Nákup ETF přes prostředníky je zbytečně drahý

3587
ETF
Tomáš Vranka / Foto: XTB

„Investor může v dnešní době nakupovat ETF sám bez poplatků, takže pro mě je prostředník v podobě nějakého správce ETF zcela zbytečný,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz investiční analytik XTB Tomáš Vranka.  

Finanční trhy jsou letos v propadu. Je to dobrá doba na investování?

Ano, správný čas začít investovat je vždy, nebo se to alespoň říká. Samozřejmě, že kdyby člověk viděl dopředu, mohl by svůj investiční start načasovat zcela ideálně. V praxi se může stát, že člověk začne investovat a během několika prvních měsíců zažije korekci například o 20 procent. Pokud ale předpokládáme, že pohyby na trzích nemůžeme dopředu předvídat a že akciové trhy rostou zhruba v 80 až 85 procentech případů, pak by bylo neinvestování a vyčkávání opravdu velmi hloupé.

Mnozí lidé se ale obávají samostatně investovat. Přijde jim to složité…

Není třeba se bát investovat. U nás je to stále “exotika”, ale ve vyspělých ekonomikách je to již běžná součást života většiny lidí. Rádi se srovnáváme se západem. Jedním z důvodů, proč se tam lidé mají lépe, je zodpovědný a aktivní přístup k penězům. I proto je opravdu důležité začít s investováním co nejdříve a nebát se, že tomu budete muset obětovat nějaký čas. A nenechat se zlákat vidinou rychlého výdělku. Investování není sprint, ale maraton. Na trhu jsou příležitosti. Stačí je jen trpělivě studovat a pravidelně a dlouhodobě podnikat malé kroky.

Jak byste přesvědčil „váhavé střelce“?

Peter Lynch [manažer podílového fondu Fidelity Magellan Fund ve společnosti Fidelity Investments, pozn. red.] má pěkný citát. Ten říká, že lidé přišli o mnohem více peněz při čekání na korekce nebo poklesy než během samotných korekcí. Podle mého názoru tedy je ideální čas začít investovat opravdu kdykoli. Dnešní situace nám dává ještě lepší příležitost, protože trhy jsou oproti svým maximům asi o 20 procent níže. Stále tedy můžeme pracovat s tím, že trhy v drtivé většině případů rostou, dejme tomu, že z osmdesáti procent. Pokud má někdo rád čísla a statistiky, pravděpodobně už pochopil, že díky tomu má v současné době výchozí pozici slušnou statistickou výhodu.

Do portfolia jsem tentokrát vybral akcie firmy Amazon

Tvrdíte, že finanční trhy v dlouhodobém horizontu rostou. Jaké máte argumenty?

Americký akciový trh má odpovídající historii delší než 100 let. Kdybych měl shrnout jeho výkon do tří čísel, byla by to čísla 8, 2 a 90. Průměrný roční výnos indexu S&P 500 se dlouhodobě pohybuje kolem osm procent ročně. Což znamená, že počáteční investice se každých deset let zdvojnásobí. Při investičním horizontu deset let historie opět ukazuje, že investor má 90% šanci být v zisku. Pokud se tedy na to vše podíváme opět skrze čísla, každý rok čekání může investora stát relativně hodně peněz.

Jak investovat na finančních trzích hlavně skrz ETF

Pokud někdo začíná s investováním, jaké nejběžnější způsoby se mu nabízejí?

V zásadě bych dnešní možnosti shrnul do tří hlavních variant. První skupinou jsou lidé, kteří investují prostřednictvím banky. To je na Slovensku a v České republice stále velmi oblíbený způsob investování. Banky však mají spoustu omezení, podmínek, výpovědních lhůt a vysoké poplatky. A dále – více než 95 procent aktivně [tuzemskou bankou, pozn. red.] spravovaných fondů nedosahuje výkonnosti akciového trhu jako celku. Pokud tedy investujete prostřednictvím banky, získáte nižší výnos z 95 procent, než když investujete samostatně, například prostřednictvím ETF. Další oblíbenou možností jsou různí správci ETF. Zprostředkují vám nákup ETF. A ETF je podle mého názoru nejlepší dlouhodobý investiční nástroj pro naprostou většinu lidí.

Počítám, že ale i to má své podmínky?

Problém je, že investoři to dělají za poměrně vysoké poplatky, třeba 1 až 1,5 procenta ročně z hodnoty investice. Investor ale může dnes nakupovat ETF sám bez poplatků, takže pro mě je tento prostředník v podobě nějakého správce ETF zcela zbytečný.

Třetí možnost je tedy samostatný nákup ETF přes brokera?

Ano, třetí možností je investování prostřednictvím brokera. Většina našich klientů, kteří chtějí investovat dlouhodobě, používá pouze ETF na hlavní akciové indexy. Takže si u své banky nastaví trvalý příkaz, a když jim peníze přijdou na investiční účet, vezmou mobil, otevřou platformu, koupí ETF. Celý tento proces trvá asi 15 sekund. A klienti pak nemusí měsíc nic dělat. Takže pokud člověk už ví, co chce a na jak dlouho to chce, jiná možnost než tato, mi nedává smysl. Tímto způsobem máte své investice pod kontrolou, máte o nich aktuální přehled. Zároveň ušetříte spoustu peněz za poplatky různým zprostředkovatelům. Pokud hledíme do horizontu několika let až desítek let, tak úspora poplatků může být až ve statisících korunách.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Zvládají vaši klienti samostatné nákupy a prodeje ETF? Myslím v tom smyslu, že své peníze zhodnocují?

To samozřejmě záleží na tom, jak se k tomu člověk postaví. Já osobně rozděluji investory v XTB do dvou skupin. První skupina chce vybírat a nakupovat jednotlivé akcie. To je časově poměrně náročné. Upřímně si myslím, že když chce člověk opravdu vědět, co dělá, tak je to o stovkách hodin studia, protože analyzování jednotlivých firem je opravdu časově náročné. Ale na druhou stranu musím říct, že většinu lidí, včetně mě, kteří se do tohoto studia pustí, to nesmírně baví, a je to zábavná práce.

A ty ETF fondy?

Hned se k tomu dostanu. Ta druhá skupina jsou lidé, kteří hledají nejlepší poměr mezi časem, potenciálním výnosem a rizikem. Pro tuto skupinu jsou nejlepší indexové ETF. Jedná se o koše akcií, kde máte většinou akcie stovek společností v závislosti na tom, jak jsou velké. Index je samoregulační. Pokud se tedy společnosti nedaří, vypadne z indexu. Pokud se společnosti dobře daří, její váha se v indexu zvýší. Jde o samoregulační mechanismus, který v podstatě vybírá akcie a jejich poměr v portfoliu za vás. Osobně považuji ETF za ideální nástroj pro většinu lidí právě kvůli jejich časové nenáročnosti. I si troufám tvrdit, že na základní orientaci stačí opravdu pár hodin. Důležité je, aby člověk pochopil, jak ETF fungují, co obsahují, jaké zhodnocení může orientačně očekávat a jak je nakupovat.

Jen zorientovaný investor může jít svou vlastní cestou

Co má udělat ten, kdo má zájem stát se aktivním investorem?

Na internetu je toho dnes hodně, ale mnoho různých influencerů útočí na základní instinkty. Láká na obrovské výnosy. Jak jsem ale řekl, historický průměrný výnos se pohybuje kolem osmi procent ročně a většina fondů nebo lidí nedosahuje ani této hodnoty. Pokud vám tedy někdo nabízí výrazně více, pravděpodobně lže nebo přeceňuje své znalosti a schopnosti. Na světě je opravdu jen velmi málo investorů, kteří dlouhodobě výrazně překonávají akciový trh jako celek. K investování je třeba přistupovat zodpovědně. V praxi to značí hodiny studia a zejména realistická očekávání.

Co obnáší aktivní investování do akcií či ETF po praktické stránce?

Stačí si zaregistrovat účet u brokera, poslat peníze a nakoupit akcie nebo ETF. Ale znovu – mnohem důležitější a složitější je psychologická stránka věci. Je to odhodlání začít, odhodlání studovat, vyhledávat zdroje, prostě se věnovat investování.

Jsou dnes dostupné a věrohodné informace o investování na internetu?

Jsou i nejsou. My jsme pro investory připravili vzdělávací kurz o ETF a akciích. V něm jsme ve čtyřech hodinách videí shrnuli základy, od kterých se může každý odrazit. Během osmi zhruba půlhodinových videí přibližujeme vše od základů, porovnání výhod a nevýhod akcií a ETF, přes finanční ukazatele až po osvědčené zdroje, které osobně používám.

XTB nabízí videokurzy investování do ETF a akcií

Jaké chyby začátečníci nejčastěji dělají?

Některé z nich jsem již popsal výše. Jde hlavně o to najít nějakou zkratku k požadovanému výsledku. Jak řekl Warren Buffett, když se ho zakladatel Amazonu Jeff Bezos zeptal, proč ho lidé prostě nekopírují, když je jeho strategie v podstatě tak jednoduchá. Odpověděl mu, že většina lidí prostě nechce bohatnout pomalu. Kromě toho bych si také dával velký pozor na “internetové odborníky“, kteří slibují obrovské zhodnocení. Případně varuji před tím, aby se začínající investoři nechali strhnout davem, který začne bezmyšlenkovitě nakupovat různé akcie či ETF bez jakékoli podrobné analýzy. Investování je i díky dnešním možnostem ETF velmi snadné, ale je třeba začít od základů a pochopit.

Jak přesvědčujete své blízké, známé, aby se investování nebáli?

Vím, že člověku se ne vždy chce pouštět do nových věcí, když si představí, kolik je za tím práce. Když se o tomto tématu bavím s přáteli a rodinou, samozřejmě přijde i na toto téma řeč. A když na mě vytáhnou argument, že chtějí investovat, ale je to příliš složité, řekám jim následující. Investování a množství peněz, které díky němu člověk nakonec získá, je pro většinu lidí buď největším obchodem v jejich životě, nebo druhým největším obchodem hned po koupi vlastního bydlení. Z nějakého podivného důvodu lidé ale nejsou ochotni věnovat několik hodin studia něčemu, co jim v budoucnu přinese až několik milionů korun. Pokud je totiž investiční horizont dostatečně dlouhý a investice vyšší – například 10 000 korun měsíčně po dobu 40 let – můžeme se dostat až k vyšším milionům korun.

A slyší na to? 

Většinou ano. Za příklad jim dávám výběr auta. Zde lidé stráví i desítky hodin zkoumáním, najímáním různých poradců a podobně. Přitom jde o podstatně nižší investici. Prostě nemá smysl hledat zkratky. Vůbec nejdůležitější ale je, nebát se začít.

Adman´s Choice

Tomáš Vranka je investor a Senior Account Manager v XTB, autor investičních kurzů. Finančním trhům se věnuje už od dob svého studia na střední škole. Specializuje se hlavně na dlouhodobé investování prostřednictvím hodnotových akcií, doplněných méně známými a menšími tituly s dobrým růstovým potenciálem. Akcie vybírá na základě fundamentální analýzy a za základ úspěchu považuje pravidelnost a dlouhodobost, bez větších zásahů do akciového portfolia. Jeho investičním vzorem je, jak jinak, Warren Buffett. Při investování se řídí jeho mottem „U akcií nevyděláváte na tom, že jste aktivní, ale na tom, že máte pravdu“. V XTB Slovensko působí od roku 2014.

2 KOMENTÁŘE

  1. Ten pán asi zapomněl, že díky “laskavé ochraně” direktivy EU nemůžete bez prostředníka již od roku 2018 koupit americké ETF, ale jen něco málo evropských odnoží. Na nejpoužívanější platformě Interactive Brokers máte všechna ETF zablokovaná pro kupce z Evropy. Jak může někdo takhle radit?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here