Vláda oseká humanitární dávku pro práceschopné Ukrajince

30203
humanitarni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Česká republika loni vyplatila ukrajinským uprchlíkům na humanitární dávce 8,7 miliardy korun. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] náklady státu na humanitární dávku klesají. A ještě klesnou.

Jedním z důvodů má být další úprava podmínek pro výplatu humanitární dávky pro uprchlíky před válkou na Ukrajině. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] totiž pracuje na návrhu, podle kterého se humanitární dávka sníží pro práceschopné uprchlíky v produktivním věku.

„Pracujeme na indexaci dávky pro uprchlíky. Pro zdravé a produktivní uprchlíky hodláme dávku snižovat,“ potvrdil včera [16.1.] ministr Jurečka.

Zároveň ale dodal: „Pro uprchlíky se zdravotním postiženým, uprchlíky v seniorním věku a matky s dětmi počítáme, že dávku zvýšíme.“

Podle ministra Jurečky příjemců dávky postupně ubývá a spolu s nimi tak klesají i náklady na dávky.

„A bude docházet k dalšímu poklesu. Klesá nám počet žadatelů o dávku. I když tedy provedeme určité mírné navýšení, tak ten výdaj bude klesat. Část lidí se na Ukrajinu vrací. Část z uprchlíků jde na trh práce,“ uvedl ministr pro FinTag.cz.

Podle údajů Úřadu práce ČR ke konci loňského prosince pracovalo na území České republiky 99 746 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. A podle ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] aktuálně v Česku pobývá kolem 300 000 uprchlíků. Celkem přitom Ministerstvo vnitra ČR [ke konci loňského listopadu] udělilo dočasnou ochranu 463 804 uprchlíkům.

Jaké změny ve výplatě humanitární dávky chystá MPSV

Podle veřejně dostupných dat v Česku humanitární dávku každý měsíc pobírá zhruba 140 tisíc dětí a dospělých [v září to bylo 141 tisíc, v říjnu 142 tisíc, pozn. red.]. Aktuální měsíční výdaje při tomto počtu činí zhruba 650 milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření MPSV resort nemá pro letošní rok zajištěné dostatečné prostředky na výplatu těchto dávek.

Možná proto MPSV již na konci loňska navrhlo vládě změny humanitární dávky. Hlavní z nich je, že dávka se nově odvine od životního minima. Dávka dosud činí 5 000 korun na osobou po dobu šesti měsíců, teprve pak klesá na úroveň životního minima.

O jak velkou úsporu půjde, ale není známo. Životní minimum se navíc od ledna zvýšilo. Podle návrhu MPSV, který je prozatím, jak potvrdili FinTag.cz zástupci MPSV, v legislativním procesu, by humanitární dávka pro dospělé uprchlíky klesla o 140 korun. To značí, že by činila 4 860 korun pro dospělé a pro děti 3 490 korun. Naopak pro seniory a invalidy by podle návrhu MPSV byla dávka zase vyšší. Částka by měla odpovídat 1,5násobku životního minima. To značí, že pro lidi nad 65 let a invalidní dospělé by činila 7 290 korun, pro děti pak 5 235 korun.

MMF doporučil ČNB zvýšit úroky a vládě zaměstnat uprchlíky

Jsou tu i nové podmínky pro výplatu dávky. Podporu od státu dostanou uprchlíci, jejichž příjem nedosahuje ani výše humanitární dávky. Samotný dospělý uprchlík by tak měl mít měsíčně z výdělku či penze méně než 4 860 korun a matka se dvěma potomky méně než 11 840 korun, tedy částku menší než součet humanitárních dávek pro ni a její děti.

Při posuzování by se zohledňovala mzda v Česku i příjmy z Ukrajiny, a to i z tamních dávek. Přitom by se ale nezapočítávaly české podpory na bydlení a peníze od dětského fondu UNICEF. Vždy po půl roce by české úřady přezkoumaly, zda existují překážky pro zapojení běženců na trh práce. Tedy zda uprchlík nepečuje o malé dítě, není v penzi či nestuduje.

„V případě, že tomu tak není, bude od sedmého měsíce poskytována humanitární dávka ve výši existenčního minima. Tato úprava vychází z požadavku na větší participaci osob s dočasnou ochranou na hrazení svých životních nákladů a integraci,” uvádí MPSV v návrhu.

