Přehledně: Senátní volby ve druhém kole vyhrála ODS

261
Senatni_volby_2022
Miloš Vystrčil v objetí s Petrem Fialou. / Foto: ODS

Vítězem letošních senátních voleb se stala ODS, získala osm mandátů z 27. Šest křesel vybojovala KDU-ČSL a tři TOP 09. Za opoziční hnutí ANO uspěli ve volbách tři kandidáti. SPD ani letos nezískalo jediné místo v Senátu.

Vládní koalice má podle premiéra a předsedy ODS Petra Fialy při započtení všech podporovaných kandidátů při obměně třetiny Senátu 20 mandátů. Fiala to označil za jednoznačný úspěch. Předsedou horní komory tak bude moci zůstat občanský demokrat Miloš Vystrčil [ODS].

Vystrčil vyhrál na Jihlavsku zřejmě nejsledovanější duel voleb s Janou Nagyovou [ANO]. Ta je obžalovaná v případu kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Vystrčil v reakci na výsledky voleb ale uvedl, že zatím neví, zda bude pokračovat jako předseda Senátu, či jako řadový senátor.

Hnutí Andreje Babiše bude mít po volbách celkem pět senátorů. Vůbec poprvé ustaví vlastní stranický klub. Výsledek druhého kola senátních voleb je pro ANO zklamáním, jak řekl šéf hnutí Andrej Babiš. Podle něj sedm kandidátů v druhé senátorské volbě prohrálo jen těsně.

„Výsledek je jednoznačný. Není to pouze prohra hnutí ANO, je to osobní prohra Andreje Babiše. V těchto volbách vyhrála demokratická ČR,“ řekl k tomu Petr Fiala.

Babiš to odmítl: „Teď chtějí lidem vnutit, že jsem kandidoval. Ono to vypadá, že jediný kandidát byl Babiš. Já jsem nekandidoval.“

Jak dopadlo druhé kolo senátních voleb

Volební účast ve druhém kole voleb do Senátu byla 19,44 procenta. Proti prvnímu kolu tedy poloviční. Výsledky druhého kola senátních voleb se letos veřejnost dozvěděla nejrychleji v historii, dvě a čtvrt hodiny po uzavření volebních místností.

  • Z nezávislých kandidátů v Senátu usednou někdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a právnička Jana Zwyrtek Hamplová.
  • Senátní volby skončily neúspěchem pro opoziční hnutí SPD nebo pro klub Starostů. SPD ani letos nezískalo místo v Senátu. Jeho jediná finalistka Eva Chromcová prohrála závěrečný duel s kandidátkou ANO Věrou Procházkovou.
  • Po loňském odchodu ze Sněmovny ČSSD nezískala v letošních senátních volbách žádný mandát. Zůstává jí jediný senátor, bohumínský Petr Vícha.

Z šesti mandátů, které obhajoval klub Starostů, pak znovu získal křeslo jen Michael Canov [SLK] na Liberecku. Další finalistky Renata Chmelová [STAN] a Alena Dernerová [SD-SN] mandát neobhájily. Starostové přesto zůstanou druhou nejsilnější senátní frakcí. I s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou [navržen TOP 09], který obhájil senátorské křeslo již v prvním kole minulý týden, budou mít 20 členů.

Senát ovládá ODS a TOP 09

Z občanských demokratů zůstanou v Senátu i Zdeněk Nytra a Tomáš Jirsa. Z kandidátů ODS uspěli také Jiří Dušek, soukromá farmářka Jarmila Smotlachová, právnička Hana Kordová Marvanová a herec Tomáš Töpfer.

Frakce ODS a TOP 09 bude i díky úspěchu dvou finalistů TOP 09 Tomáše Czernina a Jana Pirka nejsilnějším klubem. Mohl by mít nejméně 32 členů. Posílit by je mohl navíc nový táborský senátor Marek Slabý [za Tábor 2020], který kandidoval s podporou koalice Spolu. Klub by podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové mohl posílit i nově zvolený senátor Jan Paparega za ProMOST.

Přehledně: Výsledky voleb do obcí a měst a Senátu

Většinu v 81členné horní komoře bude držet klub ODS a TOP 09 s klubem KDU-ČSL a nezávislí, který si udržel pozici třetí nejpočetnější frakce. Udrží si nadále 12 senátorů. Obě frakce by mohly mít dohromady až 46 členů.

Jak dopadlo ANO a KDU-ČSL

Za opoziční ANO vyhrál senátní volby vedle Procházkové i Zdeněk Matušek a již v prvním kole obhájil senátorské křeslo Ladislav Václavec. Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová přesto očekávala, že opoziční hnutí získá více senátorských mandátů. I tak považuje výsledek senátních voleb za pozitivní.

„Musíme si uvědomit, že jsme bojovali proti pěti stranám,“ uvedla.

Lidovci obhájili v senátních volbách tři mandáty, po letošních volbách zůstane v horní komoře Miluše Horská, Jaromíra Vítková a Lumír Kantor. Nově usednou za KDU-ČSL v Senátu Bohuslav Procházka, Ivana Váňová, Eva Rajchmanová a Petr Fiala, kterého veřejnost zvolila už v prvním kole.

Ve volbách uspěl vedle nezávislých kandidátek Zwyrtek Hamplové, Kovářové a Paparega za ProMOST také Martin Krska za hnutí Senátor 21.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here