Boris Johnson: Máme zpět kontrolu nad našimi zákony i osudem

226

Zástupci EU a Velké Británie se o Štědrém dnu dohodli na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. Uzavření obchodní dohody, kterou ještě musí schválit Evropský a britský parlament, oznámili britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová.

Zástupci Británie uvedli, že se jedná o „těsnou“ dohodu. Podle analytiků Evropský parlament [EP] dohodu nestihne schválit do konce roku. To znamená, že její uplatňování bude do doby schválení EP prozatímní.

„Dohoda s našimi přáteli a partnery v EU zajišťuje jistotu pro podniky, cestovatele a všechny investory v naší zemi od 1. ledna,“ uvedl britský premiér Boris Johnson.

„Vzali jsme si zpět kontrolu nad našimi zákony a naším osudem,“ zdůraznil ve svém vánočním poselství britský premiér.

Alter Eko: Hlas Londýna bude v Bruselu chybět

Boris Johnson dále uvedl, že Británie zůstává kulturně, emocionálně, historicky, strategicky a geologicky součástí Evropy. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová řekla, že dohoda je „férová“ a „vyvážená“, a nyní je „čas obrátit stránku a dívat se do budoucnosti“.

„Spojené království zůstává důvěryhodným partnerem,“ dodala.

Dohoda přichází čtyři a půl roku poté, kdy Spojené království hlasovalo pro odchod z EU. Britská vláda na svých stránkách již zveřejnila klíčové body dohody. Hlavní britský obchodní vyjednavač Lord Frost uvedl, že celý dokument se skládá z přibližně 1 500 stran, včetně cca jednoho tisíce stran příloh a poznámek pod čarou.

Johnson zvládl brexit. Ekonomové dohodu vítají

Shodu vítají nejen evropští politici, ale i ekonomové. Dosavadní nejistota byla podle nich pro podnikatele problém.

„Dotažení dohody je v každém případě dobrou zprávou z hlediska české ekonomiky. Pokud by dotažena nebyla, tak třeba ti z Čechů, kteří rádi nakupují v obchodech Marks&Spencer, by si ze dne na den, po letošním Silvestru, připlatili ze stejné zboží až o desítky procent víc,” uvedl hlavní analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

S problémy by se podle něj po Novém roce potýkali hlavně čeští vývozci.

„Británie je po Francii druhým největším odbytištěm českého exportu mezi zeměmi, se kterými ČR přímo nesousedí. Celkově je pátou nejvýznamnější exportní destinací, přičemž v nedávné době z hlediska svého významu v tomto ohledu přechodně předčila právě i zmíněnou Francii,” podotkl Kovanda.

V běžných letech, která nejsou poznamenána koronavirovou krizí, se podle něj do Británie z Česka ročně vyveze zboží za více než 200 miliard korun. Uvedl, že kromě firem z automobilového průmyslu se na ostrovy ČR vyváží také třeba cukrovinky.

„Například holešovský závod Nestlé vyveze do Británie ročně zhruba 3500 tun želatinových bonbonů. Pokud by jednání mezi Londýnem a Bruselem skončila nezdarem, kvůli zavedenému clu byly by holešovské želatinové bonbony v Británii od ledna příštího roku až o třetinu dražší než teď. Takže by tam o ně dramaticky klesl zájem,” dodal.

TON založil kvůli brexitu dceřinou firmu v Británii

Hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň dnes řekl, že pro Česko jako průmyslovou zemi je důležitá především dohoda o průmyslu. Neobává se ani oznámení týkající se školství. Tedy, kdy se Británie nebude účastnit evropských programů pro studenty: „Zdá se, že českým studentům se ztíží výměnné semestrální pobyty na britských univerzitách. Británie patrně vystupuje z programu Erasmus. Ale i to může mít pozitivní část. Namísto půlročních pobytů tam o to více českých studentů možná odjede na celé studium.”

Na vzájemný obchod mezi EU a Británii bude podle něj mít nicméně vliv takzvané mimocelní ochranářství. To je nárůst počtu formulářů, hlášení a administrativy.

„Zatímco evropské papírování je vyhlášené a čeští dovozci s ním budou muset počítat hned od ledna. Britské papírování pro české vývozce bude jednodušší a zavede se zřejmě až někdy v létě,” dodal.

Na vyšší náklady a papírování upozornil také Luděk Procházka, ředitel společnosti Gerlach, která je největší český poskytovatel celních služeb.

„Všem vývozcům i dovozcům od ledna přibude povinnost předkládat celní prohlášení. Postupně se také změní označování výrobků pro britský trh. Návrat hranic přinese zdržení na přechodech, které prodlouží a prodraží přepravu,” uvedl.

Podoba vzájemných vztahů se bude hledat

Dojednání dohody mezi EU a Británií o podobě dalších vztahů je dobrá zpráva i podle Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR]. Jisté překážky v obchodu ale vzniknou, uvedl svaz v tiskové zprávě. Obchod podle svazu vesměs nebude zatížen celními poplatky a kvótami. Firmy ale budou mít na obou stranách srovnatelné podmínky bez nekalé konkurence.

„Uzavřením dohody se podařilo stvrdit, že i přes odchod Velké Británie z Evropské unie a přes odlišné vyjednávací pozice obou aktérů existuje oboustranný zájem na udržení dlouhodobě budovaných vztahů,” uvedl ředitel sekce mezinárodních vztahů svazu Lukáš Martin.

Výměnu zboží s Británií zatíží od ledna nová administrativa

Obchodní vztahy se podle něho zásadně nenaruší. A ani se neomezí dodávky zboží oběma směry. Na druhou stranu podle něj dohoda neznamená stejný režim obchodu mezi EU a Británií jako doposud. Vzniknou určité administrativní a technické překážky.

„I zboží s nulovým clem je třeba deklarovat a odbavit, složitější bude obchod s produkty podléhajícími fytosanitární regulaci i uznávání různých certifikací a standardů,” vyjmenoval.

Český export do Británie může podle Lukáše v konečném důsledku zdražit. Dopady očekává také na přeshraniční poskytování služeb a pohyb pracovníků. Dobrá zpráva je, že aktuálně došlo i k řešení zavřených hranic Británie s Francií kvůli mutaci koronaviru. Francie začala odbavovat uvízlé kamiony na hranicích. To je, že testuje jejich řidiče a pouští je dále. Což potvrdil i Boris Johnson ve svém vánočním poselství.

–RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here