Inflace v USA zpomalila na 8,3 %. Zlevnila hlavně paliva

353
v_USA
Foto: Pixabay.com

Inflace v USA v dubnu klesla z březnových 8,5 procenta na 8,3 procenta. Za poklesem stojí zejména zpomalení zdražování energií a nižší ceny pohonných hmot. I tak ale zůstává inflace v USA na rekordní hodnotě za posledních 40 let.

Informace o růstu spotřebitelských cen včera [11.5.] oznámilo americké ministerstvo práce. Podle něj se do vývoje inflace v dubnu promítl růst cen energií, významně pak pokles paliv. Ceny benzinu meziměsíčně klesly o 6,1 procenta. To podle amerického ministerstva práce kompenzovalo růst cen zemního plynu a elektřiny.

„Celá oblast energií zlevnila meziměsíčně o 2,7 procenta, to zejména díky nižším cenám pohonných hmot. Meziročně zde však ceny energií stouply o 30,3 procenta. I když o něco méně než v Evropě, ceny elektřiny meziročně stouply o 11 procent a plynu o 22 procent,“ shrnul hlavní posuny v cenách ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Nejvíce tak v USA v dubnu zdražily ceny nájemného, potravin, letecké dopravy a nových automobilů. Náklady na bydlení meziměsíčně vzrostly o 1,0 procenta. Potraviny zdražily o 0,9 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem [+1,2 %] celkově ceny v USA stouply o 0,3 procenta. Což je nejnižší tempo růstu od loňského srpna.

„Sečteno a podtrženo, po březnovém extrémním nárůstu cen zejména u energií a paliv, v dubnu vidíme určité ochlazení zdražování v USA. Na druhou stranu nelze očekávat, že by tam inflace v následujících měsících nějak výrazně klesala,“ uvedl analytik brokerské společnosti XTB v jejím Živém komentáři k americké inflaci na kanále YouTube.

Ceny aut, a hlavně paliv v USA

Bez energií index všech položek stoupl o 0,6 procenta, po 0,3 procentním růstu v březnu. Rychle rostly rovněž ceny služeb, v dubnu meziročně o 4,9 procenta. Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavější ceny potravin a energií, v dubnu meziročně stoupla o 6,2 procenta. Ekonomové čekali šestiprocentní růst.

Významně dál rostly ceny nových automobilů [meziročně + 13,2 %], ojetých vozů pak o 22,7 procenta. Ceny u ojetých vozů, které tlačily inflaci v minulých měsících vzhůru, ale klesají již několik měsíců v řadě.

Podle agentury Reuters inflaci v USA v následujících měsících znovu vyženou dražší paliva. Ceny benzinu totiž na začátku týdne opět zdražily. Galon [cca 3,7 litru] stál v průměru 4,161 USD [cca 99,9 Kč]. To znamená, že litr benzinu vychází na takřka 27 korun. V dubnu byla cena za galon pod čtyřmi dolary [cca 96 Kč].

Ceny benzinu v USA jsou na maximu. Litr stojí cca 26 Kč

„Jedním z důvodů znovuobnovení růstu cen pohonných hmot je, že se blíží motoristická sezóna a v USA je obecně nedostatek paliv. Což platí zejména pro diesel, který, jak jsem nyní četl, je na některých místech i hůře dostupný. A pokud je něčeho nedostatek, nedá se čekat, že by tomu klesala cena,“ vysvětlil Jiří Tyleček s dovětkem, že za takové situace se pak nebere zas až tak silný zřetel na výkyvy cen ropy.

Co udělá FED teď

8,3% inflace v USA je vysoko nad dvouprocentním cílem americké centrální banky. FED na rychle rostoucí inflaci reagoval poprvé od roku 2018 v březnu zvýšením úrokových sazeb. Dále oznámil další snižování své bilanční sumy. Oba jeho kroky analytici předpokládali. Sazby zvýšil i v minulém týdnu o půl procentního bodu. Aktuální úroková sazba je v rozmezí 0,75 procentního bodu až jedno procento.

FED zvýšil základní úrok i pokračuje v prodeji dluhopisů

Podle Martina Gürtlera aktuální data o vývoji americké inflace podporují očekávání, že FED bude pokračovat v rychlejším tempu utahování měnové politiky.

„Jak v červnu, tak i v červenci čekáme zvýšení sazeb o 50 bazických bodů,” uvedl.

S tím souhlasí analytik XTB Štěpán Hájek. Nicméně do hry se vrací i přes pokles aktuální inflace zvýšení sazeb o americkou centrální bankou avizovaných 0,75 procentního bodu.

„Víme, že FED bude muset zvedat úroky. Já osobně se domnívám, že z tohoto pohledu to dnešní inflační číslo příliš mnoho neřeší. Nečekal bych žádný významný odklon od nastolené politiky FED. Avšak dubnová inflace překonala očekávání, takže ten tip na zvednutí úroků FED o 0,75 procentního bodu se vrací do hry. Vždyť většinový konsenzus trhu na dubnovou inflaci byl 8,1 procenta,“ vysvětlil v Živém komentáři XTB Štěpán Hájek.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here