ÚP ČR varuje před zaměstnáváním uprchlíků bez ohlášení

208
UP_CR
Ilustrační foto: Pixabay.com

I když Úřad práce ČR [ÚP ČR] zaměstnavatele opakovaně informuje o tom, že pokud zaměstnají občana Ukrajiny se speciálním pobytovým vízem, musí tento fakt ohlásit, podle zástupců ÚP ČR k tomu v praxi ale ne vždy dochází.

Zaměstnavatelé tím dle ÚP ČR porušují platnou legislativu. Povinnost nahlásit zaměstnání občana Ukrajiny pod dočasnou ochranou platí pro hlavní pracovní poměr i pro dohodu o pracovní činnosti a dohodu o provedení práce [DPČ/DPP].

„Přestože zaměstnanci Úřadu práce ČR na tento fakt v rámci celé České republiky
opakovaně upozorňují, objevují se případy, kdy firmy svou povinnost neplní a zbytečně se tak mohou dostat do potíží,“
říká generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Zástupci ÚP ČR dále upozornili, že povinnost zaměstnavatelů je upravena v § 87 zákona o zaměstnanosti a vztahuje se na všechny zaměstnance ze zahraničí. To znamená bez ohledu na jejich státní příslušnost, pobytový status nebo povinnost získat některé z pracovních oprávnění. Nerozlišuje se ani to, zda jde o občana ze země EU nebo mimo EU.

Za nelegální zaměstnávání loni firmy zaplatily přes 190 mil. Kč

Před neohlášením pracovního poměru uprchlíka varuje i Státní úřad inspekce práce [SÚIP]. I jeho pracovníci zjišťují neplnění povinnosti během kontrol primárně zaměřených na pracovní podmínky občanů Ukrajiny, tedy držitelů dočasné ochrany.

„V této souvislosti je třeba zdůraznit, že při porušení zákonem stanovených podmínek hrozí zaměstnavateli ze strany Státního úřadu inspekce práce pokuta ve výši až 100 000 korun,“ říká generální inspektor Rudolf Hahn.

ÚP ČR: V Česku již pracuje 50 tisíc uprchlíků

Z oficiálních statistik ÚP ČR vyplývá, že v České republice aktuálně pracuje přes 50 tisíc ukrajinských občanů s vízem dočasné ochrany. Data úřady získávají od zaměstnavatelů. ÚP ČR zároveň eviduje přes 7 800 ukrajinských uprchlíků jako zájemce nebo uchazeče o zaměstnání.

Ukrajinští uprchlíci nejčastěji nastupují na pozice ve výrobě, stavebnictví, službách a v dopravě. Většinou jde o dlouhodobě neobsazená místa. Nejvíce občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou momentálně pracuje v Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Ukrajinci nebudou pracovat za nízké mzdy, tvrdí personalisté

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] považuje fakt, že se ukrajinští občané zapojují na trhu práce, za skvělou zprávu.

„Když si například uvědomíme, že asi 40 procent všech příchozích tvoří děti, i v porovnání s jinými evropskými zeměmi je 50 tisíc pracujících skutečně vysoké číslo,“ uvádí ministr.

„Důležité je také to, že tito lidé přichází na místa, která se dlouhodobě nedařilo obsazovat. Kdo u nás pracovat chce, zaměstnání si určitě najde. To stále platí,“ dodává.

Český trh práce Ukrajincům plně otevřela až válka

Ukrajinští občané prchající před válkou, kteří mají dočasnou ochranu, nepotřebují žádné povolení a mohou si práci najít sami u jakéhokoliv zaměstnavatele. Nemusí se tedy ani spoléhat na žádné zprostředkovatele.

Firmy chtějí více otevřít pracovní trh lidem ze zemí mimo EU

Jak už bylo řečeno, platí pro ně ohlašovací povinnost. Zaměstnavatel musí úřadu práce ohlásit, že u něj začal pracovat zaměstnanec s dočasnou ochranou.

„Jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí je jazyková bariéra. Proto nabízíme zaměstnavatelům pomoc s financováním kurzů českého jazyka i tehdy, když daný občan Ukrajiny už pracuje. A to prostřednictvím příspěvku v rámci projektu POVEZ II,“ vysvětluje Viktor Najmon.

Pokud jde o kvalifikaci, přibližně 32,5 procenta ukrajinských uprchlíků uvádí maximálně základní vzdělání nebo praktickou školu. 28,5 procenta uvádí vysokoškolské vzdělání, 22,5 procenta má úplné střední odborné vzdělání s maturitou a 16,5 procenta jsou lidé vyučení.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here