoucí ceny vstupů.

Český trh práce čekají změny

Podle autorů průzkumu nová realita, kterou definuje rychle rostoucí inflace, jíž akceleruje ještě válka na Ukrajině, firmám přináší při nízkém ekonomickém růstu vysokou míru nejistoty. Svou roli sehrají i tisíce uprchlíků z Ukrajiny, kteří se rozhodnout odejít z válkou zničené země do Česka. A to se odrazí i na trhu práce.

„To se odráží už v počínajících přesunech na trhu práce. Nezaměstnanost bude sice ještě klesat. A i když již příliš není kam, mnoho lidí ale také bude muset měnit zaměstnavatele nebo dokonce profesi, a tedy výrazně poroste význam rekvalifikací,“ tvrdí generální ředitelka společnosti ManpowerGroup v Česku Jaroslava Rezlerová.

Trh práce: Mladí se přeceňují a staří mají zatuhlou mysl

Vyjadřuje se i k dopadům přílivu uprchlíků z Ukrajiny do Česka: „Snad současná vlna snahy pomoci vydrží a ve střednědobém horizontu přiměje české firmy, které dlouhodobě trpí nedostatkem vhodných uchazečů, aby se více zaměřily na to, jak vytvářet vhodné pracovní podmínky pro lidi s individuálními potřebami. Jako jsou matky s malými dětmi, senioři, studenti nebo lidé se změněnou pracovní schopností.“

Upozorňuje na to, že její firma je v úzkém kontaktu s ukrajinskými uprchlíky. A 3. března 2022 vytvořila Centrum pomoci Ukrajině. To poskytuje válečným uprchlíkům právní pomoc a pomáhá jim najít ubytování a práci.

„Za dva týdny jsme obdrželi 310 příchozích hovorů od uprchlíků. 172 z nich hledali již konkrétní práci. 88 jich zjišťovalo potřebné kroky po příjezdu do ČR. 34 uprchlíků hledalo právní rady a zbytek se informoval na možnosti pomoci rodině,“ upřesňuje.

Z hlediska profilu uchazečů o zaměstnání se dle ní jedná o průřez běžnou populací. 82 procent uprchlíků uvedlo, že je jim jedno, jakou práci získají. Největší vyhraněnou skupinou s osmi procenty pak byli učitelé.

Zájem o nové pracovníky podle odvětví

Z průzkumu pracovního trhu dále vyplynulo, že nárůst počtu pracovních sil očekávají zaměstnavatelé v osmi z jedenácti českých odvětví. Pokles plánují ve zbývajících třech. Oproti předchozímu čtvrtletí náborové plány oslabily v šesti z jedenácti odvětví. Naopak ve čtyřech pak mírně posílily.

Vláda otevře český trh práce více cizincům, řekl Jurečka v ČT

Nejsilnější náborové aktivity očekávají manažeři v bankovnictví, financích, pojištění a nemovitostech. Velmi optimistický je také sektor IT. Zejména v něm očekávají přesun IT specialistů z Ukrajiny.

„Na Ukrajině provozujeme mobilní aplikaci pro freelancery. Náš team na Ukrajině nyní tvoří hlavně IT specialisté. Což jsou převážné muži, kteří nesmí opustit zemi. Už dostali nebo očekávají povolávací rozkazy, takže IT vývoj stojí. […] Operátoři pracují z domu, ale někteří pracují také v rámci jejich cesty na slovenské hranice, kam se pokoušejí dostat, aby s rodinami utekli před válkou,” popisuje situaci ředitel IT pobočky české společnosti Creative Dock Igor Přerovský.

IT specialisté nyní neodcházejí jen z Ukrajiny, ale i z Ruska. Ti ale nemíří do Česka, protože Rusům česká strana v rámci sankcí momentálně nevydává víza.

A posílení čekají i k IT příbuzné obory, jako jsou technologie, komunikace a média. Zájem o nové pracovníky má i zpracovatelský průmysl, stavebnictví a veřejný sektor. Nejslabší náborové plány průzkum zjistil v neziskovém sektoru, službách a obchodě.

Růst trhu práce by dle výsledků průzkumu měl jít napříč všemi kraji v České republice. Nejrychleji pak tradičně v Praze. Dále na Moravě, to ve srovnání s kraji v Čechách s výjimkou Prahy.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here