Pro zbavování se korun příliš důvodů není, říká broker

11451
Broker
Jiří Tyleček / Foto: XTB

Inflace v Česku v březnu vystoupila na 12,7 procenta. Mnohé domácnosti tak v zájmu ochrany svých úspor uvažují o převedení svých úspor v korunách do cizí měny. Avšak broker XTB Jiří Tyleček říká, že si tím příliš nepomohou.

Má podle vás smysl chránit úspory v korunách jejich převedením do jiné měny?

Česká měna v reakci na ruskou agresi na Ukrajině oslabila. Nicméně relativně rychle se začala vracet na předválečné úrovně. O něco lépe se jí daří k euru než k dolaru, který očekává výrazný růst sazeb a také funguje jako bezpečný přístav v čase nejistoty. Koruna těží z vysokých sazeb ČNB a také z vysoké úrovně devizových rezerv ČNB, jež může centrální banka použít na obranu koruny. To, pokud by opět kvůli rizikové averzi začala oslabovat. Dle mého názoru tak neexistuje příliš důvodů, proč se koruny zbavovat.

Pokud se přesto někdo rozhodne pro převod korun do cizí měny, které byste mu jako broker doporučil – dolar, švýcarský frank nebo euro?

Americký dolar má vzhledem k vysokému růstu úroků šanci pokračovat ve vítězném tažení. Situace na euru ale už tak pozitivní není. Evropská centrální banka [ECB] plánuje utahovat úroky pouze zvolna. Ale ani v případě dolaru bych se nesoustředil pouze na nákup měny. Spíše bych se snažil investovat do dolarových aktiv – například nákupem amerického ETF fondu. Co se týká franku, jeho síla by se mohla ukázat v průběhu opravdu vážné krize. V tomto případě bych ale zase spíše uvažoval o investici do zlata.

S rublem se teď obchodovat prakticky nedá, říká broker

Proč upřednostňujete investice v cizích měnách před převodem koruny?

Jak už jsem řekl, převedení korun do jiné měny s inflací přímo příliš nepomůže. Ano, v Česku bojujeme s masivní inflací [12,7 % v březnu], ale inflace v USA se blíží devíti procentům. Inflace v eurozóně je ve srovnání s Českem zhruba poloviční, ovšem například Slovensko se už také pere s dvouciferným růstem cen. Díky vysokým úrokům v Česku se však dá „bezrizikově“ dostat na spořicím účtu na 4% úrok, zatímco na Slovensku zůstávají úroky minimální.

Zmínil jste ECB. Tu mnozí často kritizují za její vlažný postoj k inflaci. Proč?

Politiku ECB vnímám tak, že si nemůže dovolit příliš zvyšovat sazby ani v případě dalšího zrychlování tempa inflace. Vysoký růst sazeb by totiž znamenal problémy pro zadlužené jižní křídlo eurozóny. Pro banku je dle mého názoru výhodnější nechat požírat úspory Evropanů, než bojovat s podobnou či horší krizí, kterou před jedenácti lety trpělo Řecko.

Dovolte mi poněkud odbočit, rubl prudce klesl, ale nyní je na své hodnotě před válkou na Ukrajině. Dá se v jeho případě uvažovat o spekulativních obchodech? 

Obchodování s ruským rublem je silně omezeno a reálně se s ním prakticky obchodovat nedá. Jeho kurz je v současnosti víceméně umělý a daný faktory, které se nedají příliš odhadnout. Navíc bych viděl i etický problém v investicích do ruské měny či aktiv.

Jak převést koruny do cizí měny

Vrátím se znovu k převodu koruny do jiné měny. Když bych si na něm trval, kterou měnu bych měl zvolit?

Vždy je dobré diverzifikovat nejen napříč třídami aktiv. To platí i pro měny. Ale znovu – mít devizy jen na cizoměnovém účtu znamená jejich znehodnocování inflací. Proto upřednostňuji, jak už jsem řekl, spíše investice v cizích měnách. V současnosti preferuji americký dolar, který má lepší předpoklady k posílení než euro. Zároveň více věřím tamní ekonomice a firmám, které se v následujících letech nebudou potýkat s drahými energiemi.

Pokud se člověk navzdory vašim argumentům rozhodne nakoupit vyloženě devizy, jak to má nejlépe udělat? Přes směnárnu, banku, nějakou aplikaci?

Ve směnárnách či bankách může člověk dostat valuty a někdo by mohl cítit jejich výhodu například kvůli dovoleným, pracovním cestám, či jako bezpečnostní rezervu. Různé platební aplikace včetně například Revolutu jsou velmi snadnou cestou, jak přijít k devizám na účtu. Takto získaná zahraniční měna však stále není zainvestována.

Rozumím, přesto pro prostý převod peněz, pomůže i broker, jako jste vy? 

Broker, jako je XTB, nabízí obchodování s měnovými páry, kde se spekuluje na růst či pokles dvou měn vůči sobě. Pokud si obchodník myslí, že česká měna na páru s eurem oslabí, tak mu postačí nákup EUR/CZK v požadovaném množství. Což platí i obráceně.

Jak dlouho může takto člověk spekulovat. A jak dlouho trvá, než se dostane k reálným penězům?

