Fiala: Pomocí uprchlíkům pomáháme i českým občanům

13677
fiala
Premiér Petr Fiala / Foto: Úřad vlády ČR

Výtky opozice, že kvůli migrantům z Ukrajiny zapomíná vláda na Čechy, označil premiér Petr Fiala [ODS] za pokus poštvat českou společnost proti běžencům. Dle něj vláda pomocí uprchlíkům zprostředkovaně pomáhá i českým občanům.

Premiér Petr Fiala to dnes [25.3.] řekl novinářům v Bruselu, kde je od čtvrtka kvůli summitu NATO a jednání Evropské rady. Dle jeho slov Česko pomocí Ukrajincům pomáhá i vlastním občanům.

„My jim dáme základní pomoc, čímž jim umožňujeme, aby se co nejrychleji adaptovali na situaci v ČR. My jim nabízíme práci, jejich děti dáváme do školy. To všechno brání případným sociálním problémům, nezvládnutí té situace a je to nepřímo ochrana českých občanů,“ vysvětlil premiér.

MPSV dá peníze na adaptační skupiny pro děti utečenců

Pomoci lidem bez domova a bez prostředků, kteří utíkají kvůli záchraně života, je podle něj navíc lidskou povinností. Zároveň ale odmítl zavádět plošná opatření, jež by Čechům ulevila od dopadů inflace.

„Plošná opatření pomáhají i těm, kteří pomoc nepotřebují. Jejich efekt bývá sporný, a nakonec to vždy někdo zaplatí, zaplatí to střední třída ze svých daní a zaplatí i to, co je zbytečné,“ vysvětlil.

Plošná opatření pro Čechy ne, ale pro Ukrajince ano

Otázka, zda je plošná pomoc Ukrajincům v pořádku, ale zůstala nezodpovězena. Například v momentě, kdy má každý uprchlík nárok na humanitární dávku od státu, jakkoli si někteří z nich – zatímco drtivá většina přespává v provizorních ubytovnách – například v Praze či Karlových Varech platí drahý hotel či pronájem. Což pro FinTag.cz potvrdil manažer realitní kanceláře v Karlových Varech Důmrealit.cz/Bonus Milan Zubaj. Ve městě počet volných bytů k pronájmu klesl o 50 procent.

„Jasné, že se příchod uprchlíků z Ukrajiny u nás projevuje. Máme velký zájem o pronájmy, zejména ty krátkodobé, protože neví, jak dlouho se tu zdrží. Berou vše, co je. Jsou většinou movití. Nemají problém zaplatit pronájem či kauci. Peníze mají,“ uvedl.

Příspěvek za ubytování běženců vyplácí kraj vždy až po dohodě

Premiér Petr Fiala kritiku na téma, že vláda upřednostňuje pomoc uprchlíkům na úkor problémů domácího obyvatelstva ale odmítá. Ostře se vymezil zejména proti hodnocení bývalého premiéra Andreje Babiše [ANO] první stovky dní nové vlády. Ten řekl, že kabinet v rámci záslužné pomoci Ukrajincům nesmí zapomínat na vlastní občany. Ti se podle Babiše vinou nečinnosti vlády propadají do chudoby.

„Já tato slova chápu jako pokus poštvat českou společnost proti uprchlíkům, což pokládám za absolutně chybné,“ řekl Fiala, který dále dodal: „To ty lidi máme nechat na ulici, nebo co by si pan Babiš představoval?“

Vládu varují odbory i politologové

Na tom, že Ukrajinci jsou národem, jenž se ocitl v situaci, v níž si jednoznačně zaslouží pomoc, se shodují politologové, sociologové či bezpečnostní analytici. Pomoc Ukrajincům nachází podporu i u většiny společnosti. Avšak i experti upozorňují na to, aby vláda nepodceňovala problémy Čechů. To je například drahota, nedostupnost bydlení, problémy s dostupností zdravotní péče, skryté i zjevné osobní náklady na zdravotní péči, dostupnost a nákladovost sociálních služeb a mnoho dalšího.

