Úrok 4,61 procenta dáváme každému už na běžném účtu

54398
urok
Ředitelka retailového bankovnictví Expobank Irena Jandíková / Foto: Expobank CZ

„Inflaci a zdražování dnes řeší každá rodina. My se lidem snažíme pomoci, jak to jen jde, a proto nabízíme atraktivní úrok už na běžném účtu,“ říká v podcastu FinTag.cz ředitelka retailového bankovnictví Expobank Irena Jandíková.

Aktualizace: Expobank CZ s účinností od úterý 12. července tohoto roku zvýšila úrokovou sazbu účtu Neo na 4,61 procent ročně. A to stejně jako dosud na úplně celý zůstatek a bez podmínek pro všechny stávající i zcela nové klienty. V době vzniku následujícího článku nabízela na Neo účtu úrok ještě ve výši 4,01 procenta.

Běžný účet Neo od Expobank aktuálně nabízí zhodnocení 4,01 procenta ročně. Patří tak mezi nejlépe úročené běžné účty na českém trhu. Účet obsadil i první místo v žebříčku čtenářské soutěže běžných účtů na serveru Finparada.cz. Přitom se nejedná o spořicí účet či termínovaný vklad, jeho vlastník má peníze kdykoli k dispozici. Účet nesvazují ani žádné limity pro výši uložených peněz či jiné podmínky, které si kladou některé jiné banky.

„Je to takový účet ´dva v jednom´. Jedná se o běžný účet, který díky svému úroku 4,01 procenta ročně docela dobře funguje i jako spořicí účet. A i pro klienty s vyššími zůstatky platí tato sazba. Nejsou tam žádné limity, kolik peněz na účtu musí být. Prostě, co je na účtu, to úročíme sazbou 4,01 procenta,“ potvrzuje v podcastu FinTag.cz Irena Jandíková.

Zájem o účet Neo ze strany klientů podle ní dlouhodobě roste. Účet si sjednávají často i klienti jiných bank. Ti ho mají jako spořicí účet a převádějí si na něj své volné finanční prostředky. Chtějí atraktivní úrok a zároveň mají své úspory rozprostřené napříč bankami. Doba, kdy lidé využívali služeb jen jedné banky, je podle Jandíkové dávno pryč.

„Spousta klientů využívá více bank. Má jednu hlavní banku, ze které směřuje a platí všechny své transakce a příkazy. Pokud ale má někdo volné finanční prostředky, které ale nehodlá investovat jiným způsobem, tak otevření účtu u jiné banky s atraktivnější nabídkou pro spoření je pro něj řešení. Zvlášť, když je založení i vedení účtu zdarma,“ vysvětluje.

Jak funguje účet „dva v jednom“

I když na tuzemském bankovním trhu stoupají, zejména u menších bank, už výrazně i úroky na spořicích účtech kvůli rychle rostoucím úrokovým sazbám České národní banky,  mnohé banky atraktivní úrok stále všelijak podmiňují. Jde například o povinné transakce platební kartou, využití investičních fondů a pak hlavně zastropování částky, k níž se váže nejvyšší nabízený úrok. Touto cestou, jak říká Irena Jandíková, Expobank ale nejde.

„Ať už u nás máte uložené tisíce či miliony, sazba je pořád jedna. Což bohužel na našem bankovním trhu není obvyklé. A účet je i bez skrytých poplatků, a i výběry z libovolných bankomatů v Česku a zahraničí u kterékoliv banky jsou bez poplatků,“ říká.

Banka přitom nerozlišuje mezi svými stávajícími a novými klienty. 4,01% úrok získá každý. Avšak i v případě Expobank není vše jen „zalité sluncem“. Banka má pouze jednu pobočku, konkrétně v Praze.

„Ano, jsme malá banka s jednou pobočkou v Praze, ale proto klientům umožňujeme zřídit si účet na našich webových stránkách,“ říká Jandíková.

Podle ní to není žádná potíž. Tvrdí, že u depozitních bankovních produktů jsou dnes online služby naprosto běžné a klientům šetří čas. Navíc jak zřízení účtu, tak i jeho zrušení je online. Banka dle jejích slov stejným způsobem nabízí termínované vklady v českých korunách, eurech a amerických dolarech. Na nich lze spořit půl roku až pět let.

„U korunového termínovaného vkladu nabízíme úrok až 4,10 % ročně. Úroky u eurových a dolarových účtů jsou už o poznání nižší, jsou pod jedno procento. Na druhou stranu zájem ze strany českých domácností je hlavně o korunové termínované vklady,“ říká.