Pozici může obchodník držet až jeden rok. Uzavření obchodu a výběr peněz je v internetové platformě otázkou několika kliků a zpět na bankovním účtu by se prostředky měly objevit v rámci maximálně jednotek dní. Často se převod povede už do druhého dne.

Nákupy deviz pomocí finanční páky

Zase tak jednoduché to ale není. Broker automaticky využívá finanční páky. A jistě jsou tu i nějaké náklady?

Ano, při obchodování na forexu přes brokera musíte počítat s finanční pákou. Základní objemovou jednotkou je jeden lot. Ten představuje 100 000 jednotek první zmíněné měny [např. EUR/USD]. Díky páce se ale dá investovat už v řádech stokorun. Náklady na otevření pozice jsou nízké. Například náklady na otevření nejmenší pozice na nejvíce obchodovaném měnovém páru EUR/USD se v přepočtu pohybuje jen v rámci jednotek korun.

Vyplatí se to podle vás vyzkoušet, jak se říká, na nečisto?

Před začátkem obchodování s reálnými penězi by se však každý zájemce měl ujistit, že rozumí všemu potřebnému. Proto jsou standardním nástrojem takzvané demoúčty, kde by si měl každý před ostrým startem vyzkoušet obchodování s fiktivními penězi.

V čem jsou ve výše uvedených možnostech výhody a nevýhody?

Vždy hlavně závisí na záměru investora. Jedná se o zajištění oproti pohybu kurzu, nebo spekulaci na růst či pokles měny? Stačí investorovi vlastnit cizí měnu, anebo chce v této měně investovat? Každý by se měl rozhodnout dle své konkrétní potřeby.

Raději investujte v cizí měně, než převádějte koruny

Říkáte, že než převod koruny do jiné měny byste volil investice v cizích měnách. Předpokládám, že mluvíte hlavně o investicích v dolaru a euru?

Naprostá většina standardního investičního světa se realizuje v eurech, dolarech či librách. Takže si stačí vybrat konkrétní investici – nabízí se akcie či ETF fondy. Broker sám převede koruny na požadovanou měnu. Případně se dá využít eurových či dolarových účtů, kde už převod není potřeba. Konkrétní investici je však potřeba důkladně analyzovat. Dlouhodobý vývoj měn se odhaduje pouze velmi obtížně, takže prvořadá je kvalita aktiva. Pokud měna, ve které je aktivum denominováno, během období držení investice posílí či oslabí, nemá často na investici zásadní dopad.

Jaký hlavní argument máte pro investice z hlediska ochrany úspor?

„Cash is King“ v současnosti neplatí, naopak. Začít nyní investovat se může zdát být relativně pozdě, ale mít pouze hotovost se stále zdá být horší variantou. Dle mého názoru zůstává ochrana úspor před inflací velkým tématem. Spousta lidí to dlouhé roky neřešila a nyní jsou svědky poklesu kupní síly svých úspor. Jedním z příznaků je další nárůst cen nemovitostí, které stoupají na ještě „nesmyslnější hodnoty“. Dobře vypovídající je také situace na akciových trzích. Hodnoty indexů se relativně drží vzhledem k prudkému zhoršení výhledu do budoucna.

I broker dnes nabízí dlouhodobé investování

Pro brokery není typické, aby automaticky nabízeli své služby dlouhodobým investorům. Jak podle vás vypadá typicky český dlouhodobý investor?

Raději než dlouhodobý a krátkodobý investor bych používal rozdělení na aktivní a méně aktivní až pasivní. Právě ten méně aktivní až pasivní přístup nevyžaduje potřebu až tak hlubokých znalostí. Obecně vzato stačí následovat nějaké akciové indexy pomocí ETF a pak již nechat čas pracovat za nás. Oproti tomu ten aktivní investor, který se o své portfolio chce starat intenzivněji, by si měl studovat jednotlivé akciové tituly a alespoň rámcově rozumět finančním výkazům a základům fundamentální analýzy. Jelikož je v dnešní době na internetu až příliš mnoho informací, tak se snažíme našim klientům tato témata nějak srozumitelně a stravitelně zpracovávat v rámci našich vzdělávacích aktivit.

Proč by zájemci o dlouhodobé investování měli obchodovat přes brokera, jako jste třeba vy, a ne třeba přes banku nebo podílový fond?

My se snažíme poslouchat naše klienty a ti nám vždy řeknou proč si volí nás a ne banku a fond, nebo proč banku nebo fond opouští. Nejčastěji to bývají tyto důvody. V prvé řadě to je poplatková struktura. My v XTB umožňujeme nákup akcií nebo ETF bez poplatku. Avšak za nákup podílového fondu většinou zaplatíte poplatky až v řádu několika procent z investice. Investoři a obchodníci u nás oceňují i přehled a flexibilitu při správě investic pomocí naší platformy xStation. Ačkoliv někdy může být snadný přístup investora k portfoliu nežádoucí, tak drtivá většina investorů v dnešní době vyžaduje možnost rychle reagovat. V neposlední řadě je to asi fakt, že disponujeme specialisty, kteří v případě potřeby mají velmi slušné povědomí o tom, co se na trzích děje. I o tom, co jsou principy správného investování.

Daniel Tácha

Jiri_TylecekJiří Tyleček se stal fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB. Zaměřil se na obchodování komodit, hlavně s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Je zarytý zastánce volného trhu a sám sebe vidí jako umírněného liberála.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here