Školní obědy od září dál zdraží. Někde i o 10 %

919
skolni_obedy
Foto: Pixabay.com

Školní obědy od září v některých jídelnách podraží zhruba o deset procent. Kvůli rostoucím cenám potravin a energií ceny někde vzrostly už v předešlých měsících. Nyní se obvykle pohybují mezi 30 až 40 korunami.

Vyplývá to z informací na webech školních jídelen. Šetření není pro jídelny snadné. Musí totiž splňovat požadavky na výživu podle předpisů. Omezit smějí pouze biopotraviny nebo dražší druhy masa.

„Ceny od září 2022 jsou zatím nejasné, protože většina školních jídelen má v létě zavřeno a některé se teprve nyní rozhodují, jaké ceny nasadí,“ říká Pavel Ludvík z portálu Jídelny.

Česko má nejvyšší daň na potraviny v Evropě

Už nyní je podle něj ale jasné, že školní stravování kvůli rostoucím cenám potravin a energií podraží. Ve svých slovech odkazuje na aktuální 17,5% inflaci.

„Šetřit je pro jídelny velmi obtížné, protože nutriční požadavky na stravu jsou dány legislativou, na ceny se nelze vymlouvat. Snad lze jen omezit biopotraviny, luxusnější druhy masa a podobně,“ dodává.

Školní obědy: Kuchařky se musejí vejít do limitů

Finanční limity na nákup potravin se ve vyhlášce o školním stravování loni zvýšily o 20 procent. Nové stropy stanovily oběd pro strávníka od 15 let na 45 korun. Maximální cena oběda pro žáka od sedmi do deseti let má být 39 korun, od 11 do 14 let pak 41 korun a pro děti do šesti let 30 korun.

„Úhradu provozních nákladů hradí zřizovatel zařízení školního stravování,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Obědy ve školách opět zdraží. Mnozí rodiče to kritizují

Podle ní přitom na výši limitů nemá vliv cena energií, ale pouze potravin. Upřesnila, že finanční limity se loni zvedly poprvé od roku 2012. Podle Českého statistického úřadu se od té doby do loňska zvedla cena potravin o pětinu a původní limity školního stravování tomu neodpovídaly.

Mnohé školy už zdražily, některým pomáhá zřizovatel

Podle informací na webech školních jídelen se ceny za obědy zatím do limitů vejdou. Zatímco na začátku minulého školního roku se ceny obědů pohybovaly většinou v rozmezí 28 až 31 korun, v zimě vzrostly na zhruba 30 až 33 korun a některé jídelny už ohlásily další navýšení cen od září.

Například ZŠ a MŠ Na Beránku v Praze 12 zvedne od nového školního roku cenu oběda o tři koruny pro všechny strávníky. Předtím škola měnila cenu už od ledna. Strávníci nad 15 let platili za oběd do konce uplynulého školního roku 34 korun, v novém je bude stát 37 korun.

Potraviny ještě zdraží, ale ne už tak hrozně jako teď

V květnu o tři koruny zvedla platbu za oběd i ZŠ a MŠ Na Smetance v Praze 2. Rodiče tam za jídlo pro patnáctileté či starší dítě platili 35 korun. Podobně o tři až čtyři koruny na 30 až 34 korun má od září stoupnout cena školních obědů i v Praze 22.

Ve vývoji cen školního stravování mnohde panují i větší rozdíly. Třeba v ZŠ Lupáčova v Praze 3 dostanou žáci i po tříkorunovém zdražení od září oběd do 30 korun. Naopak školní jídelna v Dolních Břežanech už od letošního ledna zvýšila ceny obědů pro školáky o pět korun tak, že jsou k dostání v rozpětí 37 až 42 korun. V některých školách ale pomáhá snižovat ceny obědů sám zřizovatel, kterým je obvykle město.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here