Mimo 5 000 Kč na dítě stát rodinám nabízí i další pomoc

77896
pomoc
Foto: Pixabay.com

Mimo pětitisícový příspěvek na dítě stát nabízí další podporu pro ekonomicky slabší domácnosti s dětmi, a tou je mimořádná okamžitá pomoc. Dávka pomůže s úhradou školních pomůcek i nákupem vybavení do zájmových kroužků.

Nové přezůvky, tenisky na tělocvik, podzimní obutí a dokoupení oblečení, ze kterého školáci v letních měsících vyrostli. To vše nyní řeší většina rodičů. K tomu zasílají peníze na obědy. Cenu za ně většina školních jídelen v Česku kvůli zdražování potravin a energií zvedla.

Školní obědy od září dál zdraží. Někde i o 10 %

S úhradou takových nákladů, které se šplhají do tisíců korun, českým domácnostem se školou povinnými dětmi nabízí pomoc stát. Rodiny s nižšími příjmy mohou na úřadech práce požádat o jednorázovou dávku zvanou mimořádná okamžitá pomoc [MOP].

„Dávka pomáhá řešit hned několik životních situací a jednou z nich je cílená pomoc určená těm, kteří na startu nového školního roku nemají s ohledem na své příjmy, sociální a majetkové poměry prostředky na úhradu výdajů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností dětí,“ potvrzuje možnost požádat o pomoc s úhradou školních pomůcek mluvčí Úřadu práce ČR [ÚP ČR] Kateřina Beránková.

Podle ní o mimořádnou okamžitou pomoc na úhradu školních pomůcek a zájmových kroužků pro ty nejmenší děti až po vysokoškoláky rodiny nejčastěji žádají právě začátkem nového školního roku. Podle dat ÚP ČR jeho pracovníci vyplácí tuto dávku každoročně nejvíce právě v období od srpna do října.

Roční MOP nesmí přesáhnout 46 200 korun

Dávka mimořádné okamžité pomoci [MOP] patří mezi nepojistné dávky hmotné nouze. Úřadům práce žadatelé o ni prokazují její potřebnost. Pro její přiznání pracovník posuzuje příjmy a majetek všech členů domácnosti. Pokud úřad jednorázovou dávku žadateli přizná, její výše se stanoví od doložených příjmů a vlastněného majetku společně žijících osob.

„Součet poskytnutých dávek nesmí v rámci kalendářního roku překročit 10násobek částky životního minima jednotlivce, tj. maximálně 46 200 Kč,“ upozorňuje Beránková z ÚP ČR.

První várku příspěvků na dítě úřady rozešlou již v noci

Za první pololetí letošního roku úřady práce vyplatily v součtu 1 323 dávek mimořádné okamžité pomoci, kdy podpora směřovala na pomoc s úhradou nákladů na vzdělávání a zájmové aktivity dětí a mládeže. Objem takto přiznané finanční podpory podle ÚP ČR za první letošní pololetí dosáhl 3,315 milionu korun.

Z toho 230 dávek MOP [374 268 Kč] bylo určeno čistě na školní pomůcky,“ dodává mluvčí.

O mimořádnou pomoc se žádá na úřadu práce

Požádat o jednorázovou dávku MOP mohou dospělí zástupci domácností hned několika způsoby. Buď přímo na úřadu práce v místě svého trvalého bydliště. Další možností je o podporu požádat elektronicky, kde se osobní údaje ověřují pomocí Identity občana. Tedy například bankovní identitou nebo Mobilním klíčem eGovernmentu. Prokázat se při elektronické žádosti lidé mohou i datovou schránkou nebo e-mailem, avšak vždy jen se zaručeným elektronickým podpisem. A stále je tady možnost odeslat žádost, respektive vyplněný formulář fyzicky prostřednictvím služeb České pošty.

Mimořádnou okamžitou pomoc úřad práce přizná:
  • Osobě s nedostatečnými finančními prostředky, které hrozí vážná újma na zdraví.
  • Osobě, kterou postihne vážná mimořádná událost a její sociální a majetkové poměry ji neumožňují překonat nepříznivou situaci jako je živelní pohroma.
  • Osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a celkové sociální a majetkové poměry, dostačující finanční prostředky na úhradu nezbytného jednorázového výdaje.
  • Osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a celkové sociální a majetkové poměry, dostačující finanční prostředky na úhradu nebo opravu nezbytného předmětu dlouhodobé potřeby, například pračky.
  • Osobě, která nemá s ohledem na své příjmy a celkové sociální a majetkové poměry, dostačující finanční prostředky na úhradu nezbytného jednorázového výdaje související se sociálně právní ochranou dětí. Například školní pomůcky.
  • Osobě, které hrozí sociální vyloučení. V praxi jde často o lidi propuštěné z výkonu trestu.

