Analytické fórum XTB odstartuje na YouTube již 31. května

271
Analyticke_forum_2022
Foto: XTB

Turbulentní prostředí na finančních trzích i v ekonomice nepolevuje. Důkazem budiž fakt, že akciový trh v USA zažil nejhorší první čtyři měsíce v roce za posledních 80 let! Více informací přinese již brzy Analytické fórum 2022.

Akciové trhy aktuálně procházejí korekcí a hledají si stabilnější valuaci v prostředí rostoucích úrokových sazeb [směrem dolů] a možné revize růstu zisků firem směrem dolů. Z toho i plyne, že například dlouhodobým investorům do akcií se nyní nabízí atraktivní 20% sleva na indexu S&P 500. Na druhé straně krátkodobí obchodníci se stále pohybují ve vysoce rizikovém prostředí…

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Korekce na akciových trzích jde na vrub několika faktorům. Je to růst sazeb v USA, situace na Ukrajině nebo minulé abnormální zisky. Kdy nastane obrat, je nyní ve hvězdách. Situaci komplikuje i určitá pravděpodobnost ekonomické deprese a nejistota na trhu s ropou a plynem. Nicméně asi hlavním hybatelem cen aktiv jsou nyní úroky v USA. Ty dopadají především na mladé a často technologické firmy, které své podnikání založily na levném financování. A úroky vyšší o několik procent mohou jejich podnikání výrazně zkomplikovat. Přesto lze obrat k lepšímu podle analytiků očekávat již v příštím roce.

Analytické fórum 2022 brokera XTB startuje již 31. května

Vnést jasno do aktuální situace se pokusí živé vysílání Analytického fóra 2022 brokerské společnosti XTB. A to na YouTube kanále XTB již příští týden v úterý 31.5. od 18:00. Přístup je samozřejmě zdarma. Stačí vyplnit formulář na webu XTB a odkaz všem zájemcům dorazí obratem na uvedený e-mail.

„Dlouhodobým investorům i krátkodobým obchodníkům doporučujeme se registrovat co nejdříve. Už kvůli tomu, že rozesíláme upozornění před samotným fórem, aby nikomu neuteklo,“ říká marketingový ředitel XTB Michael Kopta.

Podle hlavního analytika XTB Jiřího Tylečka je dnes více než kdy jindy třeba se orientovat v dění na finančních trzích. Turbulentní doba opět nahrává přerozdělování aktiv, které dění na burzách věrně mapuje.

„A jak to na trzích i v životě bývá, na jedné straně jsou ´noví vítězové´, na druhé pak ´noví poražení´. Přitom už teď vidíme společnosti, jejichž akcie rostou a řadí se tak mezi vítěze. To jsou například akcie firem z energetického sektoru, kterému se díky nastalé situaci nebývale dařilo a stále daří,“ vysvětluje Jiří Tyleček.

Pro zbavování se korun příliš důvodů není, říká broker

Dodává, že trend strmého růstu akcií je minimálně na příštích pár měsíců s největší pravděpodobností pryč. Přičemž přežijí jen ty nejstabilnější a nejsilnější společnosti.

„Varovným signálem přitom byla pandemická krize z března 2020, kterou se však podařilo firmám odvrátit díky stimulům vlád a centrálních bank. Nyní však firmám nikdo vítr do plachet nefouká,“ upřesňuje s odkazem, že vysoká inflace centrálním bankám a vládám brání v pokračování podpory ekonomiky.

Navíc v situaci, kdy rostou základní úrokové sazby a firmám tak zdražují úvěry. Nadále pak přetrvávají problémy s dodavatelsko-odběratelskými řetězci, přičemž Čína znovu bojuje s covidem. O dopadech války na Ukrajině nemluvě.

Analytické fórum 2022 představí názory na aktuální i budoucí vývoj od těch nejlepších

Současné dění tak klade mnoho otázek. Nejvíce rezonují ty, jež se pídí po budoucím ekonomickém vývoji a dalším vývoji na finančních trzích. Rizikovým faktorem přitom zůstává politická stabilita, protože vysoká inflace může eskalovat sociální napětí. Válka na Ukrajině pak může podnítit vojenské konflikty i v dalších regionech.

Právě na tyto a jiné otázky se budou snažit odpovědět řečníci Analytického fóra 2022.     . Na něm vystoupí populární ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda či hlavní ekonom Platební instituce Roger Dominik Stroukal. Dále někdejší ředitel společnosti Atlantik a investor Daniel Gladiš a spolupracovník XTB a investor Jaroslav Brychta. Chybět nebude ani český youtuber a samozvaný bitcoin evangelista Jakub Vejmola [Kicom] a další.

„Celé online živé vysílání jsme rozdělili do tematických bloků. A řeč bude hlavně, i když nejen, o inflaci a měnové politice, akciích, komoditách, Forexu i kryptoměnách,“ upřesňuje Michael Kopta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here