Existenční minimum od ledna 2023 činí 3 130 korun, ale i v jeho případě se letos počítá stejně jako u životního minima s jeho mimořádným zvýšením.

Vláda chystá i změny v podpoře bydlení pro uprchlíky

Ministr Jurečka včera [16.1.] dále potvrdil, že vláda chystá další změny v takzvaném zákonu lex Ukrajina. Tentokrát ve vztahu k ubytování uprchlíků.

„Chceme uprchlíky před válkou z Ukrajiny dostat z ubytoven a penzionů do vlastního bydlení, které si najmou,“ řekl ministr.

V Česku využívá podle ministra vnitra Rakušana nouzové ubytování 30 procent uprchlíků. Ostatní jsou ubytováni komerčně nebo u příbuzných. Nyní prostory pro nouzové ubytování zajišťují kraje. Tvoří je ubytovny, hotely, penziony a byty firem či organizací. Na osobu a noc v krajských či obecních zařízeních stát posílá 300 korun, ostatním pak 350 korun.

Uprchlíci by podle chystané novely zákona ale mohli v nouzovém ubytování nově bezplatně bydlet nanejvýš 150 dnů. Po pěti měsících by si měli pobyt buď dál hradit sami, nebo by se museli přestěhovat. Na byt by jim stát vyplácel nový příplatek. Příplatek by přitom částečně nahradil současný solidární příspěvek. Ten by pobírali jen ti, kteří bezplatně ubytovávají uprchlíky s uděleným vízem k ochraně u sebe doma.

MPSV navrhlo prodloužit podporu bydlení pro uprchlíky

O novou dávku by běženci od letošního dubna žádali elektronicky a úřadům by dokládali náklady. Příjem uprchlíků by se posuzovat neměl. Stát by příspěvek posílal přímo pronajímatelům na jejich účet, a to soukromým vlastníkům, podnikatelům i firmám.

Úřady by podle návrhu ale poskytovaly příplatek jen na byt, který se zapíše do evidence bytů pro uprchlíky. Tato podmínka má platit od září. Do té doby MPSV podle návrhu připraví v této věci informační systém, který bude spravovat. Údaje o bytu, ubytovaných a další informace by do evidence zadávali vlastníci bytů či pronajímatelé. Přístup by byl možný s elektronickou identitou. Systém chce MPSV propojit s katastrem nemovitostí, s aplikací pro vyřizování dávek a registrem obyvatel, to kvůli ověřování údajů.

Dočasná ochrana uprchlíkům se prodlužuje

Evropská unie loni odsouhlasila, že ukrajinští uprchlíci získají dočasnou ochranu v zemích Evropské unie [EU] na další rok, minimálně do března 2024. Což platí i pro Česko, v němž toto zohledňuje schválený balíček zákonů Lex Ukrajina IV.

„Česká republika se řadí mezi země, které Ukrajině pomohly nejvíce ze všech. Pomohli jsme převážně ženám a dětem, kterým jsme nabídli bezpečný úkryt do doby, než Ukrajinci vytlačí Putinovu armádu zpátky do Ruska,“ uvedl ministr Rakušan.

„Vše však nasvědčuje tomu, že to bude ještě nějaký čas trvat, a proto je nutné dočasnou ochranu prodloužit,“ dodal s tím, že je hrdý na všechny české občany, kteří se na pomoci Ukrajině jakkoliv podíleli.

52 % Slováků se staví negativně vůči uprchlíkům z Ukrajiny

Aktuální návrhy změn v zákonu Lex Ukrajina jsou prozatím jen v rovině legislativního procesu. Již nyní se ale počítá s tím, že od letošního dubna například přejdou Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině z krajů na vnitro. Zaměstnavatelé budou také hlásit u běženců s dočasnou ochranou druh pracovního vztahu a výši jejich příjmů. To kvůli nároku na dávky.

Podle informací zdravotních pojišťoven totiž část z uprchlíků pracuje na dohody s výdělkem do deseti tisíc korun. Práce na dohody je osvobozuje od odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Přivýdělek spolu s humanitárními dávkami jim postačuje k tomu, aby nehledali práci na plný úvazek, jak v nedávném podcastu FinTag.cz potvrdila generální ředitelka pro pracovněprávní vztahy Svazu průmyslu a dopravy ČR Jitka Hejduková.

