Stavební produkce klesla. Méně je i stavebních povolení

796
stavebni
Foto: Redakce FinTag.cz

Stavební produkce v dubnu meziměsíčně klesla o 1,9 procenta. V dubnu se navíc meziměsíčně i poměrně výrazně snížil počet vydaných stavebních povolení [-9,2 %]. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

V meziročním srovnání stavebnictví letos v dubnu rostlo o čtyři procenta. Zaznamenává tak v meziročním srovnání růst dvanáct měsíců za sebou. Meziročně se ale zahájilo o 0,8 procenta bytů méně. A stavební úřady vydaly meziročně o 9,8 procenta stavebních povolení méně. Jen orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 25,8 procenta.

„Pokles počtu stavebních povolení byl zčásti ovlivněn vyšší srovnávací základnou z loňského dubna. Tehdy stavební úřady doháněly covidové manko,“ vysvětluje vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 6,3 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 1,8 procenta. Avšak výsledky v meziměsíčním srovnání na optimismu dle analytiků nepřidávají.

„Ve stavebnictví v dubnu pokračoval negativní vývoj. Produkce v souhrnu klesla meziměsíčně o 1,9 procenta po předchozím poklesu o 2,4 procenta. Zatímco na přelomu loňského a letošního roku stavebnictví zaznamenalo poměrně silné oživení, nyní už se nachází opět v poklesu. K prohloubení meziměsíčního poklesu došlo v inženýrském stavitelství. A to z -2,4 procenta v březnu na dubnových -7,7 procenta,“ říká ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Podle něj v pozemním stavitelství produkce po předchozím poklesu sice meziměsíčně vzrostla, ale pouze o skromných 0,7 procenta. Ekonom pak upozorňuje, že meziroční růst stavební produkce o čtyři procenta souvisel s nízkou srovnávací základnou loňského roku.

Zpomalení stavební produkce ukazuje na nižší poptávku

Podle analytiků dubnová slabá data ze stavebnictví ukazují na slábnoucí poptávku po stavebních pracích. Ceny stavebních materiálů zdražují a výrazně podražilo i financování nového bydlení ve formě hypotečních úvěrů.

„Chuť a prostředky na investice už nemusí mít ani firmy, když rychlý růst cen se dotýká i jich. Situaci by tak mohly alespoň zčásti vyvážit vládní investice. Ty však podle výsledků inženýrského stavebnictví ztratily oproti začátku roku dech,“ domnívá se Martin Gürtler.

„Dařilo se především pozemní výstavbě, kterou pohání mimo jiné rekordní výstavba bytů, avšak slabší byly tentokrát čísla z inženýrského stavitelství, které po loňské expanzi dál zpomaluje,“ potvrzuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Dodává, že problémem stavebnictví zůstává nedostatek kvalifikovaných a pomocných pracovníků, prudký růst cen stavebních materiálů, energií a drahé pohonné hmoty.

„To vše se automaticky odráží ve zdražování stavebních prací, s nímž se budou muset vypořádat zadavatelé. Je to vlastně i brzda pro odvětví do dalších měsíců, neboť zvlášť ve veřejném sektoru inflační doložky nepokrývají až tak dramatický cenový vývoj,“ upřesňuje.

Podle něj jsou sice na první pohled dubnové výsledky bytové výstavby slabší, ale vycházejí už z velmi vysokého základu loňského roku. Například zahájení výstavby více než 3 500 bytů lze dle něj v české praxi považovat za velmi dobré číslo.

„V každém případě od začátku roku se staví o 20 procent více bytů než loni. Roční výsledky jsou téměř na historickém maximu. A to především díky rozjezdu bytové výstavby v Praze,“ upřesňuje.

Loni se v Česku dokončilo 34 581 nových bytů

Podle ČSÚ loni stavební firmy dokončily 34 581 nových bytů. Což je o 0,5 procenta více než v roce 2020. Téměř 55 procent jich stavebníci dokončili v rodinných domech, třetina všech byla v domech bytových. Meziročně ale tyto kategorie poklesly, byty v rodinných domech o 4,1 procenta a byty v bytových domech o 6,7 procenta.

Meziročně se loni dokončilo pouze o 169 bytů více než v předešlém roce. Obě hlavní kategorie, a to nové rodinné a bytové domy, hlásí pokles. K mírnému meziročnímu růstu nejvíce přispěly byty vzniklé nástavbou, přístavbou nebo vestavbou k bytovým domům,“ uvedla z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Silvie Lukavcová.

Nejčastěji stavaři využívají zděné nosné konstrukce. Ty mělo 76 procent bytových a více než 83 procent rodinných domů.

Podíl dřevostaveb rodinných domů se oproti roku 2020 mírně snížil, a to z 15,6 procenta na 14,7 procenta. S dřevěnou nosnou konstrukcí bylo loni dokončeno 2 645 nových rodinných domů,“ dodala Lukavcová.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here