Více než polovina českých firem již pracuje s ESG

326
s_ESG
Foto: Redakce FinTag.cz

Více než polovina českých firem aktivně pracuje s ESG strategiemi. ESG principy dokonce často úzce souvisí s podstatou jejich fungování. Alespoň to vyplývá z aktuálního průzkumu ManpowerGroup Index trhu práce.

Podle něj se pro aktivity v sociální oblasti rozhodlo 35 procent českých firem. Jde o firmy převážně v sektorech obchodu, logistiky, IT a neziskovém sektoru. Na 34 procent firem se již angažuje v péči o životní prostředí. V nich převažují společnosti z primárního sektoru a stavebnictví. Odpovědné zásady řízení uplatňuje dvanáct procent firem. Mezi ně patří firmy z oblasti financí a realit. Pouze deset procent tuzemských firem podle výsledků průzkumu principy ESG vůbec neřeší.

„Důvody, které firmy vedly k zavedení ESG se liší. 40 procent firem říká, že je jedním z důvodů tlak na snížení nákladů. 39 procent firem přiznává, že si tím snaží posílit reputaci,“ upřesňují autoři průzkumu.

Nedodržování ESG bude do budoucna problém, vědí firmy

Podle nich konkurenční výhodu v ESG dále spatřuje 27 procent firem. 26 procent firem se snaží naplnit očekávání investorů. A 23 procent firem uvádí, že důvodem zavedení ESG je naplnění hodnot organizace.

„Teprve identifikovat svoje ESG cíle a strategie plánuje 36 procent společností. 21 procent si tyto cíle a strategie stanovilo a deset procent je zahrnuje i do svého výročního reportingu,“ dodávají autoři průzkumu.

Nejen zkušenost s ESG, ale i situace na trhu práce

Aktuální ManpowerGroup Index trhu práce se zaměřil na zaměstnanost v českých firmách. Ukázalo se, že zaměstnavatelé vstupují do posledního kvartálu roku 2022 s výrazným poklesem náborového optimismu. 33 procent jich plánuje do konce roku pracovníky přijímat, 22 procent chce propouštět, 41 procent neplánuje žádné změny a 4 % „neví“.

„Optimismus na trhu práce klesá, nicméně do konce roku plánuje více firem nabírat než propouštět. […]  Výhled se nejvíce zhoršil ve velkých firmách nad 250 zaměstnanců a nejvíce plánují zaměstnavatelé nabírat v pražském regionu,“ říká generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Spoléhat na Ukrajince je snadné, ale jen to nestačí

Na jedné straně část firem podle jejích slov zvyšuje aktivitu v souvislosti s odezníváním problémů spojených s pandemií covidu, na straně druhé rostou problémy u energeticky náročných provozů.

Nejsilnější náborové aktivity podle výsledků průzkumu očekávají zaměstnavatelé v odvětví velkoobchodu a maloobchodu. Obě odvětví jsou, spolu s IT, technologiemi, komunikacemi a médii, odvětví s největším meziročním nárůstem u nás.

Porovnání organizací podle velikosti

Podle průzkumu nejoptimističtější jsou čeští zaměstnavatelé ve středně velkých organizacích s 50 až 249 zaměstnanci. Naopak velké organizace s počtem zaměstnanců nad 250 vykazují v tomto čtvrtletí nejnižší index za poslední dva roky. V této kategorii respondentů došlo k největšímu propadu náborového optimismu.

Nezaměstnanost v srpnu v Česku mírně vzrostla

V porovnání s předchozím čtvrtletím se náborový optimismus snížil ve všech třech sledovaných regionech. Přičemž v Praze je „nálada“ co do náboru nových pracovních sil o něco lepší než ve zbytku Čech a na Moravě.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here