Na Srí Lance státní zaměstnanci nepracují, stát nemá peníze

2862
sri
Ilustrační foto: Pixabay.com

Srí Lanka se ocitla v platební neschopnosti. Státní zaměstnanci nechodí do práce, inflace dosahuje 30 procent a země nemá peníze na dovoz potravin a pohonných hmot. Lidé na Srí Lance protestují proti politickému vedení.

Srí Lanka v minulých dnech nezaplatila závazky z dluhopisů za 78 milionů dolarů [cca 1,8 mld. Kč]. Čímž se dostala do platební neschopnosti. Společnost S&P Global Ratings již koncem dubna zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Srí Lanky na známku selektivní platební neschopnost [selective default, SD].

A problémy se nelepší. Srílanské úřady dnes [20.5] uzavřely školy. Státní zaměstnance zároveň požádaly, aby nechodili do práce, s výjimkou pracovníků klíčové infrastruktury. Podle agentury AP se vláda tímto zoufalým opatřením připravuje na akutní nedostatek paliv, jejichž dovoz do země vláda kvůli nedostatku finančních prostředků omezila na minimum. Nejhorší ekonomická krize za poslední desetiletí tak podle AP potrvá minimálně několik dní.

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa dnes [20.5.] do funkce uvedl devět nových ministrů. Chce se tím pokusit stabilizovat vládu po sérii rezignací jejích členů, včetně jejího předsedy a prezidentova bratra Mahindy Radžapaksy. Mezi novými ministry jsou čtyři nezařazení poslanci, tři členové vládní strany a dva členové přední opoziční strany. Již v minulém týdnu jmenoval prezident do funkce ministrů čtyři vládní poslance. Zemi tak vede celkem 13 nových členů vlády.

30% inflace, nedostatek peněz a nucený black out

Srí Lanka je poprvé za 74 let, kdy funguje jako samostatný stát, v platební neschopnosti. Míra tamní inflace dosahuje 30 procent. Země nemá dostatek peněz na dovoz potravin a pohonných hmot. Ve frontách u čerpacích stanic čekají tisíce lidí i několik dní v kuse. Srí Lance se nedostává energií, například elektřiny. Což vládu donutilo k vyhlášení výpadků proudů na čtyři hodiny denně.

Prudce stoupají i ceny běžně užívaných léků. Ty zdražily za posledních šest týdnů hned několikrát. Antibiotika, prášky proti bolesti nebo léky na srdeční choroby jsou rázem o 40 procent dražší, uvedl zpravodajský web stanice BBC.

Premiér Srí Lanky Ranil Vikremesinghe, který je k dnešnímu dni ve funkci devátým dnem, tento týden oznámil, že země nutně potřebuje 75 miliard dolarů [cca 1,75 bilionu korun] na nákup základních surovin a zboží. Státní kasa má podle něj aktuálně problém shromáždit i jen jednu miliardu dolarů [cca 23 mld. Kč].

Guvernér centrální banky Nandalal Vírasingh sdělil věřitelům, že země nebude schopna splácet závazky, dokud nerestrukturalizuje dluh. Varoval také, že míra inflace, která je už nyní na 30 procentech, by se v příštích měsících mohla vyšplhat na 40 procent.

Dluhopisy vydané srílanskou vládou patří letos k nejhorším na světě. Jejich držitelé se připravují na ztrátu téměř 60 centů z každého dolaru.

Na Srí Lance lidé protestují proti prezidentovi i jeho rodině

Srí Lanka se v těchto dnech vedle ekonomické a politické krize potýká i s hromadnými protesty proti zmiňovanému prezidentovi Gotabajovi Radžapaksovi a jeho rodině. Jejím členem je bývalý premiér, a dokonce i několik bývalých ministrů. Při násilných protestech v ulicích tento měsíc přišlo o život devět lidí, včetně jednoho zákonodárce. Demonstranti vypálili několik domů vládních poslanců.

Vchod do prezidentské kanceláře demonstranti volající po Radžapaksově odstoupení blokují již déle než měsíc. V ulicích měst po celé zemi neustále hlídkují vojáci. Země si prošla i generální stávkou.

Vláda mezitím vyjednává o záchraně s Mezinárodním měnovým fondem [MMF]. Chce po něm pomoc v podobě půjčky. Zároveň jedná s věřiteli o restrukturalizaci dluhu. Země už dříve uvedla, že bude letos potřebovat tři až čtyři miliardy dolarů, aby se z krize dostala.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Dobrý podvečer
    Navrhnout úpravu definice o poplatcích a rozpočtu v tyto země- zkuste si od EU nebo ČR o finanční podporu/ zdanění příjmů právnických osob a majetku, zdanění státní zaměstnanci, regulace v státní a nestátní neziskové organizace,a korporace v zahraničí i zisky a výnosů z kapitálu v akcií-Sri Lance.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here