Česká ekonomika prochází technickou recesí

450
Ceska_ekonomika
Foto: Pixabay.com

Česká ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu [ČSÚ] vzrostla za loňský rok o 2,5 procenta. Přesto na konci loňska mezičtvrtletně již podruhé poklesla. A dostala se tak do technické hospodářské recese.

Údaje vyplývají z dat Českého statistického úřadu [ČSÚ]. Ty potvrzují závěry aktuální makroekonomické predikce ministerstva financí. Podle ní česká ekonomika na konci loňského roku prošla a nyní stále prochází mírnou recesí v důsledku vysokých cen. Ekonomové přesto hodnotí aktuální výsledek českého hrubého domácího produktu [HDP] za loňský rok jako mírně pozitivní.

„I když je česká ekonomika v recesi, vývoj v okolních zemích – a zejména pak u hlavních obchodních partnerů – dává naději na pozitivní obrat. Síla tuzemského zahraničního obchodu dokáže časem vykompenzovat nepříznivý trend domácí poptávky, avšak bude k tomu zapotřebí mít fungující dodavatelské řetězce,“ říká hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

Za poměrně pozitivní vzhledem k okolnostem hodnotí aktuální výsledky i ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Přesto uvádí: „Pro firmy to ale nebyl lehký rok. Kumulace bariér v podobě vysoké inflace, vysokých cen energie a dalších nejistot se ale na ekonomickém výkonu podepsala a ve druhé polovině loňského roku začala ekonomika zpomalovat. To potvrzovalo několik indikátorů z řady měkkých a tvrdých dat od konjunkturálních průzkumů, propadu maloobchodních tržeb nebo poklesu poptávky v eurozóně dle Indexu PMI pro zpracovatelský průmysl.”

Česká ekonomika podrobně

Podle předběžného odhadu klesla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku česká ekonomika o 0,3 procenta mezičtvrtletně. Což v meziročním vyjádření značí růst o 0,4 procenta. Analytici čekali hlubší mezičtvrtletní pokles.

„Celkově tak česká ekonomika prošla ve druhé polovině loňského roku technickou recesí, která ale byla mírnější, než se čekalo,“ říká analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Aktuální růst podpořily výdaje na tvorbu hrubého kapitálu a zahraniční poptávku. Naopak negativní vliv měly výdaje na konečnou spotřebu domácností. Růst hrubé přidané hodnoty podpořil hlavně zpracovatelský průmysl, odvětví obchodu, dopravy, ubytování, pohostinství.

Vývoj HDP České republiky za poslední čtvrtletí

[Zdroj: ČSÚ]

Jiří Polanský se vyjadřuje i k vývoji světové ekonomiky, jenž se ve druhé polovině minulého roku postupně zhoršoval a meziroční růst HDP postupně zpomaloval. Mezičtvrtletně HDP v některých ekonomikách dokonce mírně kleslo. Příkladem může být Německo [-0,2 %]. Vliv měly vysoké ceny energií a ochlazení globální poptávky.

„Pro první polovinu letošního roku se očekává mírná recese jak v USA, tak eurozóně. Současná data především z Evropy jsou ale příznivější, než se čekalo, a
pravděpodobnost recese se mírně snižuje,“ říká.

Hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora upozorňuje, že ekonomika čelí novému riziku, kterým je nedostatek komponent z Číny. Automobilky přerušují výrobu, což oživení příliš nenahrává. Předpokládá, že v prvním čtvrtletí letošního roku ekonomika setrvá v recesi. Zlepšení přijde až v druhém čtvrtletí.

Český vývoj HDP ve srovnání s EU

Česká ekonomika je zatím jediná v EU, která oficiálně v závěru loňského roku hlásí recesi. Na data z dalších zemí se teprve čeká. Už se ale ví, že ekonomika Německa, která loni rostla o 1,8 procenta, ve čtvrtém kvartále mezičtvrtletně ztratila 0,2 procenta.

„Německá ekonomika je tak překvapivě odolná. Zdá se, že pokud bude v zásobnících dost plynu, nemusí ani v roce 2023 upadnout do recese. To je překvapení, protože ještě před pár měsíci všechny klíčové instituce včetně MMF sázely na jasnou recesi. Evropa se tedy s energetickou krizí vyrovnává nad očekávání dobře,“ komentuje dění Vladimír Pikora.

Co z toho plyne? Například to, že zatímco celkový HDP zemí Evropské unie si připsal podle dostupných dat 3,6 procenta, ten český pouze 2,5 procenta.

„Pomalejší růst přitom šel na vrub především útlumu domácí spotřeby způsobeném rekordním propadem kupní síly obyvatel,“ vysvětluje Petr Dufek.

Avšak dodává, že v každém případě zatím jen 12 zemí z 27 bylo schopných k dnešnímu dni zveřejnit odhad HDP. Celkové výsledky stojí zatím jen na neúplných vstupech. Podle něj ČR nejspíše nakonec neskončí v recesi sama. Zajímavá čísla zřejmě přijdou i z Maďarska.

Maďarsku zdražuje dluh. S&P mu ponížila rating

„To loni experimentovalo s potlačením inflace skrze cenové stropy, nicméně nakonec skončilo s nešťastným inflačním primátem,“ dodává Dufek.

Podle dnes zveřejněných odhadů HDP se za poslední kvartál eurozóna úspěšně vyhnula propadu. Její HDP dokonce v posledním čtvrtletí o jednu desetinu procentního bodu vzrostl.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here