ČNB sazby nezměnila. Příští rok očekává -0,7% HDP 

270
sazby
Foto: Redakce FinTag.cz

Bankovní rada České národní banky [ČNB] na svém dnešním [3.11.] jednání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Bankovní rada současně potvrdila, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

I po dnešním jednání bankovní rady České národní banky zůstává dvoutýdenní repo sazba [2T repo sazba] na sedmi procentech. Diskontní sazba činí šest procent a lombardní sazba osm procent. Ve své zprávě to potvrdila ČNB.

„Na korunovém trhu byl dnešní den ve znamení čekání na výsledek jednání bankovní rady ČNB. Do zveřejnění výsledku měla koruna tendenci mírně oslabovat a posunovat se směrem k 24,55 CZK/EUR. Po oznámení výsledku jednání, že se úrokové sazby nemění a ČNB pokračuje ve využívání devizových intervencí jako nástroje ke snížení kurzové volatility, koruna posílila k 24,46 CZK/EUR,“ komentuje rozhodnutí bankovní rady hlavní ekonom Komerční banky [KB] Jan Vejmělek.

Podle jeho slov ani následná tisková konference guvernéra Aleše Michla „na věci“ nic nezměnila. Hlasování zůstalo stejné jako v září. Dva členové hlasovali pro růst sazeb o 75 bodů, pět bylo pro zachování současné výše.

„Část trhu, zahraniční instituce, nicméně očekávala mírný růst sazeb o 25-50 bodů,“ říká analytik České spořitelny Jiří Polanský.

ČNB představila novou prognózu i čas pro nižší sazby

ČNB představila novou prognózu, která obsahuje nejprve růst tržních sazeb následovaný jejich poklesem ve druhém čtvrtletí příštího roku. Důležité je přehodnocení vývoje hrubého domácího produktu [HDP] pro příští rok. ČNB očekává pokles za celý rok o 0,7 procenta. Letos čeká růst HDP o 2,2 procenta. V předchozí srpnové prognóze banka letos počítala s růstem o 2,3 procenta a příští rok o 1,1 procenta.

„Rizika zůstávají velmi vysoká a to oboustranně. Pokud by například došlo ke značnému útlumu globální ekonomiky, může začít ČNB snižovat sazby již v květnu,“ myslí si Polanský.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí rostla o 1,6 %

ČNB snížila odhad inflace, letos podle ní vystoupá na průměrných 15,8 procenta. V srpnu odhadovala její růst na 16,5 procenta. V příštím roce ČNB počítá s poklesem spotřebitelských cen na 9,1 procenta, v srpnu odhadovala snížení na 9,5 procenta.

Dnešní zasedání je třetí zasedání bankovní rady za sebou, na kterém ponechala základní úrokové beze změny. Naposledy sazby vzrostly v červnu letošního roku, těsně před personální obměnou v bankovní radě, kterou opustili hned tři členové. Ti v předchozím období hlasovali právě pro zpřísňování měnové politiky.

„Bankovní rada dnes také zopakovala, že hodlá „nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny“. To lze v žargonu ČNB chápat jako vůli nadále držet korunu uměle silnější, než by odpovídalo názoru devizového trhu. Právě kurz koruny na tuto informaci reagoval posílením, což zřejmě reflektuje skutečnost, že část trhu spekulovala na ukončení režimu intervencí, což se nepotvrdilo,“ tvrdí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Intervence ČNB stojí majlant. Dávají ale smysl?

Podle něj nová prognóza ČNB ukazuje na ještě slabší potřebu utahování měnových podmínek než ta předchozí.

„Předpokládáme tak, že české sazby již svého vrcholu dosáhly. A příští pohyb bude směrem dolů,“ tipuje.

Jsou tu ale rizika

„Bankovní rada ČNB podle očekávání opět ponechala základní úrokovou sazbu na 7 procentech a potvrdila tak, že v současnosti preferuje především stabilitu sazeb,“ komentuje dnešní rozhodnutí obchodní ředitel finanční společnosti Ebury Tomáš Kudla.

Podle něj trhy rozhodnutí očekávaly. Na druhé straně ale rostou obavy, že dlouhodobá stabilita tuzemských sazeb může výhledově posilovat tlak na oslabení české měny.

„Evropská centrální banka bude pravděpodobně v dalších měsících nadále výrazně zvyšovat své úrokové sazby. ČNB tak brzy může stát před rozhodnutím, zda v rámci boje proti inflaci své úrokové sazby mírně zvýšit. Případně jestli obranu koruny nastavit na nižší hodnoty než dosud,“ tvrdí Kudla.

ČNB bude nyní intervenovat, co to půjde

Kombinace vyšších sazeb v eurozóně a tenčících se devizových rezerv [ČNB] podle něj postupně povede k většímu tlaku spekulativního kapitálu. A pokud by byla ČNB donucena ukončit devizové intervence předčasně, mohlo by to vést ke skokovému oslabení koruny.

„V takovém případě by se tedy ČNB pravděpodobně dalšímu zvyšování sazeb stejně nevyhnula,“ uzavírá.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here