Pokud Putin zastaví dodávky plynu, nebude plyn pro všechny

15994
plynu
Vladimir Vladimirovič Putin / Foto: Pixabay.com

Pokud by Rusko zastavilo dodávky plynu, situace by prakticky neměla řešení, řekl včera [31.3.] na jednání sněmovního bezpečnostního výboru náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. 

V Česku se podle Neděly těží zhruba dvě procenta celkové tuzemské spotřeby plynu, zbytek tvoří téměř výhradně ruský plyn.

„Kdyby došlo ze dne na den k zastavení dodávek plynu, není řešení,” uvedl.

Neděla ve výboru mluvil také o investicích do úspor a do soběstačnosti. Třeba v podobě fotovoltaických elektráren na střechách domů.

Je tu ale nedostatek materiálu a instalačních firem,” řekl.

MPO: Česko má zásoby plynu na měsíc, ropy na tři měsíce

K pořízení zásob plynu uvedl, že stát je koupit nemůže, protože by vyšly na zhruba 150 miliard korun.

„Stejně by to nepomohlo pokrýt celou spotřebu,” podotkl.

Možností je podle něj vytvoření motivačního režimu pro obchodníky, kteří by nakoupili státem požadované množství. Pokud by plynu pořídili méně, zbytek by pak mohl nakoupit přímo stát či někdo, koho by tím pověřil.

Zastaví-li Rusko dodávky, plyn pro všechny nebude

K situaci se na jednání výboru vyjádřil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN]. Stát podle něj pracuje s různými scénáři dalšího vývoje. Ve chvíli, kdy by Rusko ale zavřelo kohouty, prvotním úkolem by dle jeho slov bylo udržení v chodu základní infrastruktury.

„To, aby lidé měli dostatek energie a tepla. Že v takovém případě nebude možné udržet v chodu všechno, je zřejmě všem jasné,“ upozornil ministr.

Za těchto okolností by pak podle něj dál došlo ke zdražení plynu v Česku.

„Někteří mluví o tom, že by ty ceny energií vyrostly na pětinásobek, někteří mluví o desetinásobku stávajícího stavu. Je to situace, která nikdy před tím nebyla. Já si ten pětinásobek velmi dobře představit umím. Ten desetinásobek, to už je velmi dramatický a velmi kritický scénář,” uvedl Síkela.

Řecký premiér volá po zastropování cen plynu v EU

Skokové zdražení cen plynu by se odrazilo mimo jiné i ve výši kaucí, které například ČEZ skládá na energetické burze. Kauce by stouply úměrně s cenou energií.

„Pokud by stouply pětinásobně, povinnost složit kauci u té burzy pro ten ČEZ by znamenalo navýšení třeba pětinásobně. To znamená, že z 30 miliard korun bychom se dostali na 150 miliard korun,” přiblížil Síkela.

To by byl dle něj i pro profitabilní ČEZ tvrdý zásah: „My umíme velmi dobře spočítat, kolik ten ČEZ může unést, ale třeba pět nebo šest miliard euro by nesl velmi těžko.”

USA zatrhly plynovod do Evropy. Údajně kvůli Turecku

Vláda proto zvažuje státní záruky, kdy by za část kauce ručil stát. Chce tím předcházet situaci, aby i velmi profitabilní firmy nebyly vyloučeny z obchodování na burze. A nestaly se insolventní, protože by se za ně stát nepostavil.

Podobné záruky připravuje pro dodavatele vláda i u záruk, které skládají u Operátora trhu s elektřinou [OTE]. Dodavatelé záruky skládají v peněžní podobě, nebo formou bankovní záruky. Ručení slouží pro případ, kdy by dodavatelé nemohli zaplatit za odebranou energii.

Obnovení provozu uhelných elektráren

Náměstek Neděla na jednání výboru dále řekl, že v Česku by se mohl pro zajištění energie podle něj obnovit provoz v odstavených uhelných elektrárnách. Dokáže si představit dohodu s jejich vlastníky na tom, že by tuto elektřinu dodávali přímo nejzranitelnějším skupinám. Neprodávali by ji přes burzu. Obnova elektráren by ale dle náměstka nebyla jednoduchá kvůli poruchovosti i způsobu jejich uvedení do činnosti.