–DNA/ČTK–

10 KOMENTÁŘE

    • Ještě lepší by bylo Lex nepracující Romové….Nevím jak jinde,ale u nás v Brně dostávají Romové,kteří podle soc. průzkumů nepracují už 3 generace,drahé byty přímo ve středu města včetně dotovaných nájmů a úhrady veškerého zařízení.Běžný pracujícíobčan nemůže ,,utáhnout ” předražené nájemné v takových bytech,ale Romové je dostávají zcela gratis včetně dalších soc. dávek,aby ,,nedej Bože ” nemuseli pracovat. Nedávno jsem četla vyjádření jednoho vysokoškolsky vzdělaného Roma,který zcela otevřeně řekl,že tento stát podporuje Romy v tom,aby nepracovali,což je podle něj špatně.

  1. Nenabádám k násilí, nabádám k návratu do jejich domoviny! Na drtivém prostoru UA se neválčí!!! Neznám zemi, která by si do země dobrovolně vpustila statisíce migrantů bez jakěho kolib prověření! S každou migrační vlnou se sveze jak kriminální spodina, tak osoby státobezpečnostně zajímavé! Neznám zemi, která by nabídla migrantům to a v takové výši, jako ČR a vládnoucí koalice !!! Z daní lidu ! Proč nemá pracák a sociálka právo vyřadit z evidence migranty, kteří měsíčně pendlují mezi ČR a UA?! Proč léčit migranty na nemoci typu rakovina, ajc a pod.? Proč vláda integruje migranty, vychází jim vstříc ve školství? Počítá evidentně s naředěním Čechů a riskuje se vznikem silné národnostní menšiny! Už teď žijí Ukrajinci v domnění, že jim musíme pomáhat! Žádný vděk, ale drzost, zpupnost! Co zde dělají mladí Ukrajinci?! Jak to, že nebojují?! Nechci je zde! Klidně mě vymažte.

  2. Nemám nic proti pomoci Ukrajincum.Sama jsem po vypuknutí války nabídla ubytování matce se 2 malými dětmi a sehnala ji práci a po 3 měsících i vlastní bydlení .Co mi ale nepřijde fér ,že tzv. solidární dávky jsou vyplaceny všem ,bez ohledu z jaké části Ukrajiny pochází.Holčina přišla ze západu země ,kde válka nebyla ,není a nikdy nebude. Její měsíční příjem je min. 30.000 čistého + 6.680 dostane každý měsíc na děti a ještě má nárok na ubytování zdarma.Nemyslím si,že v těchto případech je zapotřebí pokračovat v podpoře.

  3. ano ukrajinci se mu maji lepe nez cesi, proto mi tvrdi, ze pak prijedou i jejich manzele a budou tu zit. Nikdo se vratit natrvalo do Ukrajiny nechce

  4. Pomožme těm, kteří jsou z oblastí, kde se bojuje. Ale na 90% území se nebojuje. A těchto 90% ať si žije za svoje. Těm nedát zadarmo nic. A hned bychom jen na jejich podpoře ušetřili cca 7 miliard korun ročně. S podporou těch 10% z oblastí bojů nemám nejmenší problém.

  5. EET na tohle mohlo vydělat a zbylo by jim méně peněz na černé mzdy na ruku a minimální mzda na papíře právě pro ty Ukrajince. Tahle vláda zasekne největší sekeru v dějinách. Na co nevybere na to si vezme úvěr.
    A ministr financí dostane medaili od nějakého bankovního spolku, jako obvykle.

  6. Uz od roku 92 jsou zde UA mam snimi zkušenodti uz jako málé dítě. Je to neprizpusobivy národ. Nemají žadné hygienicke navyky všude odhazují obaly od dopitych alkoholickych napoju jsou arogantní a bez špetky vychovani, jedou si jen své komunity. Na Velke ohradě id roku 2000 vlastní celé řadové domy. Ja diagnistikovany epileptik nemam nárok na invalidní duchod. Zaměstbavatele maji problem mne zaměstnat bez ulev od statu. A ni příspěvek na bydleni mi nedali. Praciji 260hodin měsíčně abych mohla normalně fungovat. Cely život pracuji ale už odmitam platit daně státu který pro mne jako češku nikdy nic neudělal. Jak rikam ve svém vlastnim statè menšinou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here