Praktický návod na vyplnění formuláře žadatelé shlédnou na kanále youtube ÚP ČR. Bližší informace o dávce MOP najdou na stránkách úřadu práce s odkazem zde.

Inflace si vzala oddychový čas. Přesto stoupla na 17,5 %

Nejčastější otázky pak zodpoví chatbot umístěný taktéž na stránkách úřadu práce. A na konkrétnější dotazy odpoví zaměstnanci call centra úřadu práce na bezplatné telefonní lince 800 779 900. Anebo emailu callcentrum@uradprace.cz.

Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů najdou žadatelé na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] s odkazem zde.

Veronika Táchová

15 KOMENTÁŘE

  1. Jojo,a obyčejný lid ať si trhne ploutví,pro nás(nadlidi,kteří mají pěkně hluboké koryto, které se nikdy nenaplní) musí zůstat více.my jinak nepřežijem,oni ano,jsou zviklí

  2. To dostane zase jen někdo jako třeba ukrajinci, protože to jsou hrozný chudáci, kteří vlastně nic nemají a nebo cikáni, protože ty mají hodně dětí. A obyčejný český občan, který chodí poctivě do práce nedostane nic. A pak se naše vláda chvástá jak se o své občany stará. Přitom na český lid úplně kašlou.

    • Přesně tak je to cílené na ukroše, cikány, feťáky všeho druhu kteří na děti kašlou a dávky profrči!Tato vláda pětidemolice okamžitě vyházet z oken na dlažbu!

      • Trošku Vám budu oponovat. Dělaly to všechny vlády. Tato která ke své smůle přebrala zemi po předchozí vládě ve velkém chaosu a finanční ztrátě je ještě navíce zatížena pomocí pro Ukrajinu, cenami energií, kauzami které zasáhly do politického dění. Ono je totiž jednoduché házet vinu na toho kdo zrovna vládne, ale problémy které se týkají zrovna třeba dávek jsou mnohem starší. A bohužel změnit zákon není tak jednoduché. Je to fakt dlouhý proces.

  3. Přesně vystiženo UK a nebo rómové makat nemusí co potřebují tak jdou zažádají a mají Ale když půjde obyčejný poctivý občan ,tak mu s klidem řeknou nemáte nárok na to nedosáhnete
    Fakt ,aby jsme měli dvě práce abychom to utáhli Dala bych naše platy těm zas….. at si to vyzkoušejí ty by brečeli jak děti jsou to š…..y
    Pak kde je diskriminace

  4. předem upozorňuji že jsem čech, ano pomozme ukrajincům, jsem pro, ale ať nám ukrajina vrátí prokazatelně vynaložené náklady které česká republika vložila do jejich občanů, jelikož nemají peníze tak nám to můžou vrátit v ropě,plynu,elektrice a nebo v obilí a hned budou peníze pro naše lidi a nikdo nebude moct nadávat ( a to si myslím že zatím oprávněně může ) že tady živíme ukrajince na úkor českých lidí, jinak nejde jenom o Romy [red. upraveno] osobně znám hodně Romů [red. upraveno] kterým češi nesahají ani po kolena ( kteří poctivě pracují, starají se o rodinu a češi by si z nich mohli vzít příklad jak se chovat a žít, i češí zneužívají dávky, podvádí a chovají se mnohem hůř než Romové [red. upraveno] na které právě tito češi nejvíce nadávají aby od sebe odvrátili pozornost ( stačí sledovat kdo chodí na úřady práce a jak se tam chová ( hnus velebnosti ) no a teď se do mě můžete všichi pustit a dokázat mi že nemám pravdu – tak do toho a nestyďte se ( vždyť jsem otevřeně řekl jen svůj názor a to se dneska moc nelíbí)

    • nevím proč mi redakce opravovala slovo cikán ? ? některý takzvaně romové když nazvete ROMEM, tak vám řeknou že nejsou žádní romové ale že jsou pravý cikání a že název rom je uráží protože se za to že jsou cikáni nestydí ale naopak jsou na to hrdí ( prý nejsou kam vítr tam plášť a že i národnost v dokladech mají cikánská a ne romská ), takže jsem to psal tak jak si myslím že to je v životě a ve skutečnosti a ne podle toho jak si přeje pár takzvaných romů kteří si myslí že když se nechají nazývat romy tak jsou lepší lidé

