Leasing na počítače a mobily šetří cash-flow firmám i OSVČ

675
Leasing_na_pocitace_a_mobily
CEO J&T Leasing a zakladatel startupu Rentalit Vlastimil Nešetřil / Foto: Redakce FinTag.cz

„Operativní leasing na počítače a mobily si u nás cestu k lidem teprve hledá, v Německu či USA ale jde již o docela zaběhnutou věc,“ říká v podcastu FinTag.cz CEO J&T Leasing Vlastimil Nešetřil.

Právě J&T Leasing v roce 2020 založila startup Rentalit, který nabízí operativní leasing na koncová IT zařízení malým a středním podnikům a živnostníkům. Podle Vlastimila Nešetřila služba šetří peníze těm, kteří tato zařízení potřebují mít plně funkční a moderní, zároveň za ně ale nechtějí vydávat každé dva nebo tři roky vysoké jednorázové investice. Potíž dle něj je, že mnoho firem a živnostníků u nás o takové možnosti vůbec neví.

„Ne, naše cílová skupina nemá dostatečné povědomí o tom, že si koncová IT zařízení může sjednat na operativní leasing. Byť ta současná situace, kdy firmy hledí na to, aby měly dostatek peněz na provoz a ubírají na investicích, této službě nahrává,“ říká v podcastu FinTag.cz Vlastimil Nešetřil.

Jiná situace podle něj panuje u firem, které již mají zkušenosti s operativním leasingem na auta. Anebo u tuzemských firem, které mají matku v zahraničí, jež operativní leasing na koncová IT zařízení běžně využívá. Ty vědí, jak celá věc funguje. Pronajmout si počítače a telefony jim připadá minimálně jako volba hodná k zamyšlení. Další skupinou jsou podle Vlastimila Nešetřila živnostníci a podnikatelé se zaměstnanci.

„Vždy jde o velmi specifickou skupinu lidí. Jsou to například advokáti, daňoví a finanční poradci, marketéři, kreativci, realitní makléři, prostě lidé, kteří potřebují počítač a telefon, ale nechtějí investovat každé dva či tři roky do nového zařízení,“ vysvětluje.

Kolik stojí operativní leasing na počítače a mobily

Vlastimil Nešetřil v podcastu FinTag.cz říká, že lidé se zájmem o operativní leasing neuvažují v tom smyslu, že „něco přeplatí“, ale v tom smyslu, že pronajmutím daných IT zařízení lépe uřídí své cash-flow. Peníze tak „šetří“ tím, že každé dva nebo tři roky nevydávají peníze na jednorázový nákup IT hardwaru.

Na otázku, jak vysoké jsou náklady na operativní leasing například u telefonu za 20 tisíc korun a počítače za 60 tisíc korun, pak odpovídá: „Telefon za 18 až 20 tisíc by zhruba odhadem vycházel na 800 korun měsíčně na dva roky. Za počítač ve výši 60 tisíc korun by měsíční úhrada byla asi dva až dva a půl tisíce korun.“

Celkem by tak operativní leasing u modelového příkladu jednoho počítače za 60 tisíc a telefonu za 20 tisíc korun vycházel na zhruba 3 500 tisíce korun měsíčně. S tím, že po dvou letech klient dostane nový telefon, po třech letech pak nový počítač. Zařízení si může nechat samozřejmě pojistit, v případě problémů dostane náhradní nejpozději do 48 hodin.

„Takže my říkáme, nenakupujte, ale pronajímejte. Navíc jsme schopni ta IT zařízení vzít už po roce zpátky. Naúčtujeme si administrativní poplatek, 1 500 až 2 000 korun, ale umíme to. Přičemž já velice intenzivně uvažuji nad tím, že bychom dali klientům možnost zařízení vrátit kdykoli. To proto, aby nepociťovali závazek na tři roky a neměli obavy z toho, co bude, když jim třeba podnikání nepůjde,“ říká Vlastimil Nešetřil.

Firmy i domácnosti pociťují nejistotu

Na začátku podcastu FinTag.cz se CEO J&T Leasing Vlastimil Nešetřil vyjadřuje k aktuální situaci mnoha tuzemských menších a středních firem i živnostníků. Podle něj všichni zažívají velkou nejistotu.

„To ochlazení je znatelné. Podílejí se na tom dva vlivy. Rostou úrokové sazby a zdražují peníze. A přitom chybí informace o tom, jak dlouho to bude trvat, jak to vlastně bude. […] A to se týká úplně všeho. Nikdo neví, o kolik ještě vzrostou ceny energií, surovin, zdrojů, zásob, lidské práce. To vytváří velkou nejistotu, takže je vidět, že firmy se spíše stahují, přemýšlí, co bude a čekají na nějakou stabilitu,“ tvrdí.

Dodává, že po covidu se čekalo, že přijde konjunktura. Čemuž dle jeho slov víceméně odpovídal i první letošní kvartál.

„Válka na Ukrajině pak zase všechno zařízla. A jak domácnosti, tak firmy se stáhly, a čekají, co se stane. Tedy ta nejistota je znatelná,“ dodává.

Upozorňuje, že při současných základních úrokových sazbách je nabídka například u finančního leasingu a klasických úvěrů srovnatelná. Nicméně leasingové společnosti se dle jeho slov přesto musejí více prát o zákazníky než banky. Čemuž dle něj odpovídá i jejich podstatně proaktivnější přístup k potřebám klientů.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here