Deficit státního rozpočtu jen v září stoupl o 40 miliard

310
statniho
Foto: Redakce FinTag.cz

Hospodaření státního rozpočtu skončilo na konci září deficitem ve výši 270,9 miliardy korun. Saldo se v průběhu září zhoršilo o 39,7 miliardy korun. Vyplývá to z dat Ministerstva financí ČR [MF ČR].

Příjmové straně státního rozpočtu pomáhají daňové výnosy. Ty jsou aktuálně meziročně vyšší o 15,1 procenta. Na výdajové straně stát ale zase vydává na mimořádné valorizace důchodů, dávky a sociální příspěvky.

„Schodek rozpočtu se v září prohloubil na téměř 271 miliard korun a přiblížil se tak původně navrženému schodku. A byť máme aktuálně o 55 miliard lepší výsledek než loni, je to stále schodek na míle vzdálený od mé představy ze začátku roku,“ okomentoval aktuální vývoj ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Vyčíslil i to, kam směřují mimořádné výdaje státního rozpočtu. Vládní úsporný tarif vyšel státní rozpočet jen v září na 17,4 miliardy korun. Dalších bezmála 50 miliard korun meziročně navíc si vyžádaly mimořádně valorizované důchody a další sociální dávky.

IPŘP: Energetický úsporný tarif je hrubá chyba

„Za prvních devět měsíců hospodařila vláda s deficitem téměř 271 miliard korun. Čímž se jí téměř podařilo dosáhnout na celý rok naplánovaného schodku -280 miliard korun,“ říká k aktuálním číslům hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek.

A dodává: Jen za jeden poslední měsíc se dosáhl deficit rozpočtu téměř 40 miliard korun. Což byl mimochodem stejně jako v srpnu nejhorší měsíční výsledek v historii ČR.

Jak si stály příjmy a výdaje státního rozpočtu

V průběhu září se do příjmů rozpočtu výrazně promítla splatnost čtvrtletní zálohy na daň z příjmů právnických osob [30,5 mld. Kč, +4,9 mld. Kč]. Naopak výdajová strana rozpočtu byla navýšena dvouměsíční zálohou regionálnímu školství [28,4 mld. Kč, +1,0 mld. Kč].

  • Příjmy státního rozpočtu vzrostly na konci září o 8,2 procenta [+88,9 mld. Kč]. K tomu nejvíce přispěly výnosy pojistného a daňových příjmů [+11,1 %, +104,6 mld. Kč], konkrétně především daně z přidané hodnoty a daní z příjmů právnických osob.

Rozpočet skončil v srpnu schodkem 231,1 mld. Kč

  • Celkové výdaje meziročně vzrostly o 33,5 miliardy korun [+2,4 %]. Běžné výdaje byly mírně vyšší o 20,3 miliardy korun [+1,6 %,]. Kapitálové výdaje překročily loňský stav o 13,2 mld. Kč [+13,2 %]. Nižší byly naopak výplaty protiepidemické pomoci.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, dosáhl schodek 255,6 miliardy korun. MF ČR potvrdilo, že meziroční srovnání nadále zkreslují prostředky z Evropské unie [-14,1 mld. Kč]. V září poklesly příjmy z EU o 10,8 miliardy korun [-12,1 %].

„Problémem příjmové strany není ve srovnání s plánem daňový výběr, ale pomalé čerpání peněz z fondů Evropské unie. Tam je zatím oproti plánu skluz už téměř 70 mld. korun,“ upozorňuje Petr Dufek.

Letošní rozpočet svou podobu stále hledá

V souvislosti s vývojem letošního státního rozpočtu uveďme i jeho druhou novelizaci během krátké doby. Výsledkem je stále neznámý deficit pro letošní rok. Přičemž nárůst deficitu státního rozpočtu pro letošek přidal na tempu. Schodek nebude 280 miliard korun, ale ani 330 miliard, nýbrž zřejmě 375 miliard korun.

Deficit státního rozpočtu se vládě vymyká z rukou

Důvod? Poslanci navrhli přesuny uvnitř rozpočtu zhruba za 65 miliard korun. Především opoziční poslanci chtějí přidávat peníze například na školství nebo kulturu. Peníze chtějí brát kromě jiného z vládní rozpočtové rezervy. O návrzích zákonodárci rozhodnou při závěrečném schvalování novely rozpočtu, ke kterému by mohlo dojít již tento týden.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here