  5. Dobře napsáno. Bohužel u Romů je ten problém že jak jich je menšina, tak ti špatní jsou více vidět. U nás , ,, domácích,, je to naopak. To špatné zanikne ve většině. A řeči o tom že nikdo nemá nárok jsou bludné. Když jsme na tom před lety jako rodina nebyli finančně dobře, zašel jsem na úřad, poradil jsem se, zažádal a dostal. Chce to jen umět se vyjadřovat, chovat se slušně! k úředníkovi ( dělá jen svou práci) a ne tam jít s tím :: nejsem Rom, nic nedostanu. 🙂 Mnoho domácích má horší vyjadřovací schopnosti než právě ti Romové. A tak to bohužel je

    • konečně jeden z mála normálních lidí, napsal a doplnil jste to co ještě v mém příspěvku chybí a je to jen holá pravda

  6. Já jsem sama na 4 děti zemřel jim otec jinou rodinu nemám všechny děti mi chodí do školy mám dvě práce a peněz nemám nadbytek jen tak tak měsíčně vyjdu ze všeho co platím se všemi příjmy mi zbydou 3000,- pro 4 děti a na nic nemám nárok…..

  7. Počkal jsem si, co bude lid na téma říkat. Dobře jsem udělal. Se všemi příspěvky, co jsem četl, mohu souhlasit. Ale pořád tu visí ve vzduchu řešení. Jak z toho ven? Vzpomínám si, jak svého času komunisti říkali, když závistivě hleděli na západ (na ty imperialisty, jak toho byla plná tehdejší TV), že třetina jejich bohatství je z práce lidí na západě, jedna třetina z plundrování přírodních zdrojů (i když mysleli i ty zdroje neplundrující) a třetí třetina je z kořistění třetího světa. Ono to tak vcelku je i dnes. A je tu ještě jeden velmi důležitý fakt, že celá naše civilizace, tedy její rozvoj a stávající fungování, stojí na levné energii. Nemusíte to ani dlouze prozkoumávat. Stačí si vzít jakoukoliv věc a jakoukoliv činnost a zamyslet se, kolik energie, myslím tu fyzikální, jak jsme se učili ve škole, je na ni potřeba. Třeba jogurt. Mléko, jeho převoz do mlékárny, jeho zpracování, výroba kelímku, další převoz výrobku do obchodu, odvoz nakupujícího do obchodu, provoz obchodu, převoz obou s nákupem domů, odvoz a zpracování kelímku jako odpadu, umytí lžičky, výroba Jaru k jejímu umytí, ohřátí vody na její umytí ….. No a je-li levná energie tou třetinou bohatství z přírodních zdrojů a ta nám dnes vypadává (dramatický nárůst její ceny), tak ten pokles životní úrovně musí být nejméně o 25% dolů. A vzpomínám si, že komáři tehdy také říkali (když jsme v zimě mívali uhelné prázdniny – jednou jsem byl u babičky místo týdne celý měsíc), že energie je krev hospodářství a kdo ji nemá, je chudokrevný. Já vidím problém a tím jsou vlády. Ne tu naši dnešní, že nerozhazuje z peněz našich dětí, aby nám vrátila původní životní úroveň, ale ty západní rudozelené koalice, které už dlouho řadu let dělají devastační činnost v energetice Evropy (Grenn deal). To je ta žába na prameni a jediný zdroj dnešních problémů! Proč si myslíte, že Rusové obsadili jadernou elektrárnu na Ukrajině. No, aby nedodávala proud do Evropy. Do té Evropy, která si jako o život už dlouhá léta odstavuje svoje energetické zdroje a sní svůj drogový sen o zeleném ráji na zemi. Já po zkušenostech s komunisty, kteří snili svůj sen o sociálně spravedlivé společnosti (až jsme měli holé zadnice všichni – za ty naše mzdy by na západě nevytáhli ani paty z postele) jsem totiž schopen některé věci zavčas rozeznat, takže už na své kůži rozeznávám první obrysy toho zeleného ráje. Píši to proto, že z vašich příspěvků mám pocit, že z toho viníte naši vládu. Je neschopná, to je fakt. Ale hlavním viníkem dnešní mizérie rozhodně není!

  8. Tak super, ať mají kofoly pohodu a na cigára. Ukáčka na chlast..My obyčejní co mají dvě práce si vyhrneme rukávy a dáme dvě práce..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here