Část ukrajinských uprchlíků i s dětmi skončila v SRN

2747
ukrajinskych
Foto: UNHCR

Nejen Česko a Polsko, ale i země jako Německo nebo Francie oslovily uprchlíky z Ukrajiny s nabídkou azylu a uplatnění se na trhu práce. Dokládají to počty ukrajinských dětí, které v nich začnou chodit do škol.

Jakkoli se v Česku registroval rekordní počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel, v přijímání azylantů z Ukrajiny nezaostávají ani další evropské země. V některých českých firmách dokonce došlo k tomu, že ti Ukrajinci, kteří v Česku pracovali již před ruskou invazí na Ukrajině, od nás odešli za lepším. Tedy do západních zemí.

„Někteří z těch zdravotníků z Ukrajiny, kteří u nás pracovali, odešli do západních zemí, protože i ty jim v důsledku války plně otevřely své pracovní trhy,“ uvedla nedávno v podcastu ZdraveZpravy.cz ředitelka Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková.

Spoluúčast na péči přijde dřív, než jsme si mysleli

K tuzemskému trhu práce uvedla, že neexistuje jednoduchý recept, jak dnes zajistit dostatečný počet zdravotních sester, lékařů a dalšího personálu do nemocnic. Naopak jde o mnoho činností a pobídek, jež se vzájemně doplňují.

„S hledáním lidí na trhu práce máme obrovské zkušenosti. Je to něco, co je náš každodenní chleba. Třeba už proto, že máme rozvojové projekty. A na jedno oddělení tak třeba potřebujete i 20 sester. A když otevíráte nové pracoviště, víte, že ho pacienti potřebují, máte smlouvu s pojišťovnou, ale je naprosto zásadní a klíčové, že tam budou pracovat kvalitní lidé a že jich budete mít dost,“ vysvětlila.

Počty ukrajinských dětí v Německu a ve Francii

Z dat německého ministerstva školství vyplývá, že se v Německu do minulého týdne registrovalo 163 253 školou povinných dětí z Ukrajiny. Nejvíce – přes 32 000 – jich hostí spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, zhruba 27 000 pak Bavorsko. Do lavic od září nastoupí spolu s jedenácti miliony německých dětí.

Německá ministryně školství Bettina Starková-Watzingerová odhadla, že počet ukrajinských žáků ještě naroste. Teprve po prázdninách začnou německé úřady u ukrajinských uprchlíků přísněji vyžadovat a kontrolovat školní docházku.

Ve Francii se spolu s dvanácti miliony domácích žáků a studentů ve školách objeví dalších 20 000 dětí z Ukrajiny. V červnu školy registrovaly asi 18 000 uprchlíků z Ukrajiny. Nejvíce  jich hlásí jihofrancouzské město Nice. V něm se do škol zapsalo 1 500 školáků. Přes tisíc ukrajinských dětí přivítají i školy a školky ve Versailles a Grenoblu.

Již od jara navštěvuje polské školy 195 tisíc ukrajinských dětí. Odhady hovoří, že nyní po prázdninách jejich počet stoupne na 400 tisíc.

„Je lepší být připraven na větší počet dětí než na menší,” uvedl náměstek polského ministra školství Tomasz Rzymkowski.

Podle něj počet ukrajinských žáků zřejmě nedosáhne horní hranice 400 000. Nejspíše skončí okolo 200 000. Je však dost možné, že takovým odhadem chlácholí polská média a především pak polské učitele. Ti dlouhodobě upozorňují, že vláda nepodnikla žádné kroky k tomu, aby polské školy děti z Ukrajiny dobře zvládly. Stává se totiž, že ve třídě je najednou stejný počet ukrajinských dětí jako těch polských. A tak je nutné vyučovat dvojjazyčné, za pomoci tlumočníka a různých aplikací.

Kolik ukrajinských dětí nastoupí do škol v Česku se neví

O tom, kolik ukrajinských dětí nastoupí po prázdninách do škol v Česku, neexistují žádné věrohodné údaje. Hovoří se o desítkách tisíc školáků. Ministr školství Vladimír Balaš [STAN] uvedl, že jich očekává asi polovinu z původně odhadovaných 130 000. To by bylo asi 65 tisíc dětí. Následně upřesnil, že se do nového školního roku v Česku zapsalo už kolem 57 000 žáků z Ukrajiny.

Některé z nich už školy navštěvovaly minulý školní rok. To poté, kdy opustily svou zemi po napadení ruskou armádou. Pro část to bude premiéra. Přesnější počty školy, samosprávy a ministerstvo školství upřesní v září. Ve většině krajů mají být kapacity škol dostatečné. Děti se v nich začlení do běžných tříd. Tam, kde je míst málo, hlavně ve středních Čechách a v Praze, vznikly speciální třídy a adaptační skupiny.

MPSV dá peníze na adaptační skupiny pro děti utečenců

Některé školy hlásily kvůli začleňování uprchlíků v uplynulém školním roce potíže s kapacitou. Zvláštní zákon v takovém případě umožnil základním školám zažádat o navýšení kapacity bez stanoviska hygieniků a stavebního úřadu až na maximum 34 žáků ve třídě.  Školkám zvýšil limit na 28 dětí. Pokud by neměly místo v běžných třídách, mohou pro ukrajinské uprchlíky vytvářet i oddělené třídy.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here