Průměrná mzda ve 4. kvartále reálně klesla o 2 procenta

528
prumerna_mzda
Foto: Pixabay.com

Průměrná hrubá mzda loni činila 37 839 korun. Po odečtení inflace reálně stoupla o 2,2 procenta. Loni ve 4. čtvrtletí průměrná mzda stoupla na 40 135 korun. Po odečtení inflace reálná mzda ale klesla o dvě procenta.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Ve 4. čtvrtletí 2021 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda proti stejnému období předchozího roku o 4,0 procenta na 40 135 korun. To je o 1 551 korun [+4,0 %] více než ve stejném období roku 2020. Po odečtení inflace [6,1 %] hrubá měsíční mzda ale reálně klesla o 2,0 procenta.

„Je velmi pravděpodobné, že průměrná hrubá měsíční mzda bude i nadále klesat. Letos uvidíme inflaci celkem jistě za deseti procenty. Průměrná mzda tak může reálně klesnout o tři a více procent,“ uvedl pro FinTag.cz hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Ve svém odhadu odkázal na zhoršující se výhled vývoje ekonomiky a zdražování energií i pohonných hmot, které významně zasáhnou do inflace.

Průměrná hrubá mzda dosáhla ve třetím čtvrtletí 37 499 Kč

Skutečnost, že reálná hrubá mzda v průměru loni ve 4. čtvrtletí klesla, potvrdila i vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

„Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců loni ve 4. čtvrtletí činila 40 135 korun. To je o čtyři procenta více než ve stejném období roku 2020. Spotřebitelské ceny se ale v tomto období zvýšily o 6,1 procenta. Proto mzda reálně klesla o 2 procenta,“ říká.

34 360 korun činil ve 4. čtvrtletí medián mezd

Medián mezd podle ČSÚ ve 4. čtvrtletí činil 34 360 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení. To znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián.

K velmi malému růstu o 1,4 % došlo ve veřejné správě a obraně a v povinném sociálním zabezpečení. V odvětvovém členění byl nejvyšší meziroční růst průměrné mzdy ve 4. čtvrtletí v oblasti:

  • Nemovitostí: +14,2 %,
  • Ubytování, stravování a pohostinství: +9,7 %.

Meziroční pokles mezd vykázala i zdravotní a sociální péče [-8,1 %]. Tento pokles podle ČSÚ způsobila vysoká srovnávací základna v loňském roce, v němž stát vyplácel mimořádné odměny za práci v pandemii covidu. Objem mezd se zvýšil o 4,8 procenta. Počet zaměstnanců vzrostl o 0,8 procenta.

Průměrná hrubá měsíční mzda za celý loňský rok

V meziročním srovnání vzrostla průměrná mzda za celý loňský rok o 2 177 korun. To je o 6,1 procenta více. Spotřebitelské ceny loni ale stouply o 3,8 procenta. Reálně tak průměrná mzda rostla o 2,2 procenta.

Průměrná mzda v eurech je v SRN 101 578 Kč, v ČR 34 932 Kč

Průměrná hrubá měsíční mzda je podíl mzdových prostředků [vč. příplatků za přesčas, odměn, náhrady mzdy, atd.] připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Nevypovídá tedy o výplatě jednoho konkrétního zaměstnance. Strukturální výdělkové statistiky, které mají k dispozici údaje o výdělcích jednotlivých zaměstnanců, uvádějí, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here