Před ruskou agresí řešila Itálie návrat k jádru. Teď řeší už i uhlí

V případě zastavení dodávek plynu by podle náměstka Neděly samozřejmě měla problém velká část celé Evropy, do níž jde z Ruska 44 procent spotřeby plynu. Jediným možným postupem by byl společný nákup plynu v rámci EU. A pak jeho poměrné přídělové rozdělení mezi členské státy, jako tomu bylo v případě vakcín proti covidu.

České dodavatelské firmy plynu uvedly, že snaha ruského prezidenta Vladimira Putina donutit, aby Evropa nakoupila za eura a dolary rubly a rubly pak platila za ruský plyn, je přímo neohrozí. Plyn nakupují na evropských velkoobchodních trzích nebo na virtuálních prodejních bodech od různých velkých energetických dodavatelů.

Putin dál tlačí Evropu přes dodávky plynu do kouta

Na druhé straně Putin už podepsal dekret, podle kterého musejí kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Státní plynárenský gigant Gazprom již dostal nařízeno, aby tímto způsobem upravil dodavatelské smlouvy.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Robert Habeck Putinův požadavek ale odmítli. Podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Oba kancléři shodně uvedli, že stávající smlouvy počítají s evropskou měnou euro. Přesto se obě země podle ministrů připravují i na zastavení dodávek plynu z Ruska.

60 % Němců nechce plyn z Ruska. Nejde to, píše jim ministr

Německý kancléř Olaf Scholz s rakouským kolegou Karlem Nehammerem později na tiskové konferenci v Berlíně prohlásili, že odmítají platby za dodávky ruského plynu v rublech. Scholz dodal, že to již v telefonickém rozhovoru ruskému prezidentovi Putinovi řekl a že nyní je na šéfovi Kremlu, jak se zachová.

Dodejme, že Rusko tento týden odkoupilo zpět většinu svých dluhopisů denominovaných v dolarech splatných 4. dubna, držitelům za ně zaplatilo v rublech. Alespoň to uvedlo ruské ministerstvo financí. Dle jeho vyjádření rovněž plně uhradilo závazky spojené s dolarovými dluhopisy splatnými v roce 2030.

–ČTK/DNA–

12 KOMENTÁŘE

  1. Ono se to logicky dalo očekávat.
    Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Tohle pořekadlo se naplnilo beze zbytku.
    Nám nedostatek plynu ublíží více, než Rusku prodej přebytků za nižší ceny Indii, nebo Číně.
    Nemáme dostatek plynu a ropy.
    Kdo je vinen?
    Jedině zodpovědný ministr.
    Kdo prodal naše zásobníku cizincům?
    Zase jedna z předchozích vlád.
    Co udělala pro občany ČR tato vláda?
    NIC, jenom žvaní, přemýšlí, analyzuje a dumá.
    Byly tu problémy, že ministrem a premiérem minulé vlády byl Slovák.
    A dnes MPO je Jozef Síkela – také Slovák. Tak o co jde?
    Na jeho činech je vidět, že přišel z banky a průmyslu a hospodářství nerozumí.
    Viděl jsem jej v OVM. Jako z jiné planety i s tím Stanjurou a A/Pek.
    Stejný amatér, jako většina členů této vlády, včetně asociálního a do nebe arogantního diletanta – ministra financí.
    Jo a taková perlička.
    Máme zásobu ropy na 25 dnů, ale Ukrajina má zásobu na 6 měsíců.
    Aktuální cena benzínu ve Lvově (od uprchlíků, kteří se tam v neděli vrátili) je 19 Hřiven!
    Nafta na čerpacích stanicích není (pouze výjimečně).
    Benzín u nás cca 44 Kč / litr.
    Takhle si situaci ve válčícím státě a v zemi, kde je mír určitě nepředstavuji.
    A vládu, která se odmítá starat o svoje voliče už v čele ČR nechci!
    Už aby byly volby. Už se při vybírání volebního lístku nespletu!

