Předdůchod v penzijním spoření se hodí stále více lidem

2598
penzijnim_sporeni_David_Kucera
Foto: Redakce FinTag.cz

„Předdůchod v doplňkovém penzijním spoření je aktuální pro čím dál více lidí. Ti jej čerpají kvůli ztrátě zaměstnání či nemožnosti pracovat kvůli zdravotním důvodům,“ říká pro FinTag.cz k výběru peněz z doplňkového penzijního spoření pět let před starobní penzí finanční poradce skupiny Partners David Kučera.

Drtivá většina Čechů si spoří na penzi se státním příspěvkem ve starém penzijním připojištění [PP]. Mnohým se to ale kvůli nízkým výnosům nevyplatí. Kdo by měl určitě uvažovat o přechodu z transformovaného fondu penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření [DPS]?

Máme-li před sebou dlouhodobý horizont spoření více než pět let, pak má smysl zvažovat převod PP do DPS. V DPS si totiž můžeme vybrat různé druhy investičních strategií, které mají potenciál vyšších výnosů než v transformovaných fondech.

Účastníci, kteří mají pět a méně let do starobního důchodu, tedy mají zůstat v PP?

Ano, jsou-li velmi konzervativní v postoji k riziku a spořicí horizont je u nich kratší pěti let, pak je smysluplné zachovat si garanci nezáporného výnosu v penzijním připojištění.

Pokryjí vůbec výnosy z transformovaných fondů PP inflaci?

Ne, výnosy těchto fondů za poslední roky nepokrývají ani inflaci. Nicméně srovnání výnosů transformovaných fondů penzijních připojištění a konzervativních fondů doplňkového penzijního spoření ukazuje, že zatímco průměr za všechny fondy PP za roky 2017 až 2019 dosáhl zhodnocení 0,83 % p.a., u DPS je to pouze 0,03 % p.a.

Konzervativní fondy v DPS přinášejí ještě slabší výnos než transformované fondy?

Je možné najít výjimky, které na tom byly lépe, ale i fondy, které dosáhly za uvedené období záporného výnosu. V případě úvahy o vstupu do konzervativního fondu DPS doporučuji jednotlivé fondy srovnat dle jejich investičních strategií a vybrat si tu společnost, jejíž fondu se daří nejlépe. Upozorňuji, že se mezi sebou liší společnosti dílčími investičními strategiemi, jako jsou například vyvážená, dynamická a další. Tedy má smysl srovnávat penzijní společnosti i podle plánované strategie investování.

Výběr peněz: Penzijní připojištění vs. doplňkové spoření

Lidé v transformovaných fondech často argumentují, že při přechodu do účastnických fondů přijdou o možnost jednorázového výběru úspor. Jak vnímáte tento argument?

Je pravda, že možnost výběru výsluhové penze ve výši až 50 procent všech prostředků po alespoň 15 letech spoření převodem do DPS zaniká. Nicméně musím upozornit, že produkt penzijního spoření je určený právě na penzi, a tedy vybírání prostředků z něj ještě před dosažením důchodového věku není příliš dobrou úvahou.

Proč?

Právě při vyšších naspořených sumách se začínají zajímavě projevovat výnosy, které se dále v čase rovněž zhodnocují. Navíc pokud si chceme nechat vyplatit penzi takzvaným jednorázovým vyrovnáním, pak se u PP stejně tak i u DPS daní veškeré výnosy a příspěvky zaměstnavatele 15% srážkovou daní.

Jak se zdanění výnosů a příspěvků od zaměstnavatele vyhnout?

Pokud je vyplácena pravidelná penze alespoň tři roky, pak se daní pouze výnosy, je-li vyplácena minimálně 10 let, pak se nedaní nic. Systém výplaty minimálně po dobu tří let ale neumožňuje právě penzijní připojištění. To se navíc řídí různými penzijními plány.

Jak tedy dostat peníze z penzijního připojištění dříve bez 15procentního zdanění?

Účastník si musí převést naspořené prostředky z penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření. Odtud si je může vybrat po třech letech pravidelné výplaty penze. Tak lze ušetřit na zdanění příspěvků od zaměstnavatele. Výnosy se od daně zprostí až po deseti letech pravidelné výplaty.

Předdůchod v doplňkovém penzijním spoření

Lidé v souvislosti s doplňkovým penzijním spoření zmiňují i předdůchod. O co jde?

Předdůchod můžou čerpat pouze účastníci v DPS až pět let před dovršením státem určeného důchodového věku. Podmínka přitom je, že musí trvat alespoň dva roky. Je to vlastně nová funkce DPS, která nahrazuje výsluhovou penzi u PP. Výsluhová penze ale vlastně není předdůchodem, protože není možné vyčerpat všechny prostředky. A zároveň je třeba v takovém období pracovní neaktivity hradit zdravotní pojištění, v předdůchodu jej platí za účastníka stát.

Využívají lidé možnost odejít do předdůchodu v rámci penzijního spoření?

Předdůchod začíná být čím dál více aktuální. Lidé jej čerpají v případě ztráty zaměstnání nebo nemožnosti pracovat ze zdravotních důvodů. Tím se také může účastník vyhnout výraznému krácení starobního důchodu, než kdyby žádal o předčasný důchod. Další výhoda je, že se nedaní příspěvky zaslané zaměstnavatelem.

Předdůchod z penzijního spoření lze čerpat již pět let před penzí

Má schválení předdůchodu nějaký háček nebo podmínku?

Podmínka pro čerpání předdůchodu je minimální výše naspořené částky. To může být pro některé klienty překážkou. Nicméně i to se dá vyřešit jednorázovým vkladem. Upozorňuji, že rozdílnou částku je třeba na účet penzijní společnosti poukázat ještě před podáním samotné žádosti o předdůchod.

Kolik musí mít pro přiznání předdůchodu investoři naspořeno?

U dvouletého předdůchodu to v letošním roce vychází minimálně na 249 199 korun. U pětiletého pak na 622 998 korun.

Předdůchod v penzijním spoření nelze vybrat jednorázově

Můžou klienti dostat částku pro dobu strávenou v předdůchodu i jednorázově?

Předdůchod nemůžou účastníci vybrat jednorázově. Naspořené prostředky by nesplnily svůj primární účel a tím je renta v předdůchodovém věku. Předdůchod se čerpá pravidelnou měsíční rentou tak, aby měsíční výplata z předdůchodu činila alespoň 30 procent průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí předchozího roku.

Ovlivní nějak čerpání předdůchodu výši starobního důchodu?

Z hlediska důchodového pojištění je předdůchod vyloučenou dobou a neovlivňuje tak osobní vyměřovací základ, z nějž se vypočítává starobní důchod. Zjednodušeně řečeno, předdůchod výši starobního důchodu neovlivní.

V předdůchodu platí za jeho účastníky zdravotní pojištění stát. Jaké podmínky platí v případě, kdy chce člověk začít pracovat, třeba jen na dohodu?

Předdůchod uzavření pracovního poměru nevylučuje, stejně jako nevylučuje ani například založení živnosti nebo firmy. To znamená, že i v předdůchodu mohou lidé pracovat, a tudíž pobírat nemocenské dávky nebo podporu v nezaměstnanosti.

Přechod z transformovaného do účastnického fondu

Na předdůchod mají nárok pouze účastníci v DPS, nikoliv v PP. Kdy začít řešit případný přechod právě kvůli čerpání prostředků v předdůchodu?

Ano, na předdůchod nemají nárok účastníci starého penzijního připojištění. Pro jeho čerpání musí naspořené peníze převést zprvu do DPS uvnitř stejné penzijní společnosti. Teprve potom mohou požádat o předdůchod. Proces převodu doporučuji svým klientům zahájit alespoň šest měsíců před podáním žádosti o předdůchod.

Šest měsíců pro převod finančních prostředků v rámci jedné společnosti, to není zrovna svižný proces…

Převod z penzijního připojištění do DPS je ohraničen 2měsíční výpovědní lhůtou, která počíná ultimem měsíce [od 1. následujícího měsíce, pozn. red.] doručení výpovědi PP a žádosti o převod. Další jeden měsíc pak trvá převod peněz do DPS. Lhůty bývají i kratší, záleží na penzijní společnosti.

Mohou klienti při přechodu z PP do DPS rovnou přejít i k jiné penzijní společnosti?

Nikoli. Přestupovat mezi penzijními společnostmi můžou pouze v rámci DPS. Teprve po dokončení tohoto převodu, žádají o převod peněz k jiné společnosti. Převod prostředků může být podmíněn úhradou poplatku až do výše 800 Kč, není-li účastník u společnosti déle jak 60 měsíců. K žádosti o převod prostředků dokládá účastník souhlas penzijní společnosti, ke které mají být prostředky převedeny. Celková doba převodu se pak pohybuje v průměru kolem čtyř měsíců.

Veronika Táchová

Ing. et Ing. David Kučera, MBA, EFAa pracuje jako finanční poradce od roku 2007. Spolupracuje v týmu. V roce 2011 se stal jako jeden z prvních v České republice držitelem prestižního evropského certifikátu European Financial Advisor™ v oblasti finančního poradenství a plánování. Poradenskou kancelář provozuje v Brně. Ta poskytuje službu on-line poradenství prakticky po celé republice. Je absolventem Vysokého učení technického v Brně, Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií a následně i Fakulty podnikatelské, obor Řízení a ekonomika podniku. V letech 2009 a 2010 se podílel na natáčení tří sérií pořadu Krotitelé dluhů, vysílaného Českou televizí, od roku 2020 spolupracuje při natáčení další série.

5 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, chtela bych vyuzit moznosti predduchodu. Nasporenou nejakou castku mam. Cemu nerozumim je duchodovy věk.
    Muj duchodovy věk je srpen 2025, ale u teto moznosti se nezapocitavaji deti, tudiz se vek odchodu zvysuje????
    Takže pokud mam narok na starobni duchod 12 8.2025, ale do predduchodu bych chtela září 2022, kolik musim mit nasporeno pri vyplaceni min. Částky?? Děkuji za odpoved

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here