Podpisy: Něco veselého! Miroslav Horníček

532
podpisy
Něco Veselého: Miroslav Horníček, vlastní rukou. / Foto: Hana Mahlerová

Sběratelů podpisů bylo v Česku hodně za první republiky. Komunistický režim ale přetrhnul generace trvající nit kulturnosti. Situace se však mění. FinTag.cz předkládá ukázky ze sbírky podpisů známých osobností Hany Mahlerové.

Hana Mahlerová pracovala jako fotografka pro TV Nova v devadesátých letech. A právě v té době nasbírala podpisy slavných osobností, které fotografovala. Zlomek z její sbírky předkládáme v níže uvedené galerii. Co se týče hodnoty sbírky, tu určuje ochota kupce za ni zaplatit. Samostatné podpisy, jak pro FinTag.cz uvedl předseda česko-slovenského Klubu sběratelů autogramů Martin Pros, příliš velkou hodnotu nemají.

„U podpisu žijících osobností je to „cena poštovní známky“, takže někde kolem 30 až 40 korun. U Stelly Zázvorkové je to cca 200 korun. Pokud se prodá – dnešní mladá generace už ji ani nezná a nesbírá,“ uvedl.

Podpisy žijících osobností mají obvykle cenu několika desetikorun. Každý je může potkat, napsat jim o podpis. Existuje pár světových výjimek, jejichž podpisy jsou opravdu drahé, protože na korespondenční žádosti neodpovídají. Sem patří například Paul McCartney. On a další osobnosti posílají fanouškům tištěné podpisy či autopeny. Což je praxe i amerických prezidentů. Anebo jsou tu osobnosti, kterým podepisování zakazuje protokol. Například britský král Karel III., princové William a Harry, byť ten vystoupil z královských regulí.

Podpisy: Kdo si koupí významnou osobnost, neprohloupí

Na otázku po hodnotě sbírky podpisů Hany Mahlerové pak Martin Pros uvedl: „Snad jsem vás nezklamal, ale tyto podpisy se dají běžně získat na Aukru. A není u nich ani předpoklad zhodnocení. Jsou to osobnosti, které rády komunikovaly a podepisovaly se. Což je dobře pro sběratele, ale špatně pro investory.“

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here