HDP v I. čtvrtletí vzrostl o 4,6 %. Asi ale dojde k revizi výsledku

261
HDP
Z hlediska odvětvové struktury meziroční růst hrubé přidané hodnoty [HPH] dle ČSÚ nejvíce podpořilo stavebnictví. / Foto: Redakce FinTag.cz

Český hrubý domácí produkt [HDP] dle prvního odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] vzrostl v I. čtvrtletí meziročně o 4,6 %. Výsledky HDP však plně nezahrnují data z března, tedy prvního šoku z války na Ukrajině.

Mezičtvrtletně český HDP posílil o 0,7 procenta. Podle zástupců ČSÚ se tak na počátku letošního roku české ekonomice dařilo.  

K meziročnímu růstu HDP pozitivně přispěly zejména výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu. Naopak přetrvával negativní vliv zahraniční poptávky,“ sdělil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Hrubý domácí produkt – meziroční reálná změna / sezónně očištěno

[Zdroj: ČSÚ]

Podle něj mezičtvrtletní vývoj pozitivně ovlivnila především tvorba hrubého fixního kapitálu a růst salda zahraničního obchodu. A to přesto, že obchodní bilance České republiky se v posledních měsících nachází v záporných číslech.

Obchodní bilance skončila v deficitu. Čekal se přebytek

Z hlediska odvětvové struktury meziroční růst hrubé přidané hodnoty [HPH] dle ČSÚ nejvíce podpořilo stavebnictví a skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Dařilo se i většině odvětví služeb. Zaměstnanost se mezičtvrtletně nezměnila. Oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,2 procenta.

Jak hodnotí vývoj HDP analytici? Žádná sláva, tvrdí

Podle analytiků relativně dobrá čísla za první letošní čtvrtletí ukazují na zotavení ekonomiky po dvou letech pandemie covidu. Avšak upozorňují, že letošní meziroční růst ekonomiky v prvním čtvrtletí podporuje nízká srovnávací základna.

„Pokud by totiž ekonomika celý letošek mezičtvrtletně stagnovala, stále vykáže meziroční růst téměř o 2 %,” uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace [ČBA] Jakub Seidler.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek uvedl, že aktuální odhad je na začátek roku „dobrý“. Upozornil ale na to, že „zajímavější“ budou až upřesněná čísla ČSÚ. A ta budou k dispozici později. ČSÚ tato data totiž reviduje někdy i třikrát po sobě.

„Ta teprve mohou naznačit, jak se se všemi nahromaděnými problémy daří vyrovnávat firmám, i jak zasahují do života českých domácností,” uvedl Petr Dufek.

Podle něj je téměř jisté, že druhé čtvrtletí bude o poznání méně veselé. To kvůli dopadům války na Ukrajině. Přesto má za to, jak uvedl před několika dny v podcastu FinTag.cz, že česká ekonomika současnou krizi ustojí v černých číslech. Byť ani to nemusí být jisté, protože její výkon ovlivní nyní těžko predikovatelná spotřeba domácností, investice a další vývoj inflace.

Z rostoucí inflace těží hlavně stát, říká ekonom Petr Dufek

Obdobně situaci hodnotí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj česká ekonomika v letošním prvním kvartálu zřejmě dosáhla maxima možného. I tak dle jeho slov ale zaostává za většinou evropských zemí. Na druhé straně dobrá zpráva podle něj je, že alespoň stáhla rozdíl. To proto, že například ekonomika Francie stagnovala. Německá ekonomika pak v prvním čtvrtletí vzrostla pouze o 0,2 procenta.

„Za růstem české ekonomiky stála ve velké míře setrvačnost,” vyjasnil svůj náhled na věc.

Vyhlídky jsou velmi nejisté

Nedobré vyhlídky české ekonomiky potvrdil ekonom Komerční banky [KB] Martina Gürtler. Letos podle něj ekonomika vzroste pouze cca o 1,8 procenta. A to z velké části jen díky nízké srovnávací základně z loňského roku. Upozornil na problémy, jež působí vysoká inflace a problémy s covidem v Asii.

Asijské trhy prudce padají. Bojí se covidu-19 v Pekingu

Odhady analytiků celoročního růstu české ekonomiky se rozcházejí od jednoho maximálně do dvou procent. Což vzhledem k jejímu nízkému výkonu loni, není dle nich pozitivní predikce. Důvod je nasnadě. Je to válka na Ukrajině, která akcelerovala inflaci, narušila subdodavatelské řetězce a zároveň vyžaduje výdaje státu, které by jinak mohly jít třeba na pomoc tuzemským firmám.

Dnes oznámil svůj odhad vývoje ekonomiky i německý statistický úřad. Dle něj se německá ekonomika vrátila v prvním čtvrtletí k růstu [+0,2 %]. Loni ve 4. čtvrtletí německá ekonomika klesla o 0,3 procenta. I jí zasahuje válka na Ukrajině. Proto je podle analytiků nepravděpodobné, že by v následujících měsících ekonomika našich západních sousedů, která je klíčová i z českého pohledu, nějak výrazně prosperovala, přesněji rostla.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here