MPO pořádá podnikatelskou misi do ukrajinského Lvova

130
do_lvova
Hlavní železniční stanice Lvov. / Foto: Pixabay.com

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO] ve spolupráci s platformou Business klub Ukrajina [BKUA] pořádá 26.9. – 27.9.2022 podnikatelskou misi do ukrajinského Lvova. Misi povede náměstek ministra Eduard Muřický.

Úřad i platforma nabízí účast na misi do Lvova firmám specializujících se na sektory zdravotnictví, energetiky, infrastruktury a stavebnictví. Za BKUA stojí MPO. Podle úřadu projekt koordinuje zapojení českého byznysu a hledání konkrétních sektorových synergií a řešení pro potřeby rekonstrukce.

„Členství v Business klubu je otevřené jednotlivým firmám i sociálním partnerům a je zcela zdarma. Zapojení je jednoduché. Stačí vyplnit krátkou přihlášku na webu, uvést sektor působnosti a základní kontaktní údaje. Informace o zajímavé příležitosti v daném sektoru [např. akce, mise nebo konkrétní projekt] poté dorazí prostřednictvím e-mailu,“ uvádí MPO na svých stránkách.

Zástupci z BKUA upřesňují, že spolupracují s vládními resorty, ZÚ Kyjev a GK Lvov. Dále s agenturou CzechTrade, CzechInvest, Hospodářskou komorou ČR, Svazem průmyslu a dopravy ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Na projektu se podílí Česko-ukrajinská obchodní komora a Ukrajinsko-česká obchodní komora.

Výběr účastníků mise do Lvova určují ukrajinské potřeby

Co se týče aktuální mise, MPO uvedlo, že vzhledem k aktuálním potřebám ukrajinské strany omezilo výběr účastníků na zájemce ze sektorů zdravotnictví, energetika, stavebnictví, vodohospodářství a infrastruktury.

„Zájemce s ohledem na omezenou kapacitu upozorňujeme, že zastoupení každé firmy bude omezeno na jednu osobu. Ostatní zájemci [nejen z aktuálně poptávaných sektorů] budou mít možnost využít některé z dalších plánovaných businessových cest, o kterých bude BKUA informovat,“ uvádí na svých stránkách.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Výběr sektorů přizvaných k první misi motivuje snaha o poskytnutí maximálně efektivní pomoci Ukrajině na její cestě k obnově.

„Plánované business fórum bude mít za cíl propojit české firmy s ukrajinskými, seznámit je s konkrétními projekty ukrajinské strany a prohloubit spolupráci se zástupci Lvovské oblasti,“ stojí dále na stránkách platformy.

Zájemce o účast na misi zástupci z BKUA žádají, aby se hlásili na email: ukrajina@mpo.cz. Ve zprávě uvedou jméno zástupce firmy, stručný popis činnosti firmy a také záměr cesty.

Obnova Ukrajiny je příležitost

„Pod názvem „Business klub Ukrajina“ jsme s přes 130 zástupci českých firem a asociací spustili platformu, jejímž cílem je pomoci zabezpečit udržitelnou, silnou a inovativní ukrajinskou ekonomiku,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN].

Poválečnou obnovu Ukrajiny a podporu jejího statusu kandidátské země EU má podle něj Česko za jednu z pěti hlavních priorit svého předsednictví v Radě EU. Ukrajinská města nyní naléhavě potřebují zajistit výrobu dostatku elektrické energie, tvrdí Síkela. Nutná je obnova infrastruktury v poškozených oblastech, včetně dopravy. Nabízí se výstavba ubytování pro vnitřní uprchlíky na Ukrajině. S velkými problémy se v zemi potýká hlavně zemědělství, zpracovatelský a potravinářský průmysl.

A na tom všem se může český business podílet,“ vyzdvihl ministr.

Rekonstrukce Ukrajiny podle něj neznamená pouze obnovu toho, co Rusové zničili. Česko se naopak, jak řekl, drží hesla Evropské komise „Build back better“ – obnovit a vylepšit.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here