HDP SRN loni vzrostl o 1,8 %. Firmám ale dál zdraží energie

259
SRN
Foto: Audi

Ekonomika Německa loni rostla o 1,8 procenta. Letos ale firmy v SRN pocítí zvýšené ceny energií. Podle aktuální studie Allianz Trade za ně zaplatí o 40 procent více než v roce 2021. Dražší energie pocítí všechny evropské firmy.

„Evropské podniky před sebou stále mají velký šok u cen energií,” uvedla podle agentury Reuters Allianz Trade, která se dříve jmenovala Euler Hermes.

V loňském roce byl podle ní růst podnikových nákladů na energie omezený díky vládním opatřením na zmírnění růstu cen. Pozitivně se projevila i skutečnosti, že určitou dobu trvá, než se nárůst velkoobchodních cen projeví u konečných odběratelů.

Vyšší náklady na energie podle odhadů společnosti Allianz Trade sníží firemní zisky v Evropě až o 1,5 procenta a povedou k omezování investic. V případě samotného Německa by měly být investice nižší asi o 25 miliard eur [cca 596 mld. Kč].

Obavy o průmysl v SRN neplatí

Obavy, že energetická krize by mohla vést k dnes často zmiňované deindustrializaci a poklesu konkurenceschopnosti vůči Spojeným státům, jsou podle studie přehnané. Autoři výzkumu argumentují, že větší vliv než ceny energií mají na průmyslovou výrobu náklady na pracovní sílu a měnové kurzy.

Studie rovněž upozorňuje, že němečtí exportéři přicházejí o tržní podíly například v oblasti strojů, elektrických zařízení, kovů a dopravy. Z tohoto vývoje však podle ní spíše než konkurenti z USA těží rivalové z Asie, Blízkého východu a Afriky.

„Německé podniky ale stojí na silných finančních základech a budou těžit z vládního zastropování ceny plynu,“ konstatuje studie.

Nad evropským průmyslem se stahují černá mračna

Navíc meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v prosinci výrazně zpomalilo. Míra inflace se dostala na 8,6 procenta z listopadových deseti procent. Říjnové maximum činilo 10,4 procenta. Růst spotřebitelských cen přesto zůstává hlavním ekonomickým problémem země.

HDP SRN ve 4. čtvrtletí klesl o 0,2 %

A je tu další aktuální zpráva z Německa. Hrubý domácí produkt [HDP] země ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu klesl o 0,2 procenta. Uvedl to v rychlém odhadu spolkový statistický úřad. Za celý rok 2022 německá ekonomika vzrostla o 1,8 procenta. Úřad údaj upravil z původně uváděných 1,9 procenta. Německé HDP se snížilo poprvé od prvního čtvrtletí roku 2021, to především kvůli poklesu spotřebitelských výdajů. Meziročně ekonomika ve čtvrtém kvartálu posílila o 0,5 procenta.

Němci odmítli společný dluh EU na podporu průmyslu

 

„Údaj za třetí čtvrtletí byl přitom nepatrně vylepšen z původních +0,4 % q/q. Struktura hospodářského vývoje ve Q4 22 bude známa až přibližně za měsíc, lze však předpokládat, že na nižším výkonu ekonomiky se podepsala slabší spotřeba domácností,” okomentoval výsledky analytik Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

„Na poklesu ekonomiky se však mohlo podepsat i rychlejší snižování zásob rozpracovaného zboží v souladu s odezníváním problémů v dodavatelských řetězcích,” dodal.

Analytici předpovídají, že hospodářství SRN klesne i v letošním prvním čtvrtletí. Spolkové ministerstvo hospodářství očekává, že od jara se ekonomická situace SRN začne zlepšovat.

Německá vláda minulý týden revidovala ekonomickou prognózu pro letošek. Předpokládá růst HDP o 0,2 procenta, zatímco na podzim hovořila o poklesu hospodářství o 0,4 procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here