Výzvu v rámci dočasného rámce MPO plánuje v listopadu

300
MPO
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vláda rozšířila okruh firem, jež získají peníze z programu na zvýšené náklady na energie. Původně z programu o podporu žádaly firmy ze zemědělství, rybářství, lesnictví a zpracovatelského průmyslu. MPO plánuje první výzvu na listopad.

Alokace programu činí 30 miliard korun. Podpůrný program umožňuje takzvaný Dočasný krizový rámec Evropské komise [EK]. Je tady ale problém. Česká republika stále nemá vyjednanou notifikaci Dočasného krizového rámce s EK. A to přesto, že na nutnost notifikace podpory dlouhodobě upozorňují zástupci tuzemských firem.

Tak dlouho vláda dočasný rámec odmítala, až ho přijala

Vedení Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO] je ujišťuje, že nyní intenzivně komunikuje s EK o prenotifikaci. Cílem úřadu je co nejrychlejší rozhodnutí ze strany EK, aby mohl první dotační výzvu s konkrétními parametry vypsat v první půlce listopadu.

Vláda změnila parametry programu

„Rozšířili jsme sektorové vymezení programu na všechny sektory hospodářství České republiky. Do nynějška to bylo jen na zemědělství, rybářství, lesnictví a zpracovatelský průmysl,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN].

Podle jeho slov vláda zpřesnila a zlepšila podmínky pro zvláště energeticky náročné podniky. To znamená podniky, u kterých náklady na energie přesáhnou tři procenta hodnoty jejich obratu.

Pokud obrat firmy v rámci činností uvedených v příloze I tvoří více než 50 procent celkového obratu podniku za rok 2021, uplatní se podpora na úrovni 70 procent způsobilých nákladů, maximálně 80 procent provozních ztrát podniku. A to na všechny činnosti podniku, nikoli pouze na vymezené druhy činností, jak tomu bylo původně.

Potravináři vyzvali vládu, aby přidala v řešení energií

Větší částky podpory od 45 do 200 milionů korun budou moci při splnění dalších podmínek žádat energeticky náročné podniky. Do částky podpory 45 milionů korun tyto omezující podmínky v souladu s Dočasným krizovým rámcem stát neuplatní.

„Mezi sektory, které nebudou z programu podporovány, patří ty, u kterých se uvažuje o zavedení daně z neočekávaných zisků a podniky spadající do kategorie zákazníků se zastropovanými cenami elektřiny a plynu,“ uvedlo MPO ČR.

MPO doplní program o program EGAP Plus

MPO dále uvedlo, že na základě jiné části Dočasného krizového rámce EK připravuje program „EGAP Plus“. V něm Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP] poskytne záruky za nové individuální úvěry podnikatelským subjektům na provozní kapitál a investice. Státní rozpočet na program letos počítá s částkou 500 milionů korun. Ty umožní vystavení záruk podle MPO v objemu 6,25 miliardy korun.

„Návrh novely zákona je v současné době v legislativním procesu,“ uvádí MPO.

Vláda slíbila firmám kompenzace i úvěry

Na pomoc větším firmám s energeticky náročným provozem úřad připravil kompenzace nepřímých nákladů na emisní povolenky. Na kompenzacích za rok 2021 by stát měl celkově vyplatit 772 milionů korun. S podporou resort počítá i v příštím roce. Stát také od letošního října do konce příštího roku odpouští firmám a domácnostem poplatky za podporované zdroje energií, zdůraznili zástupci MPO.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here