Zvýšíme daně a snížíme výdaje, říká britský ministr Hunt

475
britsky_ministr
Jeremy Hunt / Foto: The Conservative Party

Nový britský ministr financí Jeremy Hunt mluví jasnou řečí: „Některé daně vzrostou, zatímco některé vládní výdaje budou muset klesnout.“ Konzervativec Hunt je čtvrtý ministr financí za poslední čtyři měsíce.

O nutnosti zvednout daně a osekat výdaje státu, Jeremy Hunt promluvil v BBC po svém jmenování do funkce. A to navzdory tomu, že jeho předchůdce Kwasi Kwarteng za podpory premiérky Liz Trussové ještě před pár dny nabízel docela jinou cestu. A to snížení daní a rychlý hospodářský růst.

„Daně neklesnou o tolik, jak lidé doufali, a některé daně se budou muset zvýšit,” řekl na konci týdne Jeremy Hunt v pořadu BBC Radia 4 Today Programme.

O plánu svého předchůdce hovoří spíše s lítostí. Špatný nebyl, podle jeho názoru ale předběhl dobu. O podpoře plánu ze strany premiérky pak mluví jako o omylu. Naopak tvrdí, že “obtížná rozhodnutí, která vláda musí udělat, udělá”. Připouští škrty ve zdravotnictví, odmítá ale vyloučit další navyšování výdajů na armádu. Co se týče daňových změn, které prosazoval jeho předchůdce spolu s britskou premiérkou Trussovou, za hlavní chybu označil návrh na snížení daně pro bohaté. Když, jak říká, „oběti nyní musí přinést všichni.“

„Požádám všechna ministerstva, aby našla úspory i cesty, jak efektivněji hospodařit s veřejnými financemi,” dodává Hunt.

Na otázku, proč se rozhodl přijmout funkci ministra financí v době, kdy je právě kvůli ekonomice ohrožena pozice samotné premiérky Liz Trussové, uvádí: „Vzal jsem tuhle práci, protože i přes všechna ta těžká rozhodnutí, která nás čekají, mám dlouhodobě v naší zemi neuvěřitelnou důvěru.”

„Chci ukázat světu, že máme plán, který se finančně rentuje,“ vysvětlil v pořadu BBC Radia 4 Today Programme.

Británie hledá recept na potíže překotným způsobem

Britská premiérka Liz Trussová Hunta jmenovala do funkce tento týden. Nahradila jím Kwasiho Kwartenga. S ním chtěla prosadit změny ve fiskální politice, s nimiž ale neuspěla. Její takzvaný „minirozpočet“, který navrhoval snížení daní a sázel na rychlý hospodářský růst, nepřijala opozice, ale ani finanční trhy. Britská centrální banka pár dnů po jeho zveřejnění [23.9.] dokonce intervenovala ve prospěch britských státních dluhopisů.

„Mnoho britských penzijních fondů stálo jen několik hodin před krachem,“ uvedla Bank of England podle serveru CNBC ve zprávě určené britským zákonodárcům.

Důvod byl masivní výprodej britských státních dluhopisů, jichž se investoři začali ve velkém zbavovat. Volatilita na trzích, propad kurzu libry a kritika opozice i stranických kolegů donutila Trussovou k výměně ministra a změně plánů. Premiérka ustoupila především od návrhu na snížení daní pro firmy a nejbohatší skupiny obyvatel. Ti platí 45procentní daň z příjmů, pokud mají příjem nad 150 000 liber ročně [4,244 mil. Kč].

Shell prchá z Nizozemska do Británie kvůli daním a aktivistům

Nově také odložila jednoprocentní snížení daně z příjmů pro firmy. Čímž de facto prohrála souboj s Rishi Sunakem, ministrem financí v bývalé vládě Borise Johnsona a kandidátem na premiéra, který naopak prosazoval navýšení daně z příjmů firem z 19 na 25 procent. Proti čemuž Trussová bojovala a stavěla kampaň v boji o pozici premiérky. Není bez zajímavosti, že Jeremy Hunt v tomto souboji podporoval Rishi Sunaka, nikoli Liz Trussovou.

Kdo je nový britský ministr financí Jeremy Hunt

Jeremy Richard Streynsham Hunt [1966] je ostřílený britský politik za Konzervativní stranu. Vystudoval filozofii, politologii a ekonomii na prestižní Oxfordské univerzitě. Od roku 2005 působí jako poslanec Dolní sněmovny Spojeného království. Členem britské vlády byl již v první vládě Davida Camerona. V ní působil jako ministr kultury, médií a sportu. Organizoval olympijské hry v Londýně.

Od roku 2012 působil jako ministr zdravotnictví. Ve funkci ministra zdravotnictví pokračoval i ve druhé vládě Davida Camerona a v první a druhé vládě Theresy Mayové. V úřadu sloužil „neuvěřitelných“ šest let. To je úspěch, byť podle mnohých neziskových organizací to byl právě Hunt, kdo britské zdravotnictví zruinoval. Během brexitového referenda se Hunt stavěl proti vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

Boris Johnson: Máme zpět kontrolu nad našimi zákony i osudem

Přesto v roce 2018 nastoupil jako ministr zahraničí do vlády Borise Johnsona. Nyní se stává ministrem ve vláda Liz Trussové. Jeho předchůdce Kwasi Kwarteng vydržel ve funkci pouhých 38 dnů. K jeho osudu Hunt uvedl.

„Snaha o růst ekonomiky je správná. Více lidí získá dobrou práci, vzniknou nové prosperující podniky, stát zajistí špičkové veřejné služby. Problém ale je, že jsme na to šli příliš rychle a příliš odvážně,“ řekl s tím, že i jeho cílem je ekonomický růst.

Také ale dodal, že vládu čekají velmi obtížná rozhodnutí jak ohledně výdajů, tak daní, aby přestalo další zadlužování.

„Nastavím jasné a robustní plány, které zajistí, že vládní výdaje budou co nejúčinnější. Zajistím, že peníze daňových poplatníků budou vynaloženy dobře. A že budeme mít přísnou kontrolu nad našimi veřejnými financemi,“ řekl v této souvislosti Jeremy Hunt.

Otázka je, zda se mu to podaří. Premiérské křeslo Liz Trussové je totiž velice nejisté. Dokonce již konzervativní poslanci tvrdí, že jmenováním Hunta ukázala, že věci nedrží pevně ve svých rukou.

–DNA–

Aktualizace: Britská vláda zruší téměř všechny plánované daňové škrty, které před třemi týdny představil kabinet konzervativní premiérky Liz Trussové a které znepokojily trhy. Oznámil to dnes [17.10.] nový britský ministr financí Jeremy Hunt. Libra po jeho oznámení dále pokračovala v růstu vůči dolaru, po 12:20 SELČ si připisovala 1,2 procenta na 1,1306 USD. Výnosy vládních dluhopisů naopak dále oslabují.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here