Statistici potvrdili pokles americké ekonomiky v I. čtvrtletí

230
americke_ekonomiky
Dallas: Třetí nejlidnatější [cca 1,4 mil. obyv.] město ve státě Texas a deváté největší město v USA. / Foto: Pixabay.com

Ekonomika USA v I. čtvrtletí klesla v přepočtu na celý rok o 1,5 %. Výsledek je o desetinu procentního bodu horší, než ukazoval první rychlý odhad úřadu před měsícem. Jde o první pokles americké ekonomiky od roku 2020.

Propad americké ekonomiky ve své zpřesněné zprávě potvrdilo americké ministerstvo obchodu. Podle úřadu na největší ekonomiku světa začátkem letošního roku opět dolehly dopady pandemie. Dolar vůči euru zaznamenal relativně malou reakci na zveřejnění údajů.

„Americká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla o 1,5 procenta po 6,9 procentní expanzi v předchozím tříměsíčním období. To je mírně nad odhadem analytiků. Ti tipovali 1,3% pokles,“ uvedl hlavní analytik brokerské společnosti XTB Jiří Tyleček.

Spojené státy údaje o vývoji HDP zveřejňují v jiné podobě než například Evropská unie. Ta měří HDP v daném čtvrtletí proti stejnému období před rokem, zatímco v USA se čtvrtletní výsledek přepočítává na celý rok. Pokud by se použila metodika EU, pak by americká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,6 procenta po růstu o 5,5 procenta o čtvrtletí dříve. Meziroční růst ekonomiky EU naopak zrychlil ze 4,9 na 5,2 procenta.

Pokles americké ekonomiky nesignalizuje recesi

Podle analytiků pokles HDP USA s největší pravděpodobností nesignalizuje blížící se hospodářskou recesi. Za poklesem je částečně větší obchodní deficit. Země vynaložila více peněz za dovoz, než kolik jiné země zaplatily za americké zboží. Což je chronický problém americké ekonomiky. Ekonomové se proto domnívají, že celkový stav americké ekonomiky zůstává v dobré kondici. Odvolávají se na solidní výkon domácí poptávky a růst investic firemního sektoru. Stabilní zůstává i trh práce.

„Počet Američanů, kteří žádali o podporu v nezaměstnanosti, byl v týdnu končícím 14. květnem 210 tisíc ve srovnání s 218 tisíci hlášenými v předchozím týdnu. Trh přitom očekával 215 tisíc žádostí o podporu v nezaměstnanosti,“ přibližuje Jiří Tyleček.

Inflace v USA zpomalila na 8,3 %. Zlevnila hlavně paliva

Upřesnil, že pokračující žádosti, které zaostávají za počátečními údaji o jeden týden, vyskočily na 1,346 milionu z 1,317 milionu. Analytici očekávali pokles na 1,310 milionu.

K poklesu americké ekonomiky v prvních měsících roku přispěla i pomalejší obměna zásob v obchodech a skladech, které si už před koncem roku 2021 vytvořily větší zásoby před vánočními svátky.

FED zveřejnil zápis z jednání FOMC

Americká centrální banka [FED] taktéž zveřejnila zápis z posledního zasedaní Federálního výboru pro volný trh [FOMC]. Ten na svém posledním zasedání zvýšil úrokové sazby a oznámil další snižování bilanční sumy. Analytici ho hodnotí jako vyvážený.

„Trh reagoval na zápis pouze velmi mírně pozitivně, ale brzy začaly indexy opět slábnout a dolar sílit,“ říká Tyleček.

FED: Závěry zápisu z posledního jednání FOMC
  • Všichni členové FOMC hlasovali pro zvýšení o 50 bps.
  • FED věří, že bude třeba ještě několik zvýšení sazeb.
  • Riziko růstu inflace dále trvá.
  • FED očekává solidní tempo růstu v Q2 a růst v blízkosti nebo nad úroveň trendu po zbytek roku.
  • Někteří členové byli pro prodej hypotečních cenných papírů [MBS].
  • FED směruje k normalizaci sazeb, není vyloučeno, že vyžene sazby nad neutrální sazbu.
  • Někteří členové FOMC se obávají o likviditu na trhu státních dluhopisů a také dopadu na soukromý sektor.
  • Někteří členové FOMC se obávají, že vysoké sazby mohou poškodit prodeje.
  • Poslední data naznačují, že inflační tlaky by mohly začít polevovat.

Jiří Tyleček závěrem poznamenává: „Na jedné straně FED zvažuje prodej MBS a předpokládá možnost restriktivní měnové politiky. Na druhou stranu ještě před začátkem snižování bilance se obává o likviditu na dluhopisovém trhu. FED zároveň vidí známky inflačního vrcholu. Ale máme tomu všemu věřit?“

Podle něj stojí za připomenutí, že téměř rok americká centrální banka tvrdila, že inflace je dočasného charakteru. Na druhou stranu to tvrdila i v době, kdy svět nevěřil, že Rusko vtrhne na Ukrajinu. Čímž nejen akceleruje ceny energií, ale i potravin.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here