EU prodlouží dočasnou ochranu uprchlíkům z Ukrajiny

960
z_ukrajiny
Foto: Pixabay.com

Ukrajinští váleční uprchlíci získají dočasnou ochranu v zemích EU na další rok, minimálně do března 2024. Zprávu již potvrdila eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová. V Česku čeká Ukrajince přeregistrace kvůli čerpání pojištění.

Dočasnou ochranu ukrajinským uprchlíkům udělují unijní země od ruské invaze na Ukrajině letos v únoru. Od té doby získalo statut dočasné ochrany v zemích EU více než čtyři miliony Ukrajinců, nejvíce v Polsku. Česko těchto víz dosud přiznalo přes 443 tisícům Ukrajinců.

Část ukrajinských uprchlíků i s dětmi skončila v SRN

To uprchlíky zařazuje do veřejného zdravotního systému a školství. Povolení, které uprchlíkům umožňuje v unijních zemích pracovat za zjednodušených podmínek a čerpat sociální dávky, úřady udělovaly na jeden rok. S ohledem na pokračující boje se v posledních týdnech ale začalo hovořit o prodloužení jejich pobytu o minimálně další rok.

„To, co jsme viděli dnes ráno, hovoří za vše. Je důležité, abychom dále přijímali lidi, kteří jsou nuceni prchat do Evropské unie,“ uvedla [10.10.] Johanssonová s odkazem na ruské ostřelování Kyjeva a dalších ukrajinských měst.

Brusel tak podle ní prodlouží platnost stávajících pravidel pro válečné běžence do března 2024. K čemuž podle komisařky není nutný souhlas členských států, které úpravě přizpůsobí své vlastní zákony.

Prodloužení dočasné ochrany značí v ČR přeregistraci

O prodloužení dočasné ochrany Ukrajincům v Česku se minulý týden na jednání sněmovního Výboru pro zdravotnictví zmínil i náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Úřady, především pak registry Ministerstva vnitra ČR [MV ČR] a zdravotní pojišťovny podle něj čeká od ledna příštího roku přeregistrace všech Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou.

„Od ledna do března projdou přeregistrací,“ uvedl náměstek Dvořáček.

Dočasnou ochranu získávají podle zákona váleční běženci na dobu jednoho roku. V souvislosti s tím se podle Dvořáčka prověří i přítomnost více než 440 tisíců Ukrajinců, kteří se u nás od počátku ruské invaze registrovali. Proces nejprve proběhne na MV ČR digitálně. Poté dojde na prověření dat u zdravotních pojišťoven.

Uprchlíci z Ukrajiny si vybírají práci kdekoli v EU

Práci v EU podle dostupných statistik zatím našlo něco přes půl milionu Ukrajinců. Unie jim chce usnadnit vyhledávání vhodných pozic, s čímž má pomoci nová internetová platforma nazvaná EU Talent Pool. Aplikace uchazeče o práci propojí se zaměstnavateli v různých zemích. Běženci na ni umístí své pracovní životopisy, ke kterým bude mít přístup přes 4 000 zaměstnavatelů, úřady práce a pracovní agentury.

Do zavedeného pilotního projektu se podle eurokomisaře pro zaměstnanost Nicolase Schmita dosud zapojilo pět zemí včetně Polska. Další by měly ještě následovat.

„Pro zaměstnavatele v EU, kteří jak víme čelí nedostatku pracovních sil v řadě odvětví a u různých dovedností, to může být významný zdroj,“ podotkl Schmit.

Vedení Evropské unie rovněž rozhodlo o zjednodušení pravidel pro uprchlíky, kteří se po udělení dočasné ochrany vrátí na Ukrajinu, kdy se ale poté opět rozhodnou vrátit do některé ze zemí EU. Nově se nebudou ze systému dočasné ochrany vyřazovat. Což jim usnadní případný návrat do unie.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here