Předdůchod odepírá slevu na manžela/ku. A to je problém

2469
slevu
Foto: Pixabay.com

Předdůchod z doplňkového penzijního spoření se započítává do posuzovaného příjmu pro nárok na slevu na manžela či manželku. Veřejný ochránce práv to označil za absurdní, finanční správa změnu výkladu ale odmítá.

Na z pohledu většiny veřejnosti nespravedlivý přístup upozornil v posledních dnech veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Na skutečnost, že úřady do ročního limitu 68 tisíc korun pro uplatnění slevy na manželku nebo manžela započítávají i předdůchod ze soukromého penzijního spoření ho upozornil konkrétní případ muže, kterému mu odmítl finanční úřad slevu na manželku z vypočtené daně odečíst. Žena přitom pobírala pouze předdůchod složený z větší části z peněz, které si sama v předchozích letech nastřádala v doplňkovém penzijním spoření [DPS]. Finanční úřad muži s odvoláním na znění zákona ale tvrdil, že celá částka předdůchodu je nový příjem ženy.

„Takový výklad je však v rozporu s vymezením kapitálových příjmů v zákoně o daních z příjmů,“ uvádí v tiskové zprávě úřad veřejného ochránce práv.

Pokud by totiž žena své úspory ukládala třeba na termínovaný vklad nebo jakýkoli obdobný spořicí produkt, a později si je vybrala, do posuzovaného příjmu by se peníze nezahrnovaly.

„V takovém případě by totiž finanční úřad jako kapitálový příjem započítal pouze výnos z vložených peněz. Nikoliv úspory samotné,“ upozorňuje na souvislosti úřad.

Stát nabádá k vlastní úspoře na stáří, v praxi ale selhává

Paradoxem je, že je to právě stát, který české občany neustále nabádá k tomu, aby se na stáří zajistili i vlastními úspory. Státní penze totiž i s ohledem na stárnoucí populaci a růst cen na důstojný život brzy stačit nebudou. Důkazem toho jsou i státní příspěvky a daňové úlevy právě pro lidi spořící si peníze v penzijním spoření. Ročně jim stát k úložce přidává v součtu až 6 360 korun [230 Kč za měsíc při úložce 1 000 Kč, pozn. red.]. V daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daní v případě zaměstnanců si pak střadatelé snižují daň o 3 600 korun tím, že si od základu daně odečítají uloženou částku nad dvanáct tisíc korun. Maximálně však 24 tisíc korun.

Čerpání předdůchodu letos limituje úložka 266 738 korun

Při současném výkladu Finanční správy ČR [FS ČR], která celou výplatu předdůchodu považuje za nový příjem, domácnosti přicházejí každý rok o slevu na druhého z manželů. Ta je aktuálně 24 840 korun [u ZTP/P pak dvojnásobek, 49 680 Kč, pozn. red.]. Tedy čtyřikrát vyšší než státní podpora doplňkového penzijního spoření.

V případě zmiňovaného muže stěžovatele a jeho manželky přišla jejich domácnost kvůli odepření slevy na manželku ve výši 24 840 Kč za jeden rok téměř o celou částku státního příspěvku [28 329 Kč] z doby sedmnáctiletého spoření.

„Takový přístup je podle mne zjevně nespravedlivý a absurdní. Navíc je v přímém rozporu se záměrem zákonodárce motivovat občany ke spoření v systému doplňkového penzijního spoření,“ hodnotí situaci ombudsman Stanislav Křeček.

Předdůchod z penzijního spoření lze čerpat již pět let před penzí

Dodává, že pokud to stát myslí s podporou dobrovolného spoření na stáří vážně, zjedná co nejdříve nápravu změnou v zákoně. Stanislav Křeček podle svých slov problém diskutoval s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou [ODS]. Později se spojil i se zástupci Generálního finančního ředitelství, avšak bez úspěchu. Úřad totiž změnu stávajícího výkladu odmítá.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here