Dar tanků Leopard ukazuje na další kroky AČR

13222
Leopard
Leopard 2 A6 01 / Foto: KMW

Zástupci Ministerstva obrany ČR [MO ČR] podepsali [11.10.] s německými partnery smlouvy o dodávce 14 tanků Leopard 2A4 a vyprošťovacího vozidla Bpz3 Büchel pro Armádu ČR [AČR]. Hodnota daru činí necelé čtyři miliardy korun.

Podle MO ČR je darovaná vojenská technika ze strany Německa kompenzací pro Česko za jeho vojenskou podporu Ukrajiny. Česko už Ukrajině darovalo spolu s dalším vojenským materiálem více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M a bojových vozidel pěchoty [BVP]. Darování německých tanků Leopard současně předznamenává, jakou techniku AČR nejspíš zvolí pro modernizaci tankových sil.

„Pořízení tanků Leopard 2A4 pomůže Armádě ČR získat zkušenosti s provozováním této techniky. A tím vytvořit podmínky pro přechod na nový typ tanku odpovídající standardům NATO,“ uvedl ředitel sekce rozvoje sil MO ČR plukovník gšt. Petr Milčický.

Média spekulují o tom, že dohoda s německou stranou obsahuje i následný nákup čtyřiceti kusů nejmodernější varianty tanků Leopard L2A7. Ty vyrábí německá zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann [KMW]. Nové stroje by měly vyjít na 15 až 20 miliard korun. O jejich výrobu by se postaral český obranný průmysl ve spolupráci s KMW. Leopardy jsou dnes jediný typ sériově vyráběného tanku v Evropě. Mají ho všichni naši sousedé s výjimkou Slovenska.

Milčický nyní navíc potvrdil, že tanky T-72 M4 CZ ve výzbroji 73. tankového praporu Přáslavice zůstanou jen do té doby, než je nahradí AČR novými bojovými tanky. Pak tanky T-72 AČR čeká plánované technické zhodnocení.

Jaké jsou podmínky u darovaných tanků Leopard

Starší tanky Leopard, které jsou podle MO ČR ale plně funkční, původně pocházejí z výzbroje ozbrojených sil Švýcarska a právě i Německa. Po vyřazení je odkoupila společnost Rheinmetall.

„Ta už nyní pracuje na jejich plném zprovoznění a úpravách, které vyhoví očekávaným specifikacím Armády ČR,“ upřesnil náměstek pro řízení sekce vyzbrojování Lubor Koudelka.

Tyto úpravy podle armády zahrnuje Dohoda o dodávce tanků. Německá společnost Rheinmetall je provede v Německu.

„Tanky byly vybírány ze zásob firmy tak, aby byly v co nejlepším technickém stavu. Následně všechny stroje projdou výrobním závodem a budou uvedeny do technického stavu tak, aby byly schopny operačního nasazení. Největší úpravy budou provedeny v oblasti spojovacích prostředků, kde komunikační systém bude upraven dle potřeb Armády ČR,“ vysvětlil Petr Milčický.

Ministerstvo obrany poptalo cenu F-35 Lightning II

Podle plukovníka sekce rozvojových sil MO ČR Jána Kerdíka všechny tanky přijdou do Česka do konce příštího roku. První z nich pak ještě do konce letošního roku.

„Nejmodernější obrněné vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel, jež je namontováno na vylepšeném podvozku Leopard 2, bude dodáno do poloviny roku 2024,“ uvedl.

Součástí dodávky je kromě tanků a vyprošťovacího vozidla ještě základní sada náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele.

Součástí dohod je i výcvik českých vojáků

Podle MO ČR už tento měsíc začne první kurz řidičů ve výcvikovém středisku německé armády v Münsteru. Jde o jeden ze dvou kurzů pro osm příslušníků AČR.

„Prioritně jsou do něj vybráni ti, kteří se podílejí na přípravě řidičů, a instruktoři z vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie. Druhý kurz řidičů pak proběhne v první polovině příštího roku,“ řekl Kerdík.

Amerika darovala Česku přes 2,65 miliardy korun

Výcvikem projdou rovněž posádky. Ty jej zahájí po dodání dostatečného počtu vozidel v přáslavické posádce pod vedením takzvaného Mobilního výcvikového týmu [MTT] německé armády.

„Součástí bude výcvik v obsluze tanku s důrazem na střeleckou část a bojové použití tanku Leopard 2A4,“ doplnil Kerdík.

Souběžně se uskuteční příprava instruktorů, kteří následně nastoupí v další kurzu vedených MTT. Po absolvování povedou kurzy za podpory Mobilního výcvikového týmu.

MO ČR s Němci podepsalo čtyři dokumenty

Na daru tanků Leopard se ministryně obrany Jana Černochová [ODS] dohodla se svou německou kolegyní Christine Lambrechtovou letos v květnu. MO ČR nyní podepsalo s německou stranou celkem čtyři dokumenty Memorandum o porozumění, Implementační dohodu k výcviku a Administrativní ujednání. Dohodu o dodávce tanků s Českem podepsala firma Rheinmetall.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

Dokumenty podepsali velitel pozemních sil generálmajor Ladislav Jung, ředitel sekce logistiky MO ČR plukovník Robert Bielený. Za německou stranu smlouvy signoval národní ředitel pro vyzbrojování viceadmirál Carsten Stawitzki a za firmu Rheinmetall předseda představenstva divize taktických vozidel Björn Bernhard spolu s viceprezidentem divize prodeje Oliverem Mittelsdorfem.

–DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Až bude těch 14Leopardů bojeschopných v AČR, tak proč neposlat 14 T72 Ukrajině,
    tam budou užitečnější i když to bude až v r. 2024….

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here