Operativní leasing se osvědčuje i u počítačů či mobilů

510
operativni_leasing
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dlouhodobý pronájem aut dnes využívají mnohé firmy, a dokonce i domácnosti. Operativní leasing nabízí řešení i pro pořízení koncových IT zařízení. Důvod je, že ta rychle zastarávají a na profesionální úrovni jsou drahá.

Podle průzkumu společnosti Rentalit operativní leasing využívají drobní podnikatelé v IT a menší firmy a podnikatelé s potřebou častěji inovovat svá IT řešení. Společnost Perfect Crowd, která průzkum mezi 300 respondenty realizovala, uvedla, že základní podmínka pro pořízení si jakéhokoli zařízení přes operativní leasing, je předchozí zkušenost s touto formou pronájmu.

„Průzkum u nich potvrdil 11x vyšší zájem o služby operativního leasingu, než u firem a podnikatelů, kteří s leasingem nemají zkušenost,“ stojí v průzkumu.

Předchozí zkušenosti průzkum odhalil hlavně mezi řemeslníky, kteří si často touto formou pořizují automobil. Jsou proto nabídce dalšího vybavení touto formou poměrně otevření.

„Naopak nezávislí profesionálové [11 % respondentů] většinou automobil vlastní. Navíc často nemají problém s finančními prostředky. Dlouhodobý pronájem tedy vnímají jako službu, která nemusí být pro ně,“ stojí dále v průzkumu.

Na druhou stranu podle autorů průzkumu právě tito podnikatelé využívají dražší vybavení, které kvůli práci často mění. Operativní leasing na koncová IT zařízení tak může být i pro ně vhodné řešení.

Jak volí firmy a podnikatelé počítače na operativní leasing

Podle průzkumu fyzické osoby a majitelé malých firmy vnímají svá koncová IT zařízení více jakou součást osobního vybavení než jako pracovní nástroje. Vybírají si proto takové počítače a telefony, na kterých mohou pracovat a současně trávit volný čas. Volí tedy zařízení, k němuž mají bližší vztah. Což platí i pro výběr značek, v nichž absentují ty, které se běžně uplatňují ve velkých firmách a státní správě.

Mnozí z nich podle průzkumu oceňují dodatečný servis k zařízení. Jde například o pomoc s instalací a uvedením IT zařízení do provozu. Platí to i pro pojištění, bezplatné opravy, ale i možnost vypovědět smlouvy již po půl roce. Jakkoli to pro ně znamená finanční ztrátu. Respondenti pozitivně vnímají možnost si IT zařízení odkoupit za 25 procent původní ceny.

Malé a střední firmy dále vítají, že k IT zařízení mohou na operativní leasing pořídit i navazující zařízení. Jako jsou stroje různého charakteru, tablety, videoprojektory, HI-FI technika, tiskárny, televize, fotoaparáty a kamery. Dále i vybavení kanceláří a jejich příslušenství. Patří sem například lednice a kávovary.

Staré notebooky se zbytečně válejí doma

Průzkum zjišťoval i to, jak podnikatelé a malé firmy nakládají se starým IT vybavením.  Například zjistil, že 66 procent drobných podnikatelů skladuje nepoužívaný notebook doma. A celých 30 procenta doma uchovává dokonce dva a více starých notebooků. Výjimka není ani situace, kdy starý notebook dále používají děti nebo prarodiče. Pouhých 16 procent oslovených svůj počítač či notebook někdy prodalo.

Podle autorů průzkumu starých IT zařízení v domácnostech podnikatelů a kancelářích malých firem kvapem přibývá. Morální věk koncových IT zařízení totiž činí v průměru tři roky. Přičemž tři roky jsou i doba, za kterou podnikatelé a firmy inovují koncová IT zařízení.

Operativní leasing na IT zařízení není pro každého

Průzkum společnosti Rentalit dále ukázal, proč malé a střední firmy a podnikatelé nechtějí dlouhodobý pronájem na IT zařízení. Z odpovědí části z nich vyplývá, že je od něj odrazují závazky do budoucna. Zároveň mají dostatek hotovosti, za níž si IT zařízení v pohodě nakoupí. Nebo necítí potřebu se o výběru IT zařízení radit s profesionálem z oboru, nepotřebují pomoc s jeho instalací ani provozem. A hlavně chtějí mít volnost při zacházení s technikou. Což znamená, že chtějí zařízení plně vlastnit a nakládat s ním dle svého uvážení.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here