  2. Lidi,vůbec se nebojte,že nebude čím topit a co žrát.Naše vláda v čele s premiérem hrdinou opět
    vyšle jasný signál a bude po bídě.
    Čest demokracii.

  3. Vážení bohužel jste volili fialový slepenec ,který byl podvodně díky Rychteskému zvolen.Správně se měla voleb zúčastnit každá ta ” parta ” zvlášt .Ted sklízíme všichni i my kteří za Vaši volbu nemohou ,úrodu .Ano bude hůř. Voliči si mysleli ,že když odstaví Andreje Babiše ,že bude líp. Opak je pravdou a věřte ,že ač Babiše nemusím, tento by tohle nedopustil. Vládne nám neschopný fialový spletenec neodborníků, různých rychlokvašek ,kterým jde jen o koryto .Pevně doufám ,že se český národ zvedne a tu neschopnou anebo všehoschopnou svoloč vyžene z vlády . Tisíce podniků je závislých na plynu a elektřině, ale to všichni moc dobře věděli od toho ztroskotance Fialy až po učitele vnitra

  4. Rozsévat paniku stylem “nebude co žrát” není na místě.
    Že náš premiér našel odvahu jet do Kyjeva je frajeřina a výsměch sem nepatří.
    Pan Sedlák by mel zřejmě radši před očima chvástala typu “já vám osobně dovezu roušky nebo možná pytlík sunaru na Ukrajinu.”
    Tato vláda řeší obojí, Ukrajinu i naše domácí problémy.
    Chová se odpovědně k veřejným financím a že nerozhazuje plošným způsobem je v pořádku,
    není z čeho,předchozí paní Šillerová s Babišem bezprecedentně zplundrovali státní pokladnu
    a teď nám tyto peníze, které vedle covidu rozházeli stylem kupčením s voliči budou hodně chybět a aby toho nebylo málo roztočili spirálu inflace, která má svou setrvačnost a ještě dlouho tady bude. Zaplatíme za to všichni.Už nikdy ANO.!!!!

    • Vážená paní Volková,
      koho bych měl rád před očima,po tom Vám nic není.Že se tato vláda nechová v krizi jak by
      mohla a měla není jen můj názor,ale i mnoha odborníků ekonomů.S tím vysíláním jasných signálů je trapná.
      Jen pro info,nejsem voličem ANO,SPD ani KSČM.
      Jnak Vám přeji hodně zdraví a pevné nervy s Vaším hrdinou.

    • Jitka Volová – No ono už je obdivuhodné jakou rychlostí zvládl “váš premiér” cestu do Kyjeva a zpět.
      Já jsem tam 4 roky dělal, takže velice dobře vím , jak dlouho trvá cesta tam a zpět, ať letadlem, nebo vlakem.
      Doufám, že nemáte děcka , do kterých by jste nalévala ty výplody vašeho choroboplodného mozku !!

    • Paní Volková, já s Vámi plně souhlasím. Neumím si v tuto chvíli šaška Babiše vůbec ve vládě v situaci s válkou na Ukrajině představit. Za svůj dlouhý život jsem nepotkala jediného ideálního politika, jsou buď špatní nebo méně špatní. Ať si každý zkusí představit, že je v jejich kůži. Být státníkem, rozumět všem problematikám takový superman neexistuje. Poradní sbory jsou neviditelné. Držme si všichni palce a nehádejme se.

  5. Ja bych ty kohoutky už davno zavřel .když jsem ted na seznamu nepřatel díky Fialovy apod.banditum .PŘEŽIJI. A TI CO ŘVOU NA VACLAVAKU MUŽOU ŘVAT JEŠTE VÍC POD MODROŽLUTOU DEMOKRACII .ASPON SI VYŘVOU HLASIVKY .

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here