Nad Tatrou sa blýska. Slovensko nejspíš čekají předčasné volby

464
Slovensko
Slovenský ministr financí a předseda OLaNO Igor Matovič podle slovenských médií vytrhl svou již podepsanou demisi vedoucímu prezidentské kanceláře přímo z rukou. Matovič to popřel. / Foto: OLaNo

Slovensko nejspíš míří k předčasným volbám. Slovenská sněmovna včera [15.12.] vyslovila nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera [OLaNO]. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že vládu odvolá tento pátek. 

Současně ji pověří dočasným výkonem funkce v omezeném rozsahu. Podle slovenské ústavy dosluhující kabinet zůstane v úřadu až do jmenování nové vlády. Povládne s omezenými pravomocemi. A některá rozhodnutí předem odsouhlasí prezidentka.

Čaputová se již včera sešla s dočasným premiérem Hegerem a šéfem vládního hnutí Jsme rodina a předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem. Ten se vyslovil pro vyhlášení předčasných voleb. Prezidentskou kancelář včera navštívil i slovenský ministr financí a předseda OLaNO Igor Matovič. Přišel s demisí, kterou ale nepodal.

„Igor Matovič dnes podvečer prišiel doručiť do prezidentskej kancelárie demisiu. Pred zamestnancami kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu kancelárie Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do kancelárie prezidentky,“ uvedla na svém FB profilu Zuzana Čaputová.

Právě Matovič je v poslední době pod největším tlakem vzhledem ke zhoršující se ekonomické situaci. Prohrál také bitvu s odbory ve zdravotnictví, které hrozily hromadnými výpověďmi lékařů. To, pokud jim vláda nepřidá peníze. Slovenská vláda jim nakonec peníze přidala. Postup lékařů Matovič označil za amorální hyenismus. Za což sklidil silnou kritiku.

Zdravotníci ve slovenských nemocnicích dostanou 5 000 eur

Již v září požadovali čtyři ministři z někdejší vládní strany Svoboda a Solidarita [SaS], kteří podali demisi, aby předseda OLaNO a ministr financí Igor Matovič z kabinetu odešel. SaS a Matovič jsou dlouhodobě ve sporu. Matovič přitom již letos v dubnu rezignoval na funkci premiéra právě kvůli tlaku SaS a nejmenší vládní strany Za lidi. Ve funkci ho nahradil Eduard Heger, Matovič se posunul na pozici ministra financí. V čele strany ale zůstal.

Slovensko čekají předčasné volby

Pro nedůvěru vládě včera hlasovalo 78 z přítomných 102 poslanců. Potřebný souhlas činí 76 zákonodárců ve 150členné sněmovně. Téměř všichni poslanci nejsilnějšího vládního hnutí OLaNO, v jehož předsednictví je i premiér Heger, se hlasování nezúčastnili. Proti vládě se ale postavili tři poslanci, kteří před hlasováním vystoupili z Kollárova vládního hnutí Jsme rodina.

Pro předčasné volby v květnu či červnu příštího roku se nevyslovil jen Kollár, ale i šéfové opozičních stran Směr-sociální demokracie [Směr-SD] a Hlas-sociální demokracie [Hlas-SD]. Naopak proti vystoupila bývalá vládní strana SaS, která ale přišla s iniciativou odvolat vládu. OLaNO se zatím jednoznačně nevyjádřilo.

Slovenská ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla o 1,2 %

Původně měla sněmovna o nedůvěře vládě hlasovat tento týden v úterý. Z podnětu OLaNO ale rozhodnutí o dva dny odložila. Situaci se snažil uklidnit ministr financí Matovič. Ten včera nabídl svou demisi pod podmínkou, že SaS podpoří předlohu státního rozpočtu na příští rok a v parlamentu stáhne návrh na pád vlády. SaS to odmítla. Matovič si pak podání demise rozmyslel [viz výše]. Podle slovenských médií dokument se svým podpisem dokonce vytrhl vedoucímu kanceláře přímo z rukou. Matovič popřel, že by dokument pracovníkovi vytrhl.

Vládu na Slovensku provázejí problémy od začátku

V řádném termínu se mají volby na Slovensku konat až v únoru 2024. Před případným rozhodnutím sněmovny o zkrácení volebního období by musela být změněna ústava. Příslušný návrh už je ale na programu stávající schůze slovenského parlamentu.

Hlas-SD je podle průzkumů nejpopulárnější stranou v zemi. Na druhé místo v žebříku preferencí se postupně dostal Směr-SD. Ten na rozdíl od Hegerovy vlády vystupuje proti dodávkám zbraní na válkou zasaženou Ukrajinu. Popularita OLaNO, které volby vyhrálo se ziskem 25 procent hlasů, naopak klesla až na nynější jednocifernou hodnotu. Několikrát zmíněný Matovič se v zemi řadí k nejméně oblíbeným politikům.

Slovensko má plynu dost. Riziko ale je, že se o něj podělí

 

Původně čtyřčlenná vládní koalice složená z OLaNO, hnutí Jsme rodina, SaS a Za lidi vystřídala u moci Směr-SD. Ten po porážce v posledních volbách odešel do opozice. Následně ze Směru-SD vystoupil bývalý předseda vlády Peter Pellegrini a několik dalších poslanců, aby následně založili stranu Hlas-SD.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here