MPO zvýšilo firmám alokaci na fotovoltaiku. I je tlačí k úsporám

635
firmam
Foto: Pixabay.com

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN] na včerejším [26.5.] sněmu Hospodářské komory ČR uvedl, že vláda firmám neposkytne plošné úlevy kvůli drahým energiím. To proto, aby je nebrzdila ve snižování energetické náročnosti.

Kompenzace pro firmy kvůli zdražujícím energiím nebudou základem vládní politiky, uvedl jasně Síkela na sněmu Hospodářské komory ČR [HK ČR]. Dle jeho slov by jen oslabily a zpomalily ochotu průmyslu přizpůsobit se změnám v energetice. Finanční možnosti státu jsou dle něj navíc omezeny po politice minulé vlády, kterou označil za rozhazovačnou.

Obdobný názor na plošné kompenzace firmám kvůli drahým energiím například v podobě snížení daně z přidané hodnoty [DPH] nedávno v podcastu FinTag.cz vyjádřil hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. I podle něj vysoké náklady na energie tuzemské firmy spíše donutí zapracovat na snížení energetické náročnosti jejich provozů. Zároveň dodal, že snížení DPH na energie by se ale nebránil.

„Když bychom se v případě domácností posunuli od té základní sazby [21 %, pozn. red.] na 15 procent, tak stále by to pro stát znamenalo zvýšení výnosů státu z DPH u energií o 43 procent. To je jedna z možností,“ uvedl pro příklad.

Z rostoucí inflace těží hlavně stát, říká ekonom Petr Dufek

Nesnížení DPH u energií firmám dle ministra Síkely ale neznamená, že by snad vláda jejich volání po pomoci neslyšela. Podle něj vláda plánuje vložit do rozvoje energetických úspor a energetických zdrojů mnoho desítek miliard korun.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu v průběhu července zveřejní výzvu na energetickou úsporu v podnicích. V ní připraví až deset miliard korun,“ přiblížil.

MPO už teď nabízí čtyři miliardy na fotovoltaiku

Skutečnost, že ministerstvo průmyslu a obchodu to s podporou energeticky úsporných opatření nejspíš myslí vážně dokládá aktuální zvýšení alokace ze tří miliard korun na čtyři miliardy korun u aktuální výzvy na fotovoltaické elektrárny. V ní mohou firmy nově žádat o dotace až do konce srpna.

„O výzvu je mezi podnikateli velký zájem. MPO proto rozhodlo navýšit alokaci pro aktivitu na 4 miliardy korun. A tím i využít veškerou dostupnou alokaci pro aktivitu FVE s/bez akumulace z Národního plánu obnovy. Současně se posouvá i termín ukončení příjmu žádostí do 31.8. tak, aby žadatelé měli dostatek času na přípravu žádostí,“ potvrdil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro EU fondy Marian Piecha.

K pátku 20. května 2022 dle něj úřad přijal celkem 1 760 žádostí za 2,9 miliardy korun v aktivitě A. Právě ta cílí na podnikatele, kteří vlastní nemovitost nebo ji mají celou v nájmu. Míra podpory na fotovoltaickou elektrárnu [FVE] je 35 procent. Na akumulaci energie pak 50 procent. V Praze lze v tomto případě dotací pokrýt 45 procenty způsobilých nákladů. Výzva je otevřena pro všechny podniky na celém území ČR.

Zájem firem o úspory potvrzují i zúčastněné subjekty

Zájem mezi firmami o vlastní dostupné zdroje energií potvrzuje obchodní ředitel společnosti Raiffeisen – Leasing Přemysl Beneš.

„Podnikatelé tak reagují na současné ceny elektřiny a plynu. Svými kroky ale i získávají strategickou výhodu do budoucna v podobě nižší závislosti na dalších výkyvech energetických komodit. To je důležité zejména pro menší firmy, které nemají velký prostor vstřebat cenové skoky,” uvedl.

Do dotací na obnovitelné zdroje energií pro firmy se má dle Síkely více zapojit resort Ministerstva životního prostředí. Ten dle něj spolu s MPO připravuje pro firmy program kompenzací nepřímých nákladů. Z něj by mohly energeticky náročné firmy čerpat dotace na úsporné projekty letos na podzim. Zatím se hovoří o alokaci ve výši 800 milionů korun.

„To jsou dva základní nástroje, které dokážou posílit odolnost podniků i domácností vůči cenovým výkyvům,“ shrnul ministr Síkela na sněmu HK ČR.

Přislíbil současně, že do konce června MPO předloží návrh novely zákona, která zjednoduší povolovací procesy pro obnovitelné zdroje.

–DNA–

1 komentář

  1. Je to jasné. Státní kasa z doby covidových orgií vybrakovaná, samozřejmě politický člověk nikdy neví, zda na něho v bruselských zelených bažinách nečeká slušný mzdový vývar, tak musí politicky správně zdůvodnit, proč firmy nedostanou nic. V Německu na to šli opačně. Aby si obyvatelstvo důsledku Green dealu nevšimlo a jejich zelené odhodlání neochablo, tak díky výkonné ekonomice (tedy dříve výkonné – brzy bude minulostí) mají jiné finanční možností, pro firmy (pro ty ne ve 100%) a hlavně lidi, ovšem s výrazně většími platy než v ČR, například elektřinu zastropovali na 1,50Kč/kWh (u nás 6,- Kč). Myslím si, že to z mého osobního pohledu pan Síkela dělá velmi dobře. Pokud člověk pužívá mozek, tak ho napadne následující věc. Buď nám pan Síkela lže, protože v Německu by s 1,50Kč/kWh ty úspory firmy opustily ze dne na den, ale to možné není, protože Německo je zelené až do morku kosti. Anebo mluví pravdu a pak to znamená, že Green deal v Německu je tím pádem odpískán a všechna zelená prohlášení tamních politiků jsou je konspirativní kamufláž pro okolní svět. Člověk používající mozek cítí, že je v těchto úvahách zásadní rozpor, protože tu neexistuje jednotné vysvětlení platné pro obě věci najednou. Takže se začně zajímat, co je tedy příčinou tak rozdílných postupů a hlavně proč vůbec tyto situace nastaly. Začne uvažovat, že v minulosti tyto věci vůbec nenastávaly, ale dnes jsou realitou. Tedy se zamyslí, co v minulosti nebylo a nyní je. Jsem si jist, že člověk s mozkem, který má alespoň selský rozum, na příčinu přijde velice snadno. Síkela to jednou větou zajištuje lépe, než kdybych já tu napsal příspěvků tisíc!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here