Zeman vetoval novelu letošního rozpočtu

439
Zeman
Foto: Tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Vadí mu, že příjmy jsou nižší, než by mohly být, pokud by byla nejprve přijata novela zákona o daních z příjmů.

Zeman to uvedl v dopise, který poslal předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové [TOP 09]. Na webu Pražského hradu to dnes [3.11.] potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Důvodem mého veta je skutečnost, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být, pokud by předložené novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022 předcházela novela zákona o daních z příjmů,“ napsal Zeman.

Zákon na základě čl. 50 odst. 1 Ústavy České republiky tak vrátil Poslanecké sněmovně k dalšímu projednání. Rozpočet podle něj vychází ze snížené daňové sazby u příjmů fyzických osob, čímž vzniká rozpočtový výpadek ve výši 90 miliard korun.

Deficit letošní rozpočtu atakuje hranici 400 miliard

„Přitom se při zrušení superhrubé mzdy předpokládalo, že zmíněná daňová sazba bude vrácena na původní úroveň. Tento veřejný závazek předkladatel uvedl v odůvodnění k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní,“ dodal Zeman.

Zeman akcentoval dočasnost u superhrubé mzdy

V roce 2020 Sněmovna schválila návrh tehdejší vlády Andreje Babiše [ANO] na zrušení superhrubé mzdy [pro hlasovalo ANO, ODS a SPD, pozn. red.]. Premiér tehdy Zemanovi slíbil, že zákon po dvou letech změní.

„My jsme to udělali, abychom lidem pomohli. […] A kde skončily ty peníze? Skončily v úsporách. A ti lidé mají na to, aby zdolávali teď tu inflaci,“ uvedl před několika dny v této souvislosti Andrej Babiš.

Analytik: Daně musí jít nahoru, jinak přijde bankrot

Letošní hledání konečného schodku státního rozpočtu se vyvíjí postupně. Sněmovna 18. října schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 280 miliard na 375 miliard korun. Přičemž vláda původně navrhla navýšení rozpočtu i jeho schodku o 50 miliard na 330 miliard korun. Poslanci ale schválili dva koaliční návrhy, které zvýšily výdaje i schodek o dalších 45 miliard korun.

–ČTK/RED–

Aktualizace: Sněmovna 15.11. hlasy poslanců vládní koalice přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana a stvrdila novelu letošního státního rozpočtu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here