Potravináři vyzvali vládu, aby přidala v řešení energií

214
potravinari
Foto: Pixabay.com

Potravinářská komora České republiky [PK ČR] znovu vyzvala vládu, aby se zabývala dopady vysokých cen energií do potravinářského sektoru. Potravináři tvrdí, že situace je kritická a velkou částí se podílí na zdražování potravin.

Zástupci komory se svou výzvou obrátili otevřeným dopisem přímo na předsedu vlády Petra Fialu [ODS] a zodpovědná ministerstva. Mezi signatáři dopisu je Svaz pekařů a cukrářů, Český svaz zpracovatelů masa, Českomoravský svaz mlékárenský, Svaz výrobců nealkoholických nápojů, Českomoravský cukrovarnický spolek a další.

„Situace v potravinářském oboru je kritická. Což vidíme každý den na stále se zvyšujících cenách potravin,“ stojí v otevřeném dopise PK ČR.

Česko má nejvyšší daň na potraviny v Evropě

Potravináři uvádějí, že vláda sice zastropovala ceny elektřiny a plynu pro malé a střední podniky, ale kompenzace pro velké firmy jsou naprosto nedostatečné. Otázka pak podle nich zní, zda podpor vlády nepřichází pro mnohé výrobce až příliš pozdě. A zda by nemělo zastropovaní cen nižší. V případě domácností jsou například stropy 20 až 30 procent pod současnými cenami energií.

Chceme efektivní národní řešení, žádá PK ČR

Podle PK ČR jsou současné kompenzace zvýšených nákladů na energie ve výši 30 procent zvýšených nákladů pro velké podniky naprosto neefektivní. Dočasný krizový rámec na podporu velkých podniků je pak podle nich pro většinu potravinářských firem nepoužitelný. A to kvůli tomu, že věnuje pozornost převážně energeticky náročným oborům.

„Do této kategorie většina potravinářských podniků nespadá a nastavení podpor je pro ostatní natolik omezující, že pro ně prakticky žádná podpora nezbývá,“ uvádějí potravináři v dopise premiérovi a zodpovědným ministerstvům.

Vláda zastropovala ceny energií pro domácnosti i stát

„Žádáme Vládu České republiky, aby věnovala maximální pozornost nejen celoevropskému řešení, kterým je především zastropování cen energií i pro velké podniky, ale i celkovému snížení výše zastropování ceny plynu a elektřiny. Aby přijala opatření i na národní úrovni pro všechny potravinářské a zpracovatelské podniky bez rozdílu velikosti,“ dál uvádějí potravináři ve svém dopise.

Podle nich je to jediný účinný nástroj, jak zastaví současnou energetickou krizi. Apelují proto na zainteresovaná ministerstva, aby v rámci českého předsednictví připravila takové řešení, kdy podpora pro velké podniky bude ve všech evropských zemích srovnatelná. A nebyly by diskriminovány a znevýhodněny země, které nemají tak silné národní rozpočty.

Hledejme komplexní řešení, apelují potravináři

Výrobci potravin dále uvedli, že si uvědomují, v jak složité době se nyní nacházíme, a nabídli vládě odbornou součinnost pro hledání dostupných řešení. Současně sami, jak tvrdí, individuálně vyhledávají možnosti, jak ušetřit energie a výrobu zefektivnit. Podle nich jim stát ale musí pomoci s investicemi do nových nízkoenergetických technologií.

Supermarkety prodávají už i potraviny na splátky

„Pomocí pro malé a střední firmy je určitě také podpora určená pro snížení jistiny úvěru. Ta jim pomáhá zvládat současnou mimořádně obtížnou situaci. Jako Potravinářská komora ČR doufáme, že tato podpora bude pokračovat i v příštím roce. Zájem mezi firmami je enormní,“ uzavírají potravináři.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here