Ceny klesnou nejspíš příští rok, tvrdí ekonom ČSOB

2676
ceny
Martin Kupka / Foto: Roman Chlupatý

„Co se týče zdražování, tak za rok bychom na tom mohli být lépe. Ceny u mnoha položek by mohly být nižší, než jsou teď,“ říká v zářijové debatě AlterEko hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Za příklad položek, jež příští rok možná zlevní, jmenuje stavební materiály. Konkrétně dříví a průmyslové kovy.

„Naopak problém jsou potraviny, v jejich případě ceny více kolísají. A nevíme, jak dopadne válka na Ukrajině. Do situace promlouvá klimatická změna a její dopady, jako je sucho nebo povodně,“ upřesňuje.

V debatě se vyjadřuje k inflaci jako takové. Říká, že inflace není zlo, pokud se nevyšvihne do dvouciferných hodnot. Pak již narušuje chod ekonomiky, jako se tomu stalo v Česku a dalších evropských zemích.

„Inflace v Česku je velký problém. Pokud nebude projednána zodpovědnými osobami za měnovou politiku, tak může být zničující pro nízkopříjmové domácnosti. A zničující bude i pro politiky za to, že nechali situaci dojít do extrémní podoby,“ vysvětluje.

Podle něj inflace v Česku klesne v příštím roce. To však jen za předpokladu, že nedojde k další eskalaci geopolitického napětí.

„Nemyslím si, že se s růstem cen vrátíme na úroveň nula, protože inflace, kterou dnes pozorujeme, má mnoho důvodů. Některé z nich s námi budou ještě dlouho. Ale až pominou ty největší problémy, vrátíme se někam na úroveň dvou procent,“ tvrdí ekonom.

Akceptujme vyšší ceny dodávek

Martin Kupka se v debatě AlterEko blíže vyjadřuje k současným problémům globalizace. Šmahem ji neodsuzuje, ale vyzývá k diverzifikaci dodávek ze zahraničí.

„Pro mě osobně je důležité nejít z extrému do extrému. A to značí nesnažit se přejít z totální globalizace k nějaké totální regionální autonomii. Ono to nedává úplně smysl. Pokračujme dále, dovážejme, obchodujme, ale diverzifikujme,“ tvrdí.

„Snažme se o to, abychom dosáhli situace, kdy nás výpadek jednoho dodavatele nedostane do neřešitelné situace. To i za cenu, že když nám vypadne ten nejlevnější dodavatel, nakoupíme od dražšího,“ upřesňuje.

Potřebujeme začít zase pracovat, nabídl jako řešení krize Singer

Globalizace sama o sobě podle jeho názoru špatná není. Důležitá je ale bezpečnost. Což podle jeho slov ukazuje například aktuální závislost Evropy na dodávkách čipů z Čínou ohrožovaného Tchaj-wanu. Proto je podle něj dobře, že evropské země začaly s výstavbou závodů na výrobu čipů. To samé podle něj platí pro energie.

„Určitě chceme klimatu pomoci, ale neznamená to, že pomineme spolu s tím všechna rizika. Není dobré pro jednu věc zapomenout na vše ostatní,“ myslí si.

Znovu o inflaci a České národní bance

Martin Kupka v debatě AlterEko potvrzuje všeobecně rozšířený názor, že nové složení bankovní rady tuzemské centrální banky je více zdrženlivé k dalšímu zvyšování úrokových sazeb, než bylo její předchozí vedení.

„To znamená, že centrální bankéři nyní pečlivě sledují vývoj cen, ale i vývoj mezd. Pokud obojí poroste, zřejmě i je to přiměje k dalšímu navýšení úrokových sazeb. Další důležitý faktor je kurz koruny. Koruna ale neoslabuje, protože centrální banka intervenuje v její prospěch,“ vysvětluje.

V této souvislosti zdůrazňuje, že i když centrální banka disponuje vysokými devizovými rezervami, prostředky, jež vydává na udržení kurzu koruny, nejsou zanedbatelné.

ČNB bude nyní intervenovat, co to půjde

„Kdyby měl tento trend pokračovat, tak i nová bankovní rada zřejmě ucítí, že se nenachází v ideální situaci. A sáhne ke zvýšení úroků,“ myslí si.

On sám je přesvědčený, že na další zvýšení úrokových sazeb ještě dojde. Úrokové sazby už ale nevzrostou tak razantně a následně je centrální banka stabilizuje. Co se týče výkonu české ekonomiky, varuje před tím, že naše ekonomické fundamenty nejsou „nijak oslnivé.“ Přičemž s potížemi se potýká tuzemský automobilový průmysl i pro Česko klíčová německá ekonomika.

Daniel Tácha

Pozn. red.: Debaty AlterEko slouží jako příprava listopadového online Ekonomického fóra.

1 komentář

  1. Zastavit kompenzace, dotace, dávky a během několika měsíců bude po problému!!! Ještě dodám, všichni splatit do konce roku své dluhy!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here