Balesh Sharma je nový ředitel telekomunikační divize PPF

631
PPF
Balesh Sharma v Indii a Jižní Africe řídil operátory s více než 300 miliony, respektive 42 miliony aktivními klienty. / Foto: PPF

Bývalý ředitel českého Vodafonu i jihoafrického operátora Vodacom South Africa Balesh Sharma přestoupil do skupiny PPF. V ní povede telekomunikační divizi TMT. Ve funkci vystřídá CEO skupiny PPF Ladislava Bartoníčka.

Balesh Sharma bude od července zodpovědný za řízení a rozvoj telekomunikačních operátorů, poskytovatelů telekomunikační infrastruktury a provozovatelů televizních stanic PPF ve střední a jihovýchodní Evropě. Vystřídá Ladislava Bartoníčka, který od loňského dubna zastával jak funkci CEO skupiny PPF, tak CEO PPF Telecom Group.

„Jmenování Baleshe Sharmy dál podpoří snahu PPF vyhledávat a vytvářet hodnotu v různých segmentech trhu i regionech po celém světě,“ uvedl Ladislav Bartoníček.

Dodal, že mu činí potěšení uvést do čela TMT divize manažera s rozsáhlými profesními zkušenostmi v globálním měřítku. Což je dle jeho slov samo o sobě potvrzení dosavadních úspěchů PPF na poli diverzifikovaného TMT byznysu.

Balesh Sharma pak ke svému jmenování řekl: „Mám velkou radost, že nastupuji do PPF. Těším se na spolupráci s kolegy v O2, Yettelu, CETINu a CME. Rád se s nimi podělím o své zkušenosti z globálního TMT byznysu a s řízením a vedením týmů.“

Kdo je a co umí Balesh Sharma

Balesh Sharma nastupuje do PPF po dvaceti letech působení ve společnosti Vodafone. V ní zastával seniorní manažerské funkce v několika zemích.

„Během své dosavadní kariéry dosáhl Balesh Sharma výborných výsledků jako CEO dceřiných nebo partnerských společností Vodafonu. To na Maltě, v České republice, v Indii a Jižní Africe,“ charakterizovali schopnosti Sharmy zástupci PPF.

Podle nich ve všech zemích, kde působil, dokázal Vodafone pod jeho vedením posílit svůj podíl na trhu. Také zlepšil spokojenost zákazníků a kvalitu sítě. V Indii a Jižní Africe řídil operátory s více než 300 miliony, respektive 42 miliony aktivními klienty. Působil rovněž jako investor a poradce technologických start-upů. Soustředil se na různé oblasti, včetně umělé inteligence, strojového vidění, fintechu, automatizace maloobchodu a bezpečnosti.

Balesh Sharma se přestěhuje do Prahy z Johannesburgu, kde dosud vedl společnost Vodacom South Africa.

„Věřím, že společně přispějeme k trvalé snaze PPF poskytovat špičkovou zkušenost a hodnotu zákazníkům,“ uvedl Sharma.

Skupina PPF odchází z ruského trhu

Nový manažer ve skupině PPF není jediná novinka v impériu miliardáře Petra Kellnera, který tragicky zahynul loni v březnu na Aljašce. Tento týden zástupci skupiny oznámili, že podepsali dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku. Transakce zahrnuje prodej společnosti Home Credit and Finance Bank [HCFB] a jejích dceřiných společností. To značí odchod skupiny z ruského trhu.

„V rámci transakce bude kazašská Bank Home Credit, která je dceřinou společností HCFB, prodána akcionářům a manažerům ze skupin PPF a Home Credit. Transakce bude realizována podle platných právních předpisů. To s cílem zajistit kontinuitu pro zaměstnance a klienty Home Creditu v Rusku i Kazachstánu. […] Cena transakce nebude po dohodě obou stran zveřejněna,“ uvedla ve své zprávě skupina PPF.

Podle ní Ivan Tyryškin výrazně přispěl k budování základů moderních finančních trhů v Rusku jako generální ředitel ruské burzy RTS [Russia Trading System]. Investoval rovněž do předních ruských fintechových společností a úspěšně je rozvinul. Je jedním ze zakladatelů petrohradské burzy SPB [Saint Petersburg Stock Exchange]. Nyní stojí v čele její správní rady a patří i k významným akcionářům této burzy. Ta je jednou z největších platforem pro veřejné obchodování fintechových firem v regionu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here