Ford Fiesta podle britských médií skončí už příští rok

257
Ford_Fiesta
Foto: Ford UK

Britská média spekulují o konci výroby a prodeje jednoho z nejoblíbenějších vozů v Británii. Jím je Ford Fiesta. Jako první s informací přišel britský deník The Sun. Uvedl, že automobilka stáhne Fiestu z prodeje nejspíš už v polovině příštího roku.

The Sun ve svém článku PARTY’S OVER: Ford Fiesta – the most popular car in Britain – to be axed after 46 years and 4.8m sales přitom odkazuje i na ukončení prodejů modelu Ford Mondeo, které se nyní prodává v USA a Číně. V roce 2025 podle deníku Ford ukončí výrobu ještě modelu Focus.

„Ford se mění a my hledáme všechny možnosti nabídky plně elektrických vozidel,” odvolává se britský deník na mluvčího Fordu.

Cituje i insidera obeznámeného se situací, podle kterého se automobilka Ford chystá k „resetu portfolia svých vozů.“ Podle něj Ford ke změnám vede sílící zájem o malé SUV a elektromobily.

„Šéfové Fordu se zaměřují na čistě elektrickou budoucnost a do roku 2024 slíbili čtyři zcela nová auta na baterie a pět dodávek. Budou to Mustang mach-e, Puma EV a dva crossovery střední velikosti, ale nic ve tvaru Fiesty. Transit už má elektrickou verzi a brzy následuje menší E-Transit Custom,“ uvádí The Sun.

Malá naděje pro Fiestu tu ještě zůstává

The Sun uvádí, že Fiestu Ford stáhne z prodeje zřejmě již v půlce příštího roku. A to přesto, že jde o jeden z jeho nejúspěšnějších modelů. Za 46 let [1976] automobilka vyrobila více než 20 milionů Fiest. Jen v Británii jich prodala bezmála pět milionů kusů. Fiesta tak předstihla na britských ostrovech v prodejích velice oblíbený vůz Ford Cortina, kterých automobilka v Británii od roku 1962 prodala celkem 4,3 milionu kusů.

Deník The Sun přesto spekuluje o další možnosti, kterou by mohla být finální benzinová verze Fiesty. Tu by automobilka nabízela do roku 2030, kdy ze strany Evropské komise dojde k omezení výroby benzinových a naftových vozidel.

EU podmínila osud spalovacích motorů syntetickými palivy

„Jisté to ale není. Již nyní běží jednání o tom, zda Fiesta uvolní místo ´novému´ modelu. Ano, Fiesta byla milovanou ikonou a věrným přítelem pro miliony řidičů, ale vkus se mění. Lidé chtějí vysoce výkonné crossovery. A my hrajeme, abychom vyhráli,” cituje insidera deník The Sun.

Pozornost Fiestě britská média věnují už kvůli tomu, že v Británii patří k populárním autům. A také s v zemi jeden čas i vyráběla. Dnešní modely už se ale vyrábí v německém Kolíně nad Rýnem.

Fiesta se stala téma i pro BBC

Osud Fiesty nenechal klidnou ani britskou BBC. Ta v článku Ford Fiesta car set to be discontinued as model scrapped uvádí, že zástupci Fordu vyjasní situaci kolem Fiesty v nejbližších dnech. Kloní se k verzi deníku, tedy, že Fiesta skončí v půlce roku 2023.

„Vedoucí pracovníci Fordu před oznámením jednají s prodejci, dodavateli a zaměstnanci,“ tvrdí BBC.

Americký Ford Motor dostal německou vládu do úzkých

BBC dále upozorňuje, že Fiestu mají britští motoristé stále v oblibě. Letos v září platila stále za šestý nejprodávanější nový vůz ve Spojeném království s 4 570 registracemi.

„Vzhledem k tomu, že se blíží britský zákaz nových benzinových a naftových vozů v roce 2030, ale pozorovatelé předpokládají, že Fiestu nahradí menší hybridní SUV Puma. Že se ujme vedení v portfoliu automobilky jako cenově dostupnější varianta. Navíc Ford se stále více zaměřuje na design,“ podotýká BBC.

BBC argumentuje i rozhodnutím automobilky odejít od modelu Focus, respektive nepočítat v jeho případě – stejně jako u Fiesty – s jeho elektrickou verzí. Sama automobilka takové spekulace zatím nekomentuje.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here