„Vláda by měla vzít rozum do hrsti, protože poměrně vysoká podpora, kterou má ona i podpora uprchlíkům se může velmi rychle obrátit,“ uvedl před nedávnem pro FinTag.cz politolog Lukáš Jelínek.

Vláda podle něj může udělat dvě věci, aby k tomu nedošlo. První je trpělivě a nepřetržitě komunikovat, vysvětlovat a obhajovat všechno, co dělá.

„Vím, že členové kabinetu mají víc starostí, ale měli by si práci rozdělit nebo najít někoho, kdo bude s veřejností mluvit. […] Vysvětlí potřebu podpory uprchlíkům. A ujistí ostatní obyvatele této země, že se na ně nezapomíná,“ tvrdí politolog.

Nebude-li vláda myslet i na Čechy, mohou hrozit sociální bouře

Druhou neméně důležitou věcí je podle politologa to, aby vláda rychle přestala snít sen o rázném likvidování rozpočtových schodků, které nadělal v minulých letech kabinet Andreje Babiše [ANO]. A vzdala se proklamovaného tažení za vyrovnaným rozpočtem. Vláda dle jeho názoru musí nabídnout nějaký způsob finanční pomoci, která by veřejnost utvrdila v tom, že politici skutečně myslí i na české občany.

Ještě přímočařeji se pak pro FinTag.cz vyjádřil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula.

„Kvas ve společnosti začal, situace není dobrá. Naše kroky se odvinou od toho, jak bude vláda moudrá. Pokud nebude, pravděpodobnost razantnějších kroků se zvýší,“ řekl s tím, že nevylučuje ani generální stávku.

–DNA–

34 KOMENTÁŘE

  1. Už teď mnoho firem berou ukrajinský dělníky přednostně před dělníky z Česka .V naší zemi chyby doktoři a díky přílivu Ukrajinci jich bude ještě míň .Vysoké ceny všeho a stát aby snížil marže tak je nechává když stát má z benzínu skoro 50% .Úředníci se teď budou více zajímat o Ukrajince a český člověk už tak kdy úředníci nepracují efektivně tak bude ještě horší a vyřizování různých povolení a pod bude ještě delší než dnes

  2. Mě, mým blízkým, známým a lidem v mém okolí rozhodně nepomáháš a ze střední třídy nás ty, tvý kumpáni a tvá politika žene do chudoby. Odstupte, omluvte se nám slušným, pracujícím lidem a pojďte do voleb každý za svou zaprodanou, ulhanou partaj. Darebáci 😡

  3. Premiér Fiala si popletl stát, který řídí. Voliči ČR mu dali důvěru k řízení ČR a Fiala to pojal světově. V první řadě sděluji, že vláda Fialy pracuje pouze ve středu. Dalším kvalitativem je, že Fiala řeší vše z Brna. Jeho bába ho chce mít vedle sebe a tak nerad cestuje do Prahy. Nedávno mu dala svolení vycestovat do neznáma a tak si Fiala zahrál na Ramba. Jako skaut si vycestoval za kámošem Zelenskym údajně do Kyjeva, ale díky různým zastíracím manévrům si zahrál na užitečného hlupáka. Šéfem celého utajeného objímajícího střetnutí byli Poláci. Modroptáci ho považuji za hrdinu. Já ho vnímám jako užitečného šaška. Nikdy jsem nepochopil heslo NAŠI UKRAJINCI. Já žádného ukrajince neznám a tak přemýšlím, kdo jsou ti NAŠI???? Můžeme si vybrat ty pracovité a levné síly, ale i ty mafiány, kteří ty pracovité ukrajince zneužívají. A pak ty Benderovce a nebo Azovce, kteří řádí na Ukrajině jako čert. Osobně je mi líto války, kdy Rusáci napadli Ukrajinu. K tomu nemělo dojít. Je to hnusné, ale dejte si otázku, PROČ K TOMU DOŠLO???? Na to si musíte odpovědět sami a pokud to budete hledat někde na webech, tak ty jsou cenzurovány. Oficiální vysvětlení vám dává ministr vnitra Rakušan.

