Maďarsku zdražuje dluh. S&P mu ponížila rating

1972
rating
Foto: Pixabay.com

Mezinárodní ratingová agentura S&P Global Ratings zhoršila rating úvěrové spolehlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň BBB-. Výhled změnila z negativního na stabilní. Signalizovala tak, že v dohledné době hodnocení nezmění.

Rating Maďarska se nyní nachází jen jeden stupeň nad spekulativním pásmem. Pokud se rating dostane do spekulativního pásma, nemohou do dluhopisů dané země investovat velcí institucionální investoři. Jako jsou například banky, investiční a penzijní fondy.

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory. Ukazuje jim, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Čím vyšší je rating, tím méně státy platí na úrocích za své vydané dluhopisy. Čím nižší je rating, tím více pak na úrocích zaplatí.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Ratingové hodnocení rovněž významně ovlivňuje ochotu věřitelů příslušnému státu či jinému subjektu půjčovat. Čím je rating vyšší, tím lépe dlužníka věřitelé vnímají, a tím snáze a levněji financuje své dluhy.

Čím agentura vysvětlila nižší rating pro Maďarsko

S&P Global Ratings ponížení známky úvěrového rizika u Maďarska vysvětlila vysokou inflací a negativními vnějšími tlaky v zemi. Zmínila dopady pandemie covidu a války na Ukrajině.

„Očekáváme, že konsolidace rozpočtu bude obtížná kvůli zvýšeným nákladům na energii, rostoucím úrokovým nákladům a náročnému hospodářskému výhledu,“ uvedla.

S&P poukázala také na riziko spojené s rozhodnutím Evropské unie zablokovat peníze pro Maďarsko z fondů EU, dokud maďarská vláda nesplní podmínky související mimo jiné s nezávislostí justice. Dodala nicméně, že její základní prognóza předpokládá, že Maďarsko dosáhne s EU dohody a nepřijde o „žádnou výraznou část“ peněz z fondů EU.

Maďarsko překvapilo návrhem na spolupráci s Íránem

S&P také předpověděla, že maďarská ekonomika se v letošním roce „těsně vyhne“ poklesu. Hrubý domácí produkt [HDP] Maďarska by se měl podle její prognózy letos zvýšit o 0,3 procenta, napsala agentura MTI.

Průměrnou celoroční inflaci v Maďarsku S&P odhaduje na 18,5 procenta, ve druhé polovině roku nicméně počítá s jejím „významným poklesem“. V loňském roce průměrná inflace činila 14,5 procenta. V samotném prosinci se inflace vyšplhala až na 24,5 procenta.

Známka Česka zůstává v kategorii A

Rating České republiky v ocenění její úvěruschopnosti [kredibility] aktuálně stojí ve známce A s různými odchylkami. Vyplývá to z dat Ministerstva financí ČR k loňskému 8. srpnu. Mnohé agentury Česku loni ale zhoršily výhled. Jednou z nich byla Fitch Ratings, která svůj krok i velice důkladně vysvětlila.

Česká republika má pro dlouhodobé závazky v domácí měně toto ratingové ocenění
Ratingová agentura Ocenění [Rating] Výhled
Moody’s Aa3 Negativní
S&P Global Ratings AA Stabilní
Fitch Ratings AA- Negativní
JCR AA Stabilní
R&I AA- Stabilní
Scope Ratings AA Negativní
Dagong Global Credit Rating A+ Stabilní
ACRA Europe AA Stabilní
ACRA AA Stabilní

[Zdroj: MF ČR]

Pro dlouhodobé závazky v zahraničních měnách má ČR toto ratingové ocenění
Ratingová agentura Ocenění [Rating] Výhled
Moody’s Aa3 Negativní
S&P Global Ratings AA- Stabilní
Fitch Ratings AA- Negativní
JCR AA- Stabilní
R&I AA- Stabilní
Scope Ratings AA Negativní
Dagong Global Credit Rating A+ Stabilní
ACRA Europe AA Stabilní
ACRA AA Stabilní

[Zdroj: MF ČR]

Jak už bylo řečeno, udělený rating schopnosti splácet úvěry se projevuje v takzvané kreditní přirážce. Ta zohledňuje rating dlužníka při prodeji státních dluhopisů. To značí, že v případě horšího ratingu přináší vyšší zátěž pro státní rozpočet v krátkodobém i dlouhodobém horizontu kvůli vyšším úrokovým výdajům.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here