Expobank patří bance Creditas. Banky fungují zvlášť

352
Creditas
Foto: Redakce FinTag.cz

Banka Creditas je nový vlastník Expobank CZ. Obě banky budou v nejbližších letech fungovat samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se v současnosti nic nemění. Výši transakce banky nezveřejnily.

Transakci již odsouhlasila Česká národní banka a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS]. ÚOHS rozhodnutí vydal ve zjednodušeném řízení a nabylo právní moci.

„Vítáme rychlé schválení regulátorů. Koupě Expobank CZ je plně v souladu s naší růstovou strategií. Obchodní modely Banky Creditas i Expobank CZ se vzájemně vhodně doplňují a může tak dojít k dalšímu rozšíření produktů a rozvoji služeb pro klienty,” říká předseda představenstva Banky Creditas Vladimír Hořejší.

Expobank CZ je českou bankou s 31letou tradicí. Od roku 1991 působila mimo jiné pod názvy BAWAG Bank nebo LBBW Bank. Dosud ji vlastnily fyzické osoby z Ruské federace. Banka se zaměřuje na klienty z řad firem a rozvíjí nabídku pro retail. Její běžný účet NEO díky vysokému úroku pro zhodnocení celého zůstatku bez podmínek dlouhodobě patří k nejlépe hodnoceným ve své kategorii. S online službou REFIXO banka nedávno vstoupila do segmentu refinancování spotřebitelských úvěrů.

Úrok 4,61 procenta dáváme každému už na běžném účtu

Tato transakce je dalším impulsem k růstu Expobank CZ na českém trhu. Naší strategií bude využít synergií mezi oběma společnostmi a zázemí silného ryze českého vlastníka. Expobank CZ se bude dále koncentrovat zejména na oblasti retailového bankovnictví a poskytování služeb s maximálním využitím moderních technologií,” uvedl předseda představenstva Expobank CZ Petr Krumphanzl.

O bance Creditas a Expobank CZ

Garanční systém finančního trhu [GSFT] dnes upozornil klienty, kteří mají vklady u obou zmíněných institucí, že akvizice nemá v tuto chvíli žádný dopad na pojištění vkladů.

„Fyzické i právnické osoby, které mají vklady u obou bank, mohou i nadále počítat s limitem pojištění vkladů 100 000 euro na osobu a finanční instituci. Banka Creditas i Expobank CZ, a.s. totiž dle vyjádření nového vlastníka budou i nadále fungovat jako samostatné instituce,“ uvedli zástupci GSFT.

Banka Creditas patří mezi středně velké banky a její bilanční suma je aktuálně téměř 100 miliard korun. Na finančním trhu funguje více než 25 let. Od počátku za ní stojí český kapitál. Zaměřuje se hlavně na nadstandardní zhodnocení úspor pro retail, firmám nabízí na míru šité úvěry a bezkonkurenční devizové konverze. V současné době má 170 tisíc klientů. Banka je součástí investiční skupiny Creditas.

Creditas koupila úvěrovou a leasingovou společnost EkoRent

Expobank CZ je menší banka s bilanční sumou dvanáct miliard korun. Expobank CZ se k síti bankovních domů Expobank připojila po úspěšné akvizici od německé LBBW v roce 2014. Banka se v rámci své digitální transformace zaměřuje na moderní internetové bankovnictví s digitálním modelem obsluhy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here