  4. Jářku co naříkáte, zvolili jste si je a máte je!!!!!!!! Nikomu nevadí, že nemají nárok na kluby ve sněmovně, schovávají se za pětikolku, která se co nevidět rozpadne, lidi začínají nenávidět pana čistého / cožpak jeho neziskovka – zajímavé co předváděli s koblihou, ale teď to nevadí – ani se nikdo nezeptá/ a ostatní tajtrlíky a tajtrlice z vlády a sněmovny. Na lidi co na ně dělají úplně dlabou, ale ono se jim to vrátí i s úroky, je to sebranka darebných lúzrů kteří se podvodem s koalicí dostali k moci, fuj !!!!!

  5. Myslel jsem, že to nejhorší byl komunismus. Velmi jsem se zmýlil. Mediální masáže, filtrování poskytovaných informací, lezení do zadku atd. V Evropě zůstala jediná slušná země Maďarsko. Země, kde vláda se stará o svůj stát a její lid. Za pochvalu z Bruselu by nechal popravit svoji matku. Omlouvám se za všechny použitá „z“ v textu, ale Fiala nám ukáže jak na to.

  6. Pane Fiala vy se nestydite rikat ze pomahate Cechum. Zamyslete se nad sebou prosim. Vy a vas slavny obarveny elektrikar na obcany z vysoka vite co!

  7. Stidím se za tento zlodějský lidský odpad Fialu a spol.Není to žádný můj premiér a žádní naši Ukrainci.Jsem občan České rep. a premiér,který na své lidi ůplně a doslova kašle,není žádný premiér,ale loutka ,která se dostala na pozici zcela náhodně.Je zajímavé,že podporu pro Český národ,který už praktikují skoro všechny okolní státy i Němeco,nechce přijmout z důvodu,že jsou i movitější občané a to by přeci bylo nefér,ale u Ukrainců mu toto již nevadí,takže at bohatý či chudý Ukrainec všichni budou dostávat podpory po několik měsíců a to už je přeci fér!!!( Sebestředný Fiala a spol je nejhorší co tutu republiko mohlo potkat)

  8. Pane Fiala vy se vůbec nestydíte…Zmrazte si platy na třicet tisíc korun a zkuste z toho žít.Potom asi pochopíte jak se nám žije..

  9. Zdravím
    myslíte že p. Chytrý docent Fiala to zde čte? je mu to u zadnice a na české občany z vysoka kašle , hlavně vlízt do zadnice USA a EU co nejhlubějš.

  10. A co jste čekali od těch pravicových gaunerů.Už počtvrté vládnou téhle republice a zase nedovládnou. Lidé opět zapoměli co tu vyváděli s obyčejnými občany ,a měli by začít tvrdě s nimi jednat,čím dříve tím lépe.

  11. Nemám nic proti pomoci, ale jen pro srovnání Jako samoživitelka již 12 let (jelikož samoživitel neexistuje.) Mám nárok cca na max 3600kč pro mne a 2400kč dítě dříve bylo i méně a na víc nárok nemáte splnuje to životní minimum. Pracuji nevydělávám málo,ale po zaplacení nájmu, poplatků a všeho nám zustává pro dva cca 6000kč a to musím zaplatit obědy ve škole sešity na Angličtinu co stojí 700kč výlety atd. Já dopravu do práce a něco k jídlu každý den v té drahotě. A když poslouchám, že příchozí má nárok na 5000 kč na dospělého a plus na dítě a vše zadarmo bydlení, zdravotní sociální, dopravu MHD, parkování a snad vše ostatní a vláda říká, že je to málo peněz na slušné žití tak opravdu nevím zda se mám smát nebo jsem žebrák, když pan Fiala tvrdí jak na čechy nezapomíná a nikoho neupřednostnuje. Spíše neví za kolik tu průměrní lidi žijí.

  12. Mám ještě velkej pocit, když se vládě řekne pravda tak je to štvavá kampaň proti ukrajině? To se ode dneška bude Vláda schovávat za Ukrajinu, aby jako vždy nemusela být vládou Česka a pro nás Čechy. Připadá mi, že si vláda hraje na Brusel taky vládne od stolu na dálku a ostatní život ho nezajímá.

  13. Fiala a vláda stydím se za ně jsou to zrádce našeho národa,kdo pomáhá nám naším lidem a dětem nejsem Ukrajinec ale Čech mi jsme voliči

  14. Pomahate Čechům ???? Vše se zdražilo že to za chvilku bude neúnosný ,z vaší strany žádné řešení , do škol jsem dali Ukrajinské děti , jenže učitelé jim nerozumí a oni zase učitelům , takže trpí celá třída a tím pádem i vzdělání našich dětí . A z vy podporujete naším jménem člověka co svoji aroganci nechal rozpoutat válku ve své zemi . Pokud nemáte řešení jak udržet životní úroveň svých občanů tak bych vás požádal aby jste odstoupil. Dekuji

  15. Válka neboli mírová mise ,k tomu muselo dojít politici a jejich arogance způsobila ten puč. Putin se rozhodl a ukázal jeho povahu nenechat kámen na kameni je mu jedno kolik to bude stát životů. Co zbývá. Moc prostoru není možná jen doufat nebo se postavit a riskovat jadernou válku. Fiala pomáhá UKRAJINĚ to je hezké a lidské, ale jak to chce zvládnout. On si myslí, že všichni zařadí do pracovního poměru to jo mafiánům z východu, kde budou makat prakticky za almužnu na někoho. A o Čecha zájem nebude BUDOU PROSTĚ DRAZÍ. Ono je totiž velký rozdíl žít v pěti lidech v jedné místnosti a složit se na náklady, které nebudou malé. Vůči Čechům ,kteří takto jednat nemohou nebo se pan Fiala domnívá ,že že si do bytu nastěhuji sousedku asi by manželka nebyla nadšená. Pomoc je asi taková oslovil jsem životní prostředí jelikož nějaké úspory mám, že bych měl tedy zájem přejít z plynu na topení tepelným čerpadlem , tím pomoc odstranit zdroj prostředků financování války a dalšího přílivu lidí do maličkého Česka .Domnívám se, že zastavení nezávislosti na energiích převážně plynu by Putina bolelo. Jenže skutečnost je jiná. DŮLEŽITÉ OSLOVIL JSEM PROFESIONÁLNÍ FIRMU A TA MĚ NABÍDLA ROZUMNOU CENU 250 000 Kč ZA TEPELNÉ ČERPADLO NEBO 180 000 ZA KOTEL NA PALETKY, ALE ZÁROVEN MĚ S POLITOVÁNÍM BYLO ZBĚLENO. TEDY KDYŽ MÁTE PLYN NEDOSTANETE ANI KORUNU DOTACE. TO JE TEDY TA POMOC FIALI. HEZKÝ DEN. Nemáte s toho divný pocit, něco jako na zvracení.

  16. Vždy jsem byla hrdá na to že jsem Čech, ale poslední dobou se za to stydím. Já jako matka samoživitelka nemám nárok na nic. Na žádné přídavky, pomoc od státu na NIC.!!!!! Ukrajinští uprchlíci mají vše. Podporu od státu, přídavky na děti atd…… 😠😠😠😠. Ukrajinští uprchlíci mají i pracovní místa , matky od dětí nemají šanci sehnat práci , protože jsou všude ukrajinští uprchlíci. 😠😠😠😠😠proč tomu tak je . My víme proč protože Čeští občané jsou pro naši vládu nic.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here