XTB nabízí videokurzy investování do ETF a akcií

383
ETF
Foto: Pixabay.com

Investování prostřednictvím akcií nebo burzovně obchodovaných fondů [ETF] v posledních letech nabírá na popularitě. Na první pohled to zní jednoduše – koupím akcii nebo ETF – co by na tom mohlo být složitého?

Svět financí ale složitý je. Zejména v počátcích je obtížné se v něm zorientovat. Platí totiž, že není akcie jako akcie a není ETF jako ETF. Například akcie Tesly [TSLA.US] má jinou rizikovost a potenciál než akcie Coca-Coly [KO.US]. A zatímco akcie společnosti Johnson & Johnson [JNJ.US] vyplácejí dividendu, akcie společnosti Alphabet [GOOGL.US] nikoli.

„ETF mohou být v počátcích také náročné. Existují ETF zaměřené na konkrétní sektory, ale také na akciové indexy. A můžete také najít fond, který vyplácí dividendy, ale také fond, který je reinvestuje,“ vysvětluje analytik brokerské společnosti XTB Tomáš Vranka, který takřka v přímém přenosu sestavuje portfolio pro začínající investory.

Do portfolia jsem tentokrát vybral akcie firmy Amazon

Tomáš Vranka se specializuje hlavně na dlouhodobé investování. Akcie vybírá na základě fundamentální analýzy a za základ úspěchu považuje pravidelnost a dlouhodobost, bez větších zásahů do akciového portfolia. Čímž naplňuje známé investorské pravidlo, že pro zhodnocení investice je mnohem důležitější to, jak se chová sám investor než to, jak se chovají z podstaty nevyzpytatelné finanční trhy.

Otázky a odpovědi pro začínající dlouhodobé investory

Podle investičních analytiků na začátku každého investování stojí odpovědi na základní otázky. Ty analytici XTB shrnuli do těch vůbec nejzásadnějších. Určeny jsou zejména pro ty, kteří chtějí investovat takzvaně na vlastní pěst. To znamená mimo kolektivní investování prostřednictvím podílových fondů. A otázky pak znějí:

  • Jaké jsou moje investiční cíle a přes koho své investice realizovat? Jaký bude můj investiční horizont?
  • Bude pro mě vhodnější investovat do ETF, nebo do jednotlivých akcí, nebo kombinace?
  • Pokud si zvolím ETF, jaký mohu očekávat výnos a jaké musím podstoupit riziko?
  • Pokud si zvolím akcie, jaké akcie bych měl do svého portfolia vybírat a na základě jakých parametrů?
  • Jak bych měl diverzifikovat, abych snižoval riziko, ale stále dosahoval zamýšlených výnosů?
  • Jak se budu chovat, když půjdou trhy dolů a za jakých podmínek bych se měl svých investic zbavovat?

„Hodně otázek, a ne vždy snadné odpovědi. Proto jsme pro začínající i již aktivní investory připravili poměrně komplexní vzdělávací cyklus, který zajisté pomůže odpovědi na výše uvedené otázky najít. Tento kurz je formou série osmi videí, přičemž každé video trvá zhruba 30 minut. Každé video Vám poskytne to nejdůležitější z dané oblasti,“ říká ředitel marketingu XTB Česká republika Michael Kopta.

Právě v těchto videích Tomáš Vranka popisuje základy investování do akcií nebo ETF. Na reálných příkladech ukazuje, co od zvolených investičních aktiv čekat. Jak se jejich vývoj na finančních trzích promítá do hodnoty investorova portfolia. A jak s investičním portfoliem pracovat v čase.

„Pokud se chcete o své investice starat zodpovědně, tak nejprve investujte pár desítek minut do těchto videolekcí, které jsou k dispozici zdarma,“ upřesňuje Michael Kopta s odkazem na stránky XTB a záložku „Tvorba akciového portfolia“, na kterém lze videokurz o tvorbě akciového portfolia bezplatně stáhnout.

Úspěšný investor je poučený investor

Jeho kolega, obchodní ředitel XTB Vladimír Holovka, ho pak doplňuje. Podle něj to v investování funguje obdobně jako třeba v podnikání. Uspějí jen ti, kteří to myslí skutečně vážně. Pracují na svém úspěchu. Což platí zejména pro aktivní investory.

„Přirovnal bych to k tomu, jako by se někdo rozhodl, že se stane vrcholovým sportovcem. Tak tím se také nestane ze dne na den a náhodou, jen proto, že mu štěstí přálo. Stejné je to s investováním,“ vysvětlil v nedávném podcastu FinTag.cz.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Stejně jako jeho kolegové dlouhodobým investorům na vlastní pěst doporučuje nákup burzovně obchodovaných fondů a akcií. Přitom upozorňuje, že XTB si u jejich nákupů a prodejů neúčtuje žádné poplatky.

„Tuto službu dotujeme ze zisků, které utržíme u spekulativních obchodů. Touto nabídkou rozšiřujeme počet našich klientů. Přičemž někteří z nich pak i sami přijdou na aktivnější formy obchodování. Byť nemusejí, a je to čistě na jejich rozhodnutí,“ vysvětluje Holovka.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here