Upozorňuje i na novinku: Klienti, kteří si od letošního 1. července zřídí termínovaný vklad IQ Maxi v českých korunách na šest měsíců, získají úrok 5,11 procenta. U vkladu na jeden rok pak 5,01% úrok. Za aktuálním zvýšením úroků stojí právě vyšší úrokové sazby ze strany ČNB. Přičemž banka v reakci na kroky ČNB zvedá od zmíněného data úročení i na svých dalších termínovaných vkladech.

I refinancování úvěrů je cesta, jak ušetřit peníze

Irena Jandíková se v podcastu FinTag.cz vyjadřuje i k úvěrům domácností. Je přesvědčena, že i české domácnosti nyní začnou mnohem více přemýšlet nad případnými úsporami za bankovní služby. Což platí pro poplatky za transakční bankovní služby i náklady za úvěry.

„Vzhledem k aktuální inflaci a zdražování začnou domácnosti mnohem více revidovat své náklady. Začne to spotřebou, ale i poplatky na všech frontách, včetně bankovních poplatků a zejména pak poplatků a úroků navázaných na úvěry,“ tvrdí.

HDP v 1. kvartále rostl. Spotřeba domácností už ale padala

I zde podle ní sehrává důležitou roli běžný účet Neo. Z něj klienti totiž hradí své splátky po sjednání refinancování spotřebitelských úvěrů do jednoho s garantovaným úrokem 4,88 procenta ročně při řádném splácení. Ještě donedávna přitom činil úrok 3,49 procenta.

„V konsolidaci úvěrů Refixo slučujeme a refinancujeme za lepších podmínek všechny typy úvěrů, které nejsou zajištěny nemovitostí. Typicky to jsou klasické splátkové úvěry, kreditní karty, kontokorenty, ale například i úvěry ze stavebního spoření nebo úvěry ze splátkového prodeje. A to od bank i od nebankovních společností,“ vysvětluje.

Refinancování ušetří tisíce i statisíce korun

Úspora při refinancování úvěrů se běžně pohybuje celkově v řádu desítek tisíc korun. Mezi klienty banky je podle Ireny Jandíkové „rekordman“, který konsolidací drahých úvěrů od nebankovních institucí u Expobank ušetřil dohromady přes 200 tisíc korun.

„Můj názor je, že české domácnosti o možnosti konsolidace svých úvěrů do jednoho už vědí. Přesto ale vidíme, že mnohé z nich se stále obávají složitosti procesu refinancování. Představa refinancování, vůbec to slovo refinancování, je pro některé natolik ´nepříjemné´, že se do konsolidace svých úvěrů raději nepouštějí. Mají z toho obavy,“ říká Irena Jandíková s dovětkem, že to je ale chyba.

I refinancování úvěrů si totiž lze dle ní dnes snadno spočítat na kalkulačce na webových stránkách banky. Po zadání potřebných údajů zájemce o refinancování okamžitě vidí svoji možnou úsporu. A i samotné sloučení úvěrů vyřídí online. Bez jakéhokoliv papírování nebo chození do pobočku.

„Má-li dlužník po ruce své úvěrové smlouvy a osobní doklady, nezabere mu online refinancování v průměru více než jedenáct minut. Refinancování ale nezíská každý. Na zájemce klademe vysoké nároky, pokud jde například o bonitu a platební morálku,“ uzavírá Irena Jandíková.

Daniel Tácha

Ing. Irena Jandíková vystudovala ekonomii a finance na Vysoké škole báňské v Ostravě. Do Expobank CZ, tehdy pod názvem Interbanka, nastoupila v roce 2002 jako specialista privátního bankovnictví. Postupně působila v bance na několika pozicích včetně vedoucích pozic. Řídila například oddělení Treasury Sales či později oddělení privátního bankovnictví. Dnes je ředitelkou privátního a individuálního bankovnictví v Expobank CZ.

Pozn. red.: Podcast s Irenou Jandíkovou byl natočen 8. června, dva dny před zveřejněním květnové 16% inflace. Tedy v době, kdy ještě činila 14,2 procenta. 

1 komentář

  1. Nikdo se nikomu nesnaží v bankovním systému pomoci. To je jen sociální reklama. Za vyšším úročením účtů může konkurence která plyne z lepšího profitu bank na finančním trhu díky zvyšujícím se sazbám ČNB.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here