Investovat není věda, ale bez základů ani to nejde

1989
investovat
Foto: Pixabay.com

Co jsou růstové a hodnotové akciové tituly? Jaký je rozdíl mezi aktivním a pasivním investováním na vlastní pěst? Jak investovat, aby investor neutrpěl fatální ztráty. V tom všem by se měl v základu orientovat každý, kdo to s investováním myslí vážně.

Společnost XTB zaznamenává enormní zájem o aktuální nabídku na akcii zdarma. Tu dává v hodnotě až 30 USD [cca 662 Kč] všem svým novým klientům. Takzvaná Akcie zdarma pro dobrý začátek přitáhla k investování zejména začínající investory. Proto XTB shrnuje základy o investování pro každého, kdo se její akci rozhodne využít.

Pasivní nebo aktivní přístup

Jak budete k investování přistupovat je pravděpodobně to nejdůležitější rozhodnutí. Pasivní investování má výhodu v tom, že mu člověk nemusí věnovat mnoho času. Ve většině případů si investor vybere jedno nebo vícero ETF, případně akcie velkých spolehlivých společností, a následně do nich pravidelně investuje na určité časové bázi. Tento způsob se považuje za ten méně rizikový. Na druhou stranu tomuto předpokladu odpovídají potenciální zisky, které v rámci ETF většinou odpovídají průměru daného trhu.

Aktivní investoři se oproti tomu snaží tento průměr překonat především pomocí stavby portfolia z individuálních akcií. Což obnáší vyšší volatilitu a nutnost většího soustředění na dění na trzích. Avšak potenciální zisk je u jednotlivých akcií samozřejmě mnohem vyšší než u ETF. Pokud se tedy rozhodnete pro aktivní cestu, XTB analytici vydali Tržní výhled pro 2023, kde jsou zmíněny všechny důležité trendy pro tento rok.

Investování není jen o výnosu, ale i o pohodě, říká Tomáš Vranka

Určitě ale není nutné se rozhodovat pouze pro pasivní nebo pouze pro aktivní přístup. Velká část investorů volí hybridní systém. Větší část tvoří ETF a část individuální akcie. Velkou roli při rozhodování hraje i časový horizont. V případě, že investor přemýšlí v rámci desítek let, může si většinou dovolit větší pasivitu než člověk s horizontem pětiletým.

Růstové nebo dividendové akcie

Pokud se rozhodnete pro výběr akcií, i zde máme dvě hlavní skupiny. Dividendové akcie jsou zpravidla velké zavedené společnosti. Část svých zisků vyplácejí akcionářům formou dividend. Obecně se vyznačují nižší volatilitou ceny. Jejich hlavním pozitivem je z nich plynoucí pasivní příjem.

Růstové akcie ve většině případů dividendy nenesou. Nebo je jejich hodnota vcelku zanedbatelná. Zisky tyto firmy reinvestují zpět do svého vývoje. Pro jejich akcie jsou typické velké cenové pohyby. V horizontu měsíců tyto firmy za příznivých podmínek vyrostou klidně o desítky až stovky procent. Tento trend ale funguje i obráceně. To znamená, že ceny akcií i klesají. Tyto tituly se aktuálně pohybují například okolo 80 procent svých maxim z minulého roku.

Diverzifikace nebo specializace

Posledním tématem je otázka diverzifikace nebo specializace. Mnoho nováčků tíhne ke specializaci na svou oblíbenou akcii. Typický příklad takové favorizace byla v posledních letech společnost Tesla. Ta v době růstu přinesla svým investorům pohádkové bohatství, nicméně v posledních měsících se od svého maxima propadla o více než 70 procent.

V USA se rozjel byznys se zázračnými postelemi Tesla

Je proto třeba mít na paměti, že ačkoliv alokace kapitálu do pouze jednoho skvělého produktu nebo sektoru může být vysoce profitabilní, může také znamenat vysoké ztráty. V současné situaci samozřejmě neztrácí pouze Tesla. Nejen v současném medvědím trhu tak vždy hraje prim správná diverzifikace nakoupených aktiv. Diverzifikací předcházíte ztrátám, protože rozkládáte rizika.

Téma investic a akciového portfolia je samozřejmě ještě mnohem komplexnější a vše není možné probrat v krátkém článku. Pokud máte zájem zjistit o tomto tématu více, akciový expert Tomáš Vranka vypracoval osmidílný kurz Tvorba akciového portfolia, který je k dispozici na tomto odkazu.

Adman’s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here