Maloobchodní tržby loni klesly. A klesaly i loni v prosinci

200
maloobchodni_trzby
Foto: Redakce FinTag.cz

I přes vysokou inflaci maloobchodní tržby v Česku loni meziročně klesly o 3,6 procenta. Snížily se i v prosinci, kdy mívají díky vánočním svátkům obchodníci žně. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziročně tržby obchodníků v prosinci podle ČSÚ reálně propadly o 7,3 procenta, meziměsíčně o 0,7 procenta. Ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Marie Boušková upřesnila, že za celý loňský rok klesly tržby v maloobchodě za potraviny o 5,1 procenta, za nepotravinářské zboží o 2,9 procenta a za pohonné hmoty o 1,5 procenta.

„Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby snížily o 4,2 procenta,“ doplnila.

Za čtvrté čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 8,7 procenta. V tom tržby za nepotravinářské zboží klesly o 9,7 procenta. Za potraviny o 8,9 procenta a za pohonné hmoty o 2,1 procenta. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby snížily o 1,2 procenta.

Podle hlavního ekonoma banky Creditas Petra Dufka hlavním viníkem propadu maloobchodu je vysoká inflace, respektive prudký propad reálných příjmů domácností.

„Z rodinných rozpočtů ukrajují rostoucí náklady na bydlení stále větší část, avšak zdražuje i zboží v obchodech,“ uvádí ekonom.

Podle něj vysoká inflace a s ní spojený pokles reálných příjmů domácností a nepříliš optimistická spotřebitelská nálada zbrzdí nakupování i v první polovině letošního roku. Maloobchod by asi měl být i tak připraven na další slabší rok v řadě, který může vyvolat tlak na koncentraci především v oblasti e-commerce.

„Postupně by však měla inflace rychle začít opadat a situace by se mohla začít stabilizovat. Některé ceny by dokonce mohly i klesat, zvlášť v případě importovaného zboží. Nejenom díky silné koruně, ale i razantnímu propadu nákladů na námořní dopravu,“ dodává.

Maloobchodní tržby loni v prosinci

Meziměsíčně tržby v maloobchodě v prosinci kromě motorových vozidel podle ČSÚ reálně klesly o 0,7 procenta. Za potraviny se snížily o 1,4 procenta a za nepotravinářské zboží o procento. Naopak za pohonné hmoty vzrostly o 2,8 procenta.

Meziročně se maloobchodní tržby v prosinci snížily reálně o 7,3 procenta. V tom za potraviny klesly o 10,2 procenta a za nepotravinářské zboží o 7,5 procenta. A opět naopak za pohonné hmoty vzrostly o 5,6 procenta.

„Na meziročním poklesu tržeb v maloobchodě v prosinci se podílel prodej potravin i nepotravinářského zboží. Tržby těchto odvětví klesaly nepřetržitě již osmý měsíc v řadě, přičemž pokles tržeb potravin se prohloubil a zaznamenal nejnižší hodnotu od roku 2001, tedy od začátku zjišťování. Pohonné hmoty po sedmi měsících soustavného poklesu vykázaly v prosinci meziroční růst tržeb,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost klesly o 11,4 procenta. Dále v prosinci klesaly tržby s:

  • počítačovým a komunikačním zařízením: -10,1 %,
  • výrobky pro kulturu, sport a rekreaci: -4,8 %,
  • kosmetickými a toaletními výrobky: -0,8 %
  • oděvy a obuví: -0,7 %.

Naopak rostly tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím [+3,9 %].

Tržby za potraviny klesly ve specializovaných prodejnách o 11,6 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 10,1 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 10,2 procenta. Internetovým a zásilkovým obchodům se tržby snížily o 10,6 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně v prosinci vzrostly o 0,7 procenta. Meziročně se tržby zvýšily o 0,3 procenta. V tom za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů vzrostly o 2,6 procenta. Naopak za opravy motorových vozidel klesly o 6,7 procenta.

Vývoj maloobchodu v roce 2023

„Reálné mzdy v loňském roce podle našeho odhadu v průměru poklesly o výrazných 7,2 %. V případě spotřebitelského sentimentu ke konci loňského roku sice došlo k nepatrnému zlepšení, úroveň důvěry domácností v ekonomiku však byla z historického pohledu stále hodně nízká,“ komentuje situaci analytik Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Jako dobrou zprávu zmiňuje mírný růst tržeb za prodej aut v posledních dvou měsících. Ty byly v prosinci meziměsíčně vyšší o 0,7 procenta, v listopadu vzrostly o 0,6 procenta. U prodejů vozidel hlavní roli nejspíš hraje obnovená produkce automobilů, které pomáhají obnovené dodávky výrobních vstupů.

„Mnohdy jsou tak dodávány automobily, které byly zákazníky objednány před několika měsíci. Meziroční pokles celkových tržeb byl tudíž v prosinci mírnější, když činil -0,3 % meziměsíčně,“ upřesňuje analytik KB.

Maloobchod se vrátil do doby, kdy propukla pandemie covidu

Letošek podle jeho názoru přinese v maloobchodních tržbách nejprve stabilizaci a poté pozvolné oživení spotřeby domácností. Argumentuje daty za leden, která indikují výraznější nárůst spotřebitelského sentimentu a výrazný pokles obav domácností z dalšího růstu spotřebitelských cen. Významně v tomto ohledu přispělo uklidnění situace kolem fyzické a cenové dostupnosti energií.

„Za celý letošní rok očekáváme pokles maloobchodních tržeb bez prodejů aut o 1,3 procenta. Hlavně první polovina roku bude pravděpodobně stále ještě slabá. Pokles tržeb by měl být i v souladu s dalším snížením reálných mezd. V nominálním vyjádření sice letos čekáme růst průměrné mzdy o 9,9 procenta, ale kvůli nadále vysoké inflaci mzdy v reálném vyjádření klesnou o 2,7 procenta,“ uzavírá Martin